zaterdag 5 mei 2018

Zalmforel met amandelen

ZALMFOREL MET AMANDELEN

4 zalmforelfilets
zout
bloem
150 gram boter
100 gram geschaafde amandelen


Was de filets en dep ze droog. Bestrooi ze met wat zout en wentel ze door de bloem. Schud alle overtollige bloem eraf en bak de filets in 100 gram boter 3 minuten aan iedere kant. Bak in die tijd in een andere koekenpan de geschaafde amandelen in 50 gram boter goudbruin. Leg de filets op een schotel en leg de gebakken amandelen met de bakboter erop.
Variatie: Neem in plaats van zalmforel eens zalm, tong, tarbot, regenboogforel en dergelijke.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Genieten met de zon op tafel : lekkere recepten met verse noten en gedroogde zuidvruchten / Cecile Thijssen

Smoked Trout with Horseradish Sauce (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

SMOKED TROUT WITH HORSERADISH SAUCE (GEROOKTE FOREL MET MIERIKSWORTELSAUS)

125 milliliter slagroom
1 - 2 theelepels geraspte mierikswortel (vers of uit een potje)
zout
1 bosje waterkers
200 gram gerookte forelfilet


Klop de slagroom bijna stijf en meng de mierikswortel erdoor. Breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus in de koelkast minstens 1 uur door en door koud worden. Was de waterkers en verwijder de grove stengels. Verdeel de waterkers over vier bordjes en leg de gerookte forelfilets erop. Schep de mierikswortelsaus ernaast.
Lekker met vers geroosterd wittebrood.

4 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Engelse Country keuken : Traditionele recepten op basis van eerlijke ingrediënten / Clara ten Houte de Lange

Gegrilde forel met warme basilicumolie (Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)

GEGRILDE FOREL MET WARME BASILICUMOLIE

15 gram basilicum
1 deciliter (olijf)olie
1 eetlepel citroensap
zout
(versgemalen) peper
1 kleine courgette
1 kleine winterwortel
1 vleestomaat
2 forellen (500 gram)


Enkele blaadjes basilicum achterhouden voor garnering, rest in grove stukken knippen. In steelpan olie en helft van basilicum 15 minuten zachtjes verwarmen (1 eetlepel olie apart houden). Olie mag beslist niet koken. Olie laten afkoelen en 1 uur laten staan.
Olie zeven, citroensap erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Intussen courgette en wortel wassen en met kaasschaaf in lengte in dunne plakken schaven. Tomaat inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water en ontvellen. Tomaat in stukjes snijden.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Intussen pan voor 1/3 deel vullen met water en aan de kook brengen. Wortel en courgette in mandje of vergiet doen en afgedekt in 5 minuten beetgaar stomen. Forel afspoelen onder koud stromend water. Droogdeppen met keukenpapier. Bestrijken met apart gehouden olie en bestrooien met zout en peper. Forel 10 centimeter onder grill schuiven en in 4 à 5 minuten gaar grillen, halverwege keren. Intussen basilicumolie opnieuw zachtjes verwarmen.
Schaal voorverwarmen. Courgette en wortelplakken over randen van schaal verdelen. Forellen in midden leggen. 1 eetlepel warme basilicumolie over forellen en groenten verdelen. Garneren met tomatenblokjes en blaadjes basilicum.
Serveren met gebakken aardappels.

2 personen

voedingswaarde : 640 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 10 / 60 / 25 minuten

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande juni 1997

Spiering-ster (Nederland)

SPIERING-STER

Spierinkjes zijn kleine zilverwitte zoutwatervisjes, die in het voorjaar onze zeegaten binnentrekken om er kuit te schieten.

veel spierinkjes
zout
peper
melk
bloem
olie


Ontdoe ze van kop en ingewanden. Was ze, wrijf ze in met zout en peper en laat ze enige tijd op een vergiet staan, zodat het zout en peper in de visjes kunnen trekken. Haal ze eerst door melk en dan door bloem. Bak ze in een koekenpan, leg ze er stervormig in met de staartjes naar het midden. Bak ze in niet te veel olie. Probeer, zodra de onderkant bruin is de ‘spiering-ster’ in zijn geheel op een deksel te laten glijden. Leg vervolgens de koekenpan op de deksel en keer pan en deksel tegelijk snel om. Doe zo nodig nog iets olie erbij in de pan om de tweede kant mooi knapperig bruin te bakken.
Ze behoren zo knappend gebakken te worden dat de graat mee opgegeten kan worden. Eet gebakken spieringen bij de boterham.

gebied : Nederland
gerechtsoort : visgerecht

bron : 365 Recepten uit grootmoeders keuken / Ria Holleman

Chakchouka (Tunesië)

CHAKCHOUKA (GROENTENOMELET)

Tunesië is een populaire vakantiebestemming voor zonzoekers, en tegenwoordig gaan er tweemaal zoveel toeristen naartoe als naar het buurland Marokko. Deze omelet lijkt wel wat op de eggeh-gerechten uit dit gebied, die warm of koud worden opgediend. Het is een smakelijke toevoeging aan uw repertoire van snelle gerechten.

6 eieren
4 eetlepels melk
1 ui, in dunne ringen gesneden
½ groene paprika, in reepjes
4 tomaten, in kleine stukjes gesneden
½ theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
olie
zout


Fruit de ui in de olie tot hij goudbruin is. Voeg dan de paprika toe en bak deze gedurende 2 minuten. Doe dan de tomaten, komijn, koriander en zout erbij, en laat alles nog 10 minuten op een matige warmtebron gaar worden.
Klop de eieren los en voeg de melk toe. Voeg warmte toe en schenk het eimengsel over de groenten. Bak de omelet 2 minuten, tot de onderkant mooi bruin is.
Laat de grill heet worden en laat de bovenkant in een paar minuten mooi goudbruin worden. Dien direct op.

4 - 6 personen

voor- / bereiding : 5 / 15 minuten

land : Tunesië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Rode kool met vijgen en sinaasappel

RODE KOOL MET VIJGEN EN SINAASAPPEL

3 sinaasappels
4 gedroogde vijgen
1 kleine rode kool (750 gram)
1 ui
3 eetlepels geraspte kokos
1 eetlepel boter of margarine
1 eetlepel kerriepoeder
zout
peper


2 Sinaasappels uitpersen. Vijgen in kleine stukjes snijden en in kommetje doen. Sinaasappelsap erover schenken. Vijgen 4 uur laten weken. Andere sinaasappel schillen en witte vliesjes verwijderen. In plakken snijden. Van rode kool lelijk blad verwijderen. Kool in vieren snijden, stronk verwijderen en in dunne reepjes snijden of schaven. Ui pellen en fijn snipperen. In droge koekenpan geraspte kokos goudbruin roosteren.
In braadpan boter verhitten. Ui met kerriepoeder 1 minuut zachtjes bakken. Rode kool erdoor scheppen. Vijgen met sinaasappelsap en zout toevoegen. Met deksel op pan rode kool in 40 minuten zachtjes gaarstoven. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in schaal. Plakken sinaasappel erop leggen. Kokos erover strooien.
Lekker bij varkenshaasje en aardappelkroketjes.

4 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 45 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1988