woensdag 29 april 2020

Creoolse vis (Martinique)

CREOOLSE VIS

400 gram koolvis, ontdooid
2 citroenen, geperst
2 eetlepels arachideolie of maïsolie
mespuntje cayennepeper
zout

SAUS
1 rode paprika, zonder zaadjes, fijngehakt
1 kleine ui, fijngesnipperd
1 eetlepel kappertjes, uitgelekt
1 teentje knoflook, geperst
1 theelepel verse gehakte tijm of mespunt gedroogd
2 eetlepels peterselie, gehakt
2 eetlepels azijn
6 eetlepels olijfolie
2 tomaten, gepeld, zonder zaadjes, fijngehakt


Besprenkel de vis met citroensap en laat even intrekken. Verwarm de ovengrill voor. Dep de koolvis droog, strijk er een beetje olie over en strooi er cayennepeper en zout over. Meng alle ingrediënten voor de saus.
Rooster de vis aan beide kanten 2 - 3 minuten. Lepel de koude saus over de warme vis en serveer meteen. Garneer eventueel met wat partjes citroen.

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Martinique
gerechtsoort : visgerecht

bron : Boodschappen september 2009

Maïssoep (Antigua, Antigua en Barbuda)

MAÏSSOEP

Antigua’s eerste bewoners waren Caribische indianen, maar de meesten van hen zijn weggetrokken - evenals de Spanjaarden en Fransen die volgden - door gebrek aan water. Uiteindelijk vestigden zich in de zeventiende eeuw enkele Engelsen op het eiland, die het opslagprobleem voor het water hadden opgelost - en alle overgebleven indianen hadden gedood. Vervolgens werden er Afrikaanse slaven geïmporteerd, die tewerkgesteld werden op de tabaks- en suikerplantages.

450 gram suikermaïs
1 ui, fijngehakt
480 gram melk
1 eetlepel bloem
½ theelepel nootmuskaat
olie
peper
zout


Fruit de ui gedurende 10 minuten in de olie in een koekenpan. Voeg zodra de ui goudgeel is de bloem toe. Laat de bloem in 1 minuut al roerend kleur krijgen. Voeg wat peper en zout toe.
Voeg de helft van de melk toe, met kleine beetjes tegelijk, onder voortdurend roeren, tot de roux dik is geworden. Laat hem nog 1 minuut garen.
Voeg dan de maïs en de nootmuskaat toe. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken en roer hem geregeld om. Doe de soep over in e keukenmachine en schenk de resterende melk erbij terwijl de keukenmachine draait, tot de gewenste dikte bereikt is. Verwarm de soep, maar laat hem niet meer koken.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 20 minuten

gebied : Antigua, Antigua en Barbuda
gerechtsoort : soep

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Jamaicaanse jerk met varkenshaas (Jamaica)

JAMAICAANSE JERK MET VARKENSHAAS

60 milliliter sinaasappelsap
2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel appelciderazijn
1 eetlepel milde olijfolie
2 fijngesneden lente-uitjes
2 theelepels verse tijmblaadjes
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 theelepel gemalen piment
cayennepeper
500 gram varkenshaas
zout
peper


Meng 60 milliliter sinaasappelsap, 2 eetlepels lichte sojasaus, 1 eetlepel appelciderazijn, 1 eetlepel milde olijfolie, 2 fijngesneden lente-uitjes, 2 theelepels verse tijmblaadjes, 1 eetlepel bruine basterdsuiker, 1 theelepel gemalen piment en cayennepeper. Voeg 500 gram varkenshaas toe, in blokjes van 2 x 2 centimeter. Laat 1 nacht marineren. Steek aan spiesen en bestrooi met zout en peper. Gril, regelmatig kerend, 6 minuten op de barbecue.

Voor 8 spiesen

gebied : Jamaica
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. augustus 2015

Antilliaanse kip (Curaçao)

ANTILLIAANSE KIP

4 eetlepels zonnebloemolie
4 kippenpoten zonder rugstuk (1 kilogram)
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 eetlepel gemalen komijn
2 blikken tomatenblokjes (à 400 gram)
1 groene paprika, in stukjes
1 rode paprika, in stukjes
1 gele paprika, in stukjes
250 gram gedroogde pruimen zonder pit
2 eetlepels kappertjes
50 gram groene olijven
1 kippenbouillontablet
300 gram witte rijst


Verhit de olie in een grote braadpan. Bestrooi de kippenpoten met peper en zout en bak ze op hoog vuur 3 minuten rondom. Voeg de uien, de knoflook en de komijn toe en bak 3 minuten mee. Voeg de tomaten, de paprika’s, de pruimen, de kappertjes, de olijven en het bouillontablet toe. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 45 minuten stoven.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de kip over 4 borden en serveer met de rijst.

4 personen

voedingswaarde : 835 kcal p.p.
bereidingstijd : 65 minuten

gebied : Curaçao
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Sharon van der Heijden, in Allerhande mei 2010

Gebakken bakbananen (Caribisch gebied)

GEBAKKEN BAKBANANEN

Bakbananen zijn geel wanneer ze rijp zijn en u kunt ze dan gebruiken in de meeste vlees-, vis- of vegetarische gerechten. Hoe rijper bakbananen zijn, hoe donkerder en zoeter ze zijn.

2 gele bakbananen
olie voor het bakken
fijngesnipperde bieslook, ter garnering


Snijd de bakbananen met een klein scherp mes bij en dan doormidden.
Kerf de schil in langs de natuurlijke ribbels van elk stuk bakbanaan.
Trek vervolgens de rand van de schil omhoog en haal hem er in stukken af.
Snijd de geschilde stukken banaan in de lengte doormidden. Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak de plakken 2 tot 3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
Schep de bananen uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Dien ze warm of koud op, gegarneerd met gesnipperde bieslook.

4 personen

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De Caribische keuken : Volop makkelijk te maken recepten uit een tropische keuken / Rosamund Grant

Zwartoogboontjessoep uit Trinidad (Trinidad, Trinidad en Tobago)

ZWARTOOGBOONTJESSOEP UIT TRINIDAD

Ik heb in dit recept zwartoogboontjes uit de diepvries gebruikt. Kunt u alleen gedroogde krijgen, laat dan 225 gram bonen een nacht weken. Deze soep is voldoende voor een maaltijd. Serveer en een groene salade bij.

2 eetlepels olijfolie
1 groene paprika, steel en zaden verwijderd, in stukjes van ½ centimeter
1 middelgrote ui, gepeld en in stukjes van ½ centimeter
2 middelgrote wortels, geschild en in dobbelsteentjes van ½ centimeter
4 eetlepels culantro (Mexicaanse koriander) of verse koriander, fijngehakt
300 gram zwartoogboontjes uit de diepvries
1,6 liter groentebouillon of bouillon van blokjes
4 eetlepels zilvervliesrijst
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel pimentpoeder
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel mosterdpoeder, aangelengd met 1 eetlepel heet water
¼ gehakte Surinaamse of habañero-peper of ½ - 1 theelepel cayennepeper of een paar druppels Pepersaus uit Trinidad naar smaak
zout naar smaak
1 eetlepel bieslook, fijngehakt
partjes limoen of citroen naar smaak


Verhit de olie in een grote pan op een middelhoge warmtebron. Doe er de paprika, ui en wortel bij. Laat 3 minuten fruiten, of totdat de uien glazig zijn en aan de rand bruin beginnen te worden. Voeg de culantro of koriander toe en roer en keer. Voeg nu de bonen, bouillon, rijst, gember, piment, tijm, het aangelengde mosterdpoeder en het pepertje toe. Roer en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet de warmtebron laag en laat onder af en toe roeren 1 ½ uur zachtjes koken. Voeg zo nodig nog wat zout toe. De soep moet heet zijn, voeg daarom desgewenst nog wat pikante saus of cayennepeper toe. Garneer de soep met bieslook en geef er de limoen of citroen apart bij.

6 personen

gebied : Trinidad, Trinidad en Tobago
gerechtsoort : soep

bron : Madhur Jaffrey’s vegetarische gerechten : Een standaardwerk met meer dan 500 recepten uit de hele wereld / Madhur Jaffrey