zondag 15 november 2020

Aardappelpuree met knoflook en gefrituurde peterselie

AARDAPPELPUREE MET KNOFLOOK EN GEFRITUURDE PETERSELIE

Aardappelpuree met de geur van zachtgekookte knoflook, roomkaas en goede olijfolie is goddelijk spul. Leg er wat donkergroene, krokant gebakken peterselie op als contrast en het is een puur gastronomisch genot. Deze twee vormen een klassieke combinatie met vis, maar passen ook goed bij veel gerechten met vlees, kip en wild.
Wees voorzichtig bij het frituren van peterselie, het kan spatten, dus gebruik een keukentang en houd kinderen uit de buurt van de pan.
Gebruik grote, bloemige aardappelen voor puree - of zelfs vastkokende als u dat lekker vindt. Kleine nieuwe aardappelen zijn niet ideaal, omdat ze e puree niet de vereiste luchtigheid geven, maar ze blijven wel lekker smaken.

1¼ kilogram aardappelen
2 hele bollen knoflook, rondom ingeprikt met een vork
4 eetlepels roomkaas (50 gram)
4 eetlepels extra vierge olijfolie
2 grote handen vol krulpeterselie, gewassen
zeezout en vers gemalen zwarte peper
vierge olijfolie, om in te bakken


Schil de aardappelen en snijd grote exemplaren in de lengte doormidden of in kwarten. Laat kleine aardappelen heel.
Doe de aardappelen in een pan met de twee bollen knoflook en 2 theelepels zeezout, giet er zoveel kokend water op dat ze onderstaan, laat het water weer aan de kook komen en kook ze in 18 - 25 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en doe ze terug in de nog hete pan. Snijd de bovenkant van de bollen knoflook eraf, knijp de zachte puree eruit en doe die bij de aardappelen. Voeg de roomkaas en de extra vierge olijfolie toe. Maak er puree van met een aardappelstamper of met een pureeknijper. Klop de puree romig met een houten lepel en maak op smaak af met zout en peper. Leg een deksel op de pan en houd de puree warm in een matig warme oven.
Giet voor het frituren van de peterselie 5 centimeter olijfolie in een pan met dikke bodem en verhit die tot 190°C. De peterselie moet vochtig zijn, niet helemaal droog. Gebruik een keukentang om de peterselie in de olie te doen, 3 - 4 takjes tegelijk. Bak ze tot ze krokant zijn - dit sist en spettert een beetje. Haal de takjes uit de olie en laat ze uitlekken op verfrommeld keukenpapier. Ga zo door tot alle peterselie gefrituurd is. Doe de hete aardappelpuree in een schaal en leg de peterselie erbovenop.

4 - 6 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Extra Vierge : Koken met olijfolie / Clare Ferguson

Harissa met rode paprika's (Tunesië)

HARISSA met rode paprika’s

Tunesische, Marokkaanse en Algerijnse koks, en ook steeds meer koks in andere delen van de wereld, gebruiken de opwindende, maar vlammend hete smaakmaker die harissa heet. Het is tegenwoordig in blikken of tubes te koop bij delicatessenzaken en Marokkaanse slagers, maar vers en zelfgemaakt is harissa overheerlijk. Harissa blijft lang goed in de koelkast of de diepvries. Olijfolie draagt bij aan de zachte consistentie en sluit de saus af van de lucht. Harissa is heel heet - wees er voorzichtig mee.

30 gram grote, gedroogde, hete chilipepers zoals cascabel of kashmiri
2 grote rode paprika’s, boven een gasvlam geblakerd, ontveld en van zaad ontdaan.
4 tenen knoflook uit de knijper
½ - 1 theelepel zout
2 eetlepels komijnzaad, gekneusd
2 eetlepels korianderzaad, gekneusd
2 eetlepels mild paprikapoeder
1¼ deciliter extra vierge olijfolie


Maak een uur voordat u aan de saus begint de gedroogde chilipepers schoon, behalve 3 stuks die u apart houdt. Haal voorzichtig alle zaadjes en zaadlijsten uit de rest. Doe zowel de hele chilipepers als de schoongemaakte in een schaal en giet er ongeveer ½ liter water over. Zet het ongeveer 30 minuten weg zodat ze vocht op kunnen nemen.
Giet de opgezwollen pepers af (bewaar 2 eetlepels van het weekwater) en knip ze in stukken boven een blender (trek rubber handschoenen aan als u gevoelig bent voor hete pepers). Hak de geroosterde rode paprika’s en doe ze in de blender met de knoflook, komijn, koriander en het zout en paprikapoeder.
Voeg de apart gehouden 2 eetlepels weekwater van de pepers toe, en het grootste deel van de olijfolie, 5 - 6 eetlepels. Maal alles tot een gladde, rode, romige saus. Giet die in 1 of 2 kleine, gesteriliseerde potten met een niet-metalen deksel - steriliseren kan in de oven of in de magnetron. Giet na het koelen een dun laagje olijfolie over de harissa. Sluit de potten af met plastic deksels of rubberen ringen. Zet ze in de koelkast en gebruik de inhoud binnen 2 weken. In de diepvries blijft de harissa een maand goed.
Lekker om couscous of pasta mee op te peppen, in vinaigrette of mayonaise, of roer wat door tajines met groenten en lamsvlees.

Voor 3 deciliter.

gebied : Tunesië
gerechtsoort : saus

bron : Extra vierge : Koken met olijfolie / Clare Ferguson

Papaja-salsita uit Miami (Miami, Florida, Verenigde Staten)

PAPAJA-SALSITA UIT MIAMI

Cubaanse en Zuid-Amerikaanse koks in Miami maken smakelijke salsita’s (Spaans voor sausje) zoals deze. Met de tropische smaken kan gespeeld worden, afhankelijk van uw bui, het weer en welke vruchten er te krijgen zijn. Als u geen rijpe papaja kunt vinden, zijn mango, perzik, nectarine, netmeloen of friszoete ananas goede alternatieven. Serveer deze salsa bij gegrild of gebarbecued vlees en vis of met geroosterde kip of geitenkazen. Probeer er een van de elegante ‘New World’ olijfoliën uit Californië in te gebruiken - die verzacht heel mooi de smaak van de zonnige citrusvruchten.

1 grote papaja, na schillen en ontpitten ongeveer 300 gram vruchtvlees
½ middelgrote rode ui, fijngehakt
½ Madame Jeanette-peper (Habañero of Scotch bonnet), van zaden ontdaan en in dunne plakjes gesneden.
de fijngeraspte schil en het sap van 1 limoen
de fijngeraspte schil en het sap van 1 sinaasappel
4 eetlepels extra vierge olijfolie
½ theelepel honing of stroop van granaatappel
1 theelepel grof zeezout


Snijd de papaja in kwarten en haal de zaden eruit. Bewaar 1 eetlepel van het zaad (dat meestal wordt weggegooid, maar een interessant peperig smaakje aan de saus geeft). Schil de papaja en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe ze in een schaal, samen met de ui, verse peper en het sap en geraspte schil van limoen en sinaasappel.
Roer de olie en de honing of stroop erdoor. Voeg zeezout naar smaak toe. Als u het papajazaad gebruikt, strooi dat er dan over.
De salsita kan maximaal 4 uur van tevoren gemaakt worden.

4 - 6 personen

gebied : Miami, Florida, Verenigde Staten
gerechtsoort : saus

bron : Extra vierge : Koken met olijfolie / Clare Ferguson