dinsdag 13 februari 2024

Roast Lamb (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

ROAST LAMB (LAMSSCHOUDER UIT DE OVEN)

1 teentje knoflook
1 lamsschouder of lamsbout van 1½ kilogram
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
zout
peper
100 gram boter
1 deciliter bouillon
2 eetlepels rode-bessengelei


Verwarm de oven voor op 225°C. Pel het teentje knoflook en snijd het in dunne staafjes. Snijd het vet van de lamsschouder hier en dar in. Stop in elke inkeping een stukje knoflook en een rozemarijnnaaldje. Zout en peper de lamsschouder. Smelt de boter in een steelpan en vet het ovenrooster in. Leg de lamsschouder erop en bestrijk het vlees met gesmolten boter. Schuif het rooster in het midden van de oven en schuif een braadslede met daarin de bouillon eronder. Rooster het vlees in 30 minuten bruin. Schakel de oven dan terug naar 180°C en laat het vlees nog 1 uur gaar worden. Bestrijk het regelmatig met gesmolten boter en keer de schouder af en toe. Laat het lamsvlees 10 minuten rusten voordat u het aansnijdt. Roer de bessengelei door de bouillon en laat de jus nog even doorkoken.
Leg de lamsbout op een schaal en schik er aardappelen en uien omheen. Lekker met doperwtjes en worteltjes.

4 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Engelse Country keuken : Traditionele recepten op basis van eerlijke ingrediënten / Clara ten Houte de Lange

Belly Pork with Red Cabbage (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

BELLY PORK WITH RED CABBAGE (ROLLADE MET RODE KOOL)

Zowel doorregen varkensrollade als rode kool worden lekkerder naarmate ze langer sudderen. Als dit gerecht in de oven staat hoeft u er twee uur lang niet naar om te kijken.

1 sinaasappel
1 rode kool van 750 gram
1 goudrenet
1 ui
100 gram magere spekblokjes
50 gram boter
1 doorregen varkensrollade
2 theelepels Provençaalse kruiden
vers gemalen peper
nootmuskaat
3 eetlepels suiker
3 eetlepels (witte wijn)azijn
1 deciliter bouillon


Verwarm de oven voor op 150°C. Ben de sinaasappel goed schoon onder stromend water. Droog de sinaasappel af en rasp de oranje schil er dun af. Pers de sinaasappel uit. Maak de rode kool schoon en snijd deze in dunne reepjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes. Pel en snipper de ui. Bak het spek in een ovenvaste braadpan zachtjes uit. Schep de spekjes met een schuimspaan op een bord. Voeg de boter aan het spekvet toe. Bak de rollade rondom bruin. Leg de rollade even op een bord. Schep de appel, ui en koolreepjes door het bakvet en bak ze al omscheppend 2 minuten. Voeg de Provençaalse kruiden en peper en nootmuskaat naar smaak toe. Roer het sinaasappelsap met de sinaasappelrasp, de suiker, azijn en bouillon door elkaar. Voeg ook de spekjes toe. Leg de rollade in het midden tussen het koolmengsel. Voeg het vocht toe. Zet het deksel op de pan. Schuif de pan in de oven en braad de rollade en de rode kool in 2 uur zachtjes gaar.
Lekker met Baked Potatoes.

4 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Engelse Country keuken : Traditionele recepten op basis van eerlijke ingrediënten / Clara ten Houte de Lange