woensdag 27 juni 2018

Klassieke aspergesoep

KLASSIEKE ASPERGESOEP

500 gram witte asperges
1 pot gevogeltefond (380 milliliter)
zout
peper
2 eidooiers
1 eetlepel maïzena
1 deciliter slagroom
¼ zakje verse peterselie (à 25 gram)


Was de asperges goed, schil ze en snij een stukje van 2 centimeter van de onderkant. Leg de schillen en de afgesneden stukjes in een ruime pan of op de bodem van de aspergepan. Schenk de fond en 7 deciliter water erop en voeg een mespunt zout toe. Breng dit alles aan de kook en laat het vocht 15 minuten heel zachtjes koken. Snij de asperges schuin in stukjes van 3 centimeter en doe ze in de mand van de aspergepan of leg ze in een zeef en hang deze in de pan met het kookvocht. Kook de asperges zachtjes in 10 minuten gaar. Neem de asperges uit de pan en laat ze uitlekken.
Zeef het kookvocht boven een andere pan en breng de bouillon pittig op smaak met peper en zout.

4 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan

Groene asperges met kabeljauw in kokosmelk

GROENE ASPERGES MET KABELJAUW IN KOKOSMELK

1 kilogram groene asperges
2 limoenen
1 eetlepel olie
1 à 1½ eetlepel groene Thaise currypasta
1 blik kokosmelk (400 milliliter)
4 stukken kabeljauwfilet (à 125 gram)
zout
1 eetlepel Thaise vissaus
peper
(enkele blaadjes basilicum)


Snij het onderste stukje van de asperges en schil eventueel het onderste lichtgroene deel. Was de asperges. Boen 1 limoen goed schoon en snij de groene schil heel dun af en snij er dunne reepjes van. Pers die limoen uit. Snij de andere limoen in plakjes.
Verwarm de olie in een hapjespan en roer de Thaise currypasta en limoenschil erdoor. Schenk de kokosmelk erop en breng alles aan de kook. Leg de asperges in de kokosmelk en stoof ze, met het deksel op de pan, 6 minuten. Wrijf de kabeljauw in met limoensap en strooi er een mespunt zout over. Leg de vis op de asperges en stoof het gerecht met het deksel op de pan in 6 à 8 minuten gaar.
Verdeel de vis en de asperges over 4 (warme) borden. Roer de vissaus door de kokosmelk en voeg naar smaak peper, zout en limoensap toe.
Schenk de kokosmelk over de vis. Garneer met de plakjes limoen en eventueel blaadjes basilicum.
Lekker met pandanrijst.

4 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Asperges / Anneke Ammerlaan