zaterdag 12 november 2016

Vis in de oven

VIS IN DE OVEN

1 kilogram stevige aardappelen
boter
1 deciliter witte wijn
3 à 4 gekneusde jeneverbessen
viskruiden
400 gram koolvis of schelvis
peper
zout
2 à 3 teentjes knoflook
melk
100 gram geraspte kaas

Schil de aardappelen en zet ze op in een pan met water. Doe in een andere pan een klontje boter en laat dit smelten. Voeg witte wijn, jeneverbessen, viskruiden naar smaak en de vis toe en laat dit geheel stoven tot de vis gaar is. Let erop dat de vis niet uit elkaar valt. Giet de vis af, maar bewaar het kookvocht. Haal de vis uit elkaar met een vork. Giet ook de aardappelen af als ze gaar zijn. Prak deze met het kookvocht van de vis (of wat melk) en een klont boter tot een samenhangende massa (geen puree). Voeg uitgeperste teentjes knoflook, peper en zout naar smaak bij de aardappelen. Meng de vis, de aardappelen en de helft van de geraspte kaas door elkaar. Doe het mengsel in een vuurvaste schaal en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de visschotel in een op 175°C voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten. Lekker met venkelknolletjes of komkommersalade.

3 - 4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Sjoukje Hooymaayer, in Boodschappen november / december 1991

Paddenstoelenragout

PADDENSTOELENRAGÔUT

400 gram champignons
400 ram oesterzwammen
200 gram shiitakes (of extra champignons en oesterzwammen)
75 gram boter of plantaardige margarine
peper
zout
6 deciliter groentebouillon
60 gram maïzena
2 deciliter witte wijn
4 deciliter slagroom
citroensap
300 gram blauwe druiven
paar takjes peterselie


Maak de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd ze in niet te kleine stukken. Verhit de boter en bak de paddenstoelen tot ze vocht loslaten. Strooi er peper en zout naar smaak overheen en schenk de groentebouillon erbij. Maak de maïzena aan met een beetje witte wijn en voeg dit al roerende toe aan de paddenstoelen. Laat de maïzena even garen en schenk de rest van de witte wijn en de slagroom erbij. Breng de ragout op smaak met zout, peper en citroensap. Voeg op het laatst de druiven toe. Doe de warme ragout in een vuurvaste schaal en zet deze op een rechaud op de buffettafel. Garneer met fijngeknipte peterselie.
Serveren: Met rijst (heel mooi in een ringvorm en de ragout in het midden) en een salade van veld- of krulsla, tomaat en augurkjes.

8 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen november / december 1991

Pastasalade met honingdressing

PASTASALADE MET HONINGDRESSING

500 gram pasta (spaghetti, tagliatelle of macaroni)
1 krop rode sla
2 rode paprika’s
1 gele paprika
1 courgette
(1 rode peper)
3 blikjes zalm, krab, garnalen of tonijn
raspsel van 1 citroen
peper
zout

DRESSING
3 eetlepels (appel)azijn
6 eetlepels yoghurt
6 theelepels vloeibare honing
peper
zout


Kook de pasta al dente (beetgaar) en spoel ze af met koud water. Snijd de gewassen sla in repen. Maak de paprika’s en de peper schoon, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd ze in heel dunne reepjes. Snijd de courgette in plakjes. Kook deze 1 minuut in kokend water en laat ze afkoelen. Laat de blikjes vis naar keuze uitlekken, verwijder velletjes en graten en meng de vis met de geraspte citroenschil, peper en zout door de salade. Maak de dressing door de ingrediënten te vermengen en schep deze luchtig door de salade.

8 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Boodschappen november / december 1991

Bleekselderij gevuld met zalmmousse

BLEEKSELDERIJ GEVULD MET ZALMMOUSSE

4 stengels bleekselderij
1 blikje roze of rode zalm (nettogewicht 200 gram)
2 theelepels citroensap
2 eetlepels mayonaise
peper
zout
1 eetlepel fijngeknipte dille (vers of diepvries)


Was de bleekselderijstengels, verwijder eventuele harde ‘draden’. Snijd de stengels in mooie gelijke stukjes van 3 centimeter lengte. Laat de zalm op een zeef uitlekken, verwijder velletjes en graten. Prak de zalm fijn in een kom, voeg het citroensap, de mayonaise, peper, zout en dille toe en meng tot een smeuïg geheel. Doe de massa in een spuitzak met kartelmond en vul de bleekselderijstukjes met de zalm. Garneer met een takje dille.

16 personen

voedingswaarde : 25 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Boodschappen november / december 1991

Gevulde varkensfilet

GEVULDE VARKENSFILET

500 - 600 gram varkensfilet
1 - 2 teentjes knoflook
peper
zout
100 gram dun gesneden Ardenner ham
150 gram in dunne plakken gesneden Mozzarella of jonge Goudse kaas
(12 olijven met piment)
40 gram boter


Snijd de varkensfilet in als een tasje (of laat dit de slager doen). pel de teentjes knoflook en pers deze uit boven het ingesneden vlees. Strooi er peper en zout (voorzichtig, de ham is al zout!) naar smaak overheen. Vul de varkensfilet met de ham, kaas en de in plakjes gesneden olijven. Bind de opening van het vlees dicht met draad of steek er cocktailprikkers in. Verhit de boter en bak de varkensfilet snel om en om goudbruin. Neem hem uit de pan en schenk de braadboter in een ovenvaste schaal. Vet de schaal in met boter. Leg de gevulde varkensfilet in de schaal en zet deze in het midden van een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 20 - 25 minuten.

4 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen november / december 1991