maandag 1 mei 2023

Gestoomde andijvie-vispakketjes met kerriesaus

GESTOOMDE ANDIJVIE-VISPAKKETJES MET KERRIESAUS

16 grote andijviebladeren
½ rode paprika
300 gram wijtingfilet
½ eetlepel citroensap
½ deciliter halfvolle melk
1 ei
zout
peper
nootmuskaat
1 sjalotje
1 eetlepel boter of margarine
½ eetlepel kerriepoeder
2½ deciliter appelsap
1½ eetlepel strooibaar bindmiddel


In vergiet andijvie wassen en goed laten uitlekken. Dikke nerven er wigvormig uitsnijden. Paprika wassen. Zaadlijsten verwijderen en in heel kleine stukjes snijden. Vis met keukenpapier droogdeppen. In stukken snijden. In mengbeker vis pureren. Erdoor mengen: citroensap, melk, ei, 1 ½ theelepel zout, peper en nootmuskaat. Paprikastukjes erdoor scheppen. Op aanrecht andijviebladeren uitspreiden. Vismengsel erover verdelen. Zijkant van bladeren over vis vouwen en bladeren oprollen of tot pakketjes dichtvouwen. In stoommandje van stoompan of in metalen vergiet leggen, eventueel op elkaar. Sjalotje pellen en heel fijnsnipperen. In (stoom)pan boter verhitten. Sjalot en kerriepoeder 2 minuten zachtjes bakken. Appelsap en ½ deciliter water toevoegen.
Appelsapmengsel aan de kook brengen. Stoommandje erboven hangen. Met deksel op pan andijvie-vispakketjes in 10 minuten gaar stomen. Stoommandje van pan nemen en andijvie-vispakketjes warmhouden. Al roerende strooibaar bindmiddel aan appelsapmengsel toevoegen. Blijven roeren tot licht gebonden saus. Andijvie-visrolletjes op vier borden leggen. Saus erover schenken.
Lekker met gekookte aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 45 / 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip april 1989, bijlage “Lekker-Lijnen-Tip”

Vlaflip met kiwipuree

VLAFLIP MET KIWIPUREE

2 kiwi’s
2½ deciliter magere yoghurt
2½ deciliter magere vanillevla


Kiwi’s schillen. Van elke kiwi 2 mooie dunne plakjes afsnijden. Rest van kiwi door zeef wrijven of in mengbeker pureren. Yoghurt over 4 glazen (met een inhoud van 1½ deciliter) verdelen. Kiwipuree erop scheppen. Vanillevla erover verdelen. Garneren met een plakje kiwi.

4 personen

voedingswaarde : 80 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip april 1989, bijlage Lekker-Lijnen-Tip

Panpizza met tonijn

PANPIZZA MET TONIJN

1 kleine ui
½ groene paprika
50 gram natriumarme kaas
1 blikje natriumarme tonijn (Imperial)
4 sneetjes zoutloos brood
2 eetlepels natriumarme tomatenpuree
1 teentje knoflook
25 gram boter of ongezouten margarine
1 theelepel oregano
versgemalen peper


Ui pellen en in dunne ringen snijden. Paprika wassen. Zaadlijst verwijderen. In dunne ringen snijden. Kaas raspen. Tonijn in stukjes verdelen. In kommetje tomatenpuree doen. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar roeren. Brood aan 1 kant bestrijken met tomatenpuree. In grote koekenpan boter verhitten. Sneetjes brood met besmeerde kant naar boven in koekenpan leggen. Achtereenvolgens erover verdelen: ui, paprika, tonijn, oregano en kaas. Peper erboven malen. Met deksel op pan 10 minuten zachtjes bakken en kaas laten smelten.

2 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip april 1989

Kiwi-ijs met bitterkoekjes

KIWI-IJS MET BITTERKOEKJES

2 kiwi’s
5 bitterkoekjes
2 deciliter slagroom
50 gram witte basterdsuiker
2 zakjes Klop Klop
2 eetlepels kruisbessen-kiwipuddingsaus
2 gekonfijte vruchtjes


Van dubbelgevouwen aluminiumfolie langwerpig stuk vormen van minstens 30 x 20 centimeter. Folie rondom ronde glazen schaal met rechte wanden (doorsnede 20 centimeter, inhoud ¾ liter) vouwen. 10 Centimeter er bovenuit laten steken. Eventueel vastzetten met elastiek of touwtje. Kiwi’s dun schillen. In 15 plakjes snijden. 6 Plakjes halveren. Boven kommetje bitterkoekjes verkruimelen. 3 Eetlepels heet water toevoegen. 10 Minuten laten weken. Fijnprakken. In kom met mixer slagroom met basterdsuiker bijna stijfkloppen. Klop Klop toevoegen. 4 Minuten kloppen. Bitterkoekjes en puddingsaus toevoegen. Door elkaar mengen. Helft in schaal doen. 8 Plakjes kiwi rechtop tegen rand zetten. Voorzichtig rest van roommengsel in schaal scheppen. Beetje aandrukken en gladstrijken. Afdekken met aluminiumfolie. In diepvriezer in 4 uur bevriezen.
Alle folie verwijderen. Halve kiwiplakjes dakpansgewijs langs rand van ijspudding leggen. In midden plakje kiwi met gekonfijte vruchtjes.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 25 / 5 minuten / 4 uur

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip april 1989

Andijvie met zilveruitjes en gorgonzola

ANDIJVIE MET ZILVERUITJES EN GORGONZOLA

1½ kilogram andijvie
50 gram gorgonzola
2 eetlepels zilveruitjes
zout


Van andijvie lelijk blad verwijderen en in reepjes snijden. Wassen en met aanhangend water in pan doen. Met nat mes gorgonzola in kleine stukjes snijden.
Andijvie op matig vuur 5 minuten laten slinken. Af en toe omscheppen. In nog 5 minuten zachtjes gaar koken. Afgieten. Uitjes en gorgonzola toevoegen. Door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout. In schaal scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip april 1989

Gevuld koolrolletje met sinaasappelsaus

GEVULD KOOLROLLETJE MET SINAASAPPELSAUS

75 gram tarwekorrels
1 ui
1 witte kool
zout
100 gram champignons
1½ eetlepel boter of margarine
1 teentje knoflook
1 theelepel karwijzaad
peper
3 takjes peterselie
1 eetlepel maïzena
2 deciliter sinaasappelsap
3 eetlepels zure room
2 theelepels Dijon mosterd


In zeef tarwe afspoelen. In pan met 2 deciliter water doen. 4 Uur weken. In weekwater aan de kook brengen. Met deksel op pan in 45 minuten zachtjes gaar koken. Afgieten. Zonder deksel alten afkoelen. Af en toe omscheppen. Ui pellen en heel fijn snipperen. Van kool lelijke bladeren verwijderen. Wassen. Buitenste 4 grote bladeren voorzichtig losmaken. In pan met ruim water en zout koolbladeren 2 minuten koken. In vergiet afgieten. Onder koud water afspoelen. Laten uitlekken. Op aanrecht uitspreiden. Omhoogstekend deel van harde nerven horizontaal eraf snijden. Bladeren moeten heel blijven. Met keukenpapier champignons schoonvegen. In kleine stukjes snijden. In koekenpan met antiaanbaklaag ½ eetlepel boter verhitten. Ui en tarwe 5 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Toevoegen: champignons, karwijzaad, zout en peper. Nog 5 minuten bakken tot vocht verdampt is. 2 Takjes peterselie erboven fijnknippen en erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper. Tarwemengsel op midden van koolbladeren scheppen. Oprollen. Eventueel met touwtjes vastbinden.
In koekenpan met antiaanbaklaag 1 eetlepel boter verhitten. Koolrolletjes in 5 minuten rondom lichtbruin bakken. Met deksel op pan 5 minuten stoven. Intussen in kommetje maïzena met 2 eetlepels koud water tot glad papje roeren. In steelpan sinaasappelsap aan de kook brengen, al roerende maïzenapapje toevoegen. Blijven roeren tot lichtgebonden saus. Beetje laten afkoelen. Zure room en mosterd erdoor kloppen. Op 2 borden koolrolletjes leggen. 3 Eetlepels saus erover schenken. Garneren met rest van peterselie. Rest van saus in sauskom overdoen.
Lekker met aardappelpuree en witte kool

2 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 75 / 15 minuten / 4 uur

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip april 1989

Makreel met pittige tomatensaus (Italië)

MAKREEL MET PITTIGE TOMATENSAUS

1 zakje tomatensaus
1 theelepel suiker
1 theelepel basilicum
½ theelepel cayennepeper
250 gram gestoomde makreelfilet
1 tomaat
4 takjes peterselie


In kleine braadpan met 3½ deciliter water tomatensaus maken volgens gebruiksaanwijzing. Erdoor roeren: suiker, basilicum en cayennepeper. Vis erin leggen. Met deksel op pan op laag vuur in 5 minuten saus gaar en vis heet laten worden. Intussen tomaat wassen. In partjes snijden en zaadjes verwijderen. In kleinere stukjes snijden. Tomaat door saus scheppen. 3 Takjes peterselie erboven fijnknippen. Vis over 2 borden verdelen. 2 Eetlepels saus erover schenken. Garneren met rest van peterselie. Rest van saus in sauskom overdoen.
Lekker met spaghetti en gemengde salade.

2 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip april 1989