donderdag 7 juli 2016

Risotto alla Parmigiana (Italië)

RISOTTO ALLA PARMIGIANA (RISOTTO MET PARMEZAANSE KAAS)

1¼ liter bouillon of blokjes kippenbouillon opgelost in dezelfde hoeveelheid water
2 eetlepels fijngehakte sjalot of ui
40 gram boter
2 eetlepels plantaardige olie
300 gram Italiaanse Arborio rijst
60 gram versgemalen Parmezaanse kaas
zout, indien nodig


Breng de bouillon aan de kook. Fruit sjalot of ui in 25 gram boter en alle olie in een pan met een zware bodem totdat deze glazig is, maar niet bruin. Voeg rijst toe en roer zodat deze met een laagje vet bedekt wordt. Bak even mee en voeg dan 1,5 deciliter bouillon toe. Maak de risotto volgens de basistechniek, voeg telkens als de rijst wat droger wordt 1,5 deciliter kokende bouillon toe en blijf roeren zodat de rijst niet kan plakken. (Wanneer u niet voldoende bouillon heeft, ga dan verder met water.) Wanneer u denkt dat de risotto na nog 5 minuten klaar zal zijn voeg dan alle gemalen kaas en de resterende boter toe. Vermeng de ingrediënten goed. Proef of nog zout moet worden toegevoegd. Denk eraan dat u tegen het einde van de bereidingstijd niet teveel bouillon ineens toevoegt. De risotto moet romig zijn maar niet nat. Serveer direct en zet eventueel nog een schaaltje gemalen kaas op tafel.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan