zaterdag 12 november 2016

Vis in de oven

VIS IN DE OVEN

1 kilogram stevige aardappelen
boter
1 deciliter witte wijn
3 à 4 gekneusde jeneverbessen
viskruiden
400 gram koolvis of schelvis
peper
zout
2 à 3 teentjes knoflook
melk
100 gram geraspte kaas

Schil de aardappelen en zet ze op in een pan met water. Doe in een andere pan een klontje boter en laat dit smelten. Voeg witte wijn, jeneverbessen, viskruiden naar smaak en de vis toe en laat dit geheel stoven tot de vis gaar is. Let erop dat de vis niet uit elkaar valt. Giet de vis af, maar bewaar het kookvocht. Haal de vis uit elkaar met een vork. Giet ook de aardappelen af als ze gaar zijn. Prak deze met het kookvocht van de vis (of wat melk) en een klont boter tot een samenhangende massa (geen puree). Voeg uitgeperste teentjes knoflook, peper en zout naar smaak bij de aardappelen. Meng de vis, de aardappelen en de helft van de geraspte kaas door elkaar. Doe het mengsel in een vuurvaste schaal en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de visschotel in een op 175°C voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten. Lekker met venkelknolletjes of komkommersalade.

3 - 4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Sjoukje Hooymaayer, in Boodschappen november / december 1991