woensdag 12 februari 2020

Fazantenfilet met champagnezuurkool (Champagne, Grand Est, Frankrijk)

FAZANTENFILET MET CHAMPAGNEZUURKOOL

½ ui
1 laurierblad
2 kruidnagels
2 pakjes naturel zuurkool (à 500 gram)
3 deciliter champagne of sekt
4 fazantenfilets (à 100 gram)
75 gram boter
zout
peper
3 appels (Granny Smith)
2 eetlepels suiker


Ui pellen en laurierblad met kruidnagels erop vaststeken. Zuurkool met champagne, ui en 25 gram boter in gesloten pan in 20 minuten zachtjes koken. In koekenpan 25 gram boter verhitten. Fazantenfilets bestrooien met zout en peper en 7 minuten bakken, halverwege keren. Appels schillen, in vieren delen, klokhuis verwijderen en elke appel in 10 partjes verdelen. In andere koekenpan rest van boter verhitten. Suiker en appelpartjes toevoegen en al omscheppend in 5 minuten goudkleurig bakken. Ui uit pan nemen en zuurkool over vier warme borden verdelen. Fazantenfilet erop leggen. Appelpartjes uit pan scheppen en eromheen leggen. Lekker met torentjes aardappelpuree.

4 personen

voedingswaarde : 370 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Champagne, Grand Est, Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Kip en ander gevogelte (Albert Heijn eetboekenreeks) / Janny van der Lee - van der Heijden

Salade Lyonnaise (Lyon, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk)

SALADE LYONNAISE (KALKOENSALADE MET ANSJOVIS)

350 gram gekookt kalkoenvlees met krokant vel, in dobbelstenen gesneden
3 zoute ansjovissen, geweekt, gefileerd, afgespoeld en gedroogd
4 augurken, in de lengte in plakken gesneden of gehakt
1 deciliter vinaigrette met mosterd
3 of 4 middelgrote aardappelen, in de schil gekookt, geschild en nog warm in plakken gesneden
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 deciliter droge witte wijn
olie
azijn
1 kleine rode biet, gekookt en in plakken gesneden (desgewenst)
1 wortel, in plakken gesneden (desgewenst)


Doe de kalkoen met de ansjovis en de augurken in een slabak. Meng de vinaigrette erdoor en laat de salade ongeveer 1 uur staan. Doe de nog warme plakken aardappel erbij. Strooi de peterselie erover, besprenkel de salade met de wijn en maak hem met olie en azijn op smaak af. Meng alles zeer voorzichtig, zodat de plakken aardappel heel blijven. U kunt deze zeer voedzame salade desgewenst nog aanvullen met wat plakken biet of wortel.

4 - 6 personen

gebied : Lyon, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : “La Cuisine Lyonnaise”, in Salades en koude Voorgerechten (Praktisch koken) / Richard Olney