woensdag 25 mei 2016

Insalata Mista all'Italiana (Italië)

INSALATA MISTA ALL' ITALIANA (GEMENDE SALADE)

100 gram jonge spinazie
1 krop rode sla (radicchio)
1 stronkje lof
1 kleine krop ijsbergsla

DRESSING
1 kopje olijfolie
½ kopje azijn
1 kopje witte wijn
sap van 2 citroenen
2 eetlepels niet te scherpe mosterd
2 hardgekookte eieren
1 bosje peterselie
½ bosje dragon
½ bosje pepermunt
1 theelepel zout
½ theelepel witte peper
1 mespunt suiker


Spinazie uitzoeken, wassen, losplukken en dikke stelen verwijderen. Van krop rode sla harde gedeelten verwijderen, bladeren wassen en kleinmaken. Brussels lof halveren, harde gedeelte verwijderen, wassen en in ongeveer 1 centimeter dikke stukken snijden. IJsbergsla wassen, in kleine stukken verdelen of snijden. In een schaal een dressing maken van olie, azijn, witte wijn, citroensap en mosterd. Hardgekookte eieren pellen, hakken en met gehakte kruiden door de dressing roeren. Op smaak afmaken met zout, peper en suiker. Salade met de dressing aanmaken en in de koelkast minstens 15 minuten laten intrekken.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : salade

bron : De Italiaanse keuken / Velio Pifferi

Lumache alla Maremmana (Maremma, Toscane, Italië)

LUMACHE ALLA MAREMMANA (WIJNGAARDSLAKKEN UIT DE MAREMMEN)

24 wijngaardslakken en de huisjes
4 eetlepels olijfolie
1 ui
4 tomaten
2 knoflookteentjes
1 rode peper
1 bosje pepermunt
½ theelepel zout
1 mespunt witte peper
sap van een limoen
½ kopje wittebroodkruimels of paneermeel


Wijngaardslakken goed laten uitlekken en in de huisjes stoppen. Olie in een pan met dikke bodem verhitten. Uien fijnhakken en in de olie glazig laten worden. Tomaten ontvellen, ontpitten en in blokjes snijden. Knoflooktenen met zout inwrijven zodat een pasta ontstaat, met de tomaten en de schoongemaakte, fijngehakte peper aan de uien toevoegen en kort mee laten fruiten. Pepermunt schoonmaken, wassen, fijnhakken en door de saus roeren. Met zout en peper op smaak afmaken, limoensap toevoegen. Saus over de slakken verdelen, paneermeel erover strooien en in de oven of onder de grill laten gratineren. Serveren met vers stokbrood en droge witte wijn.

4 personen

gebied : Maremma, Toscane, Italië
gerechtsoort : antipasto

bron : De Italiaanse keuken / Velio Pifferi

Polenta (Italië)

POLENTA (PAP VAN MAISMEEL)

1½ liter water
2 theelepels zout
200 gram fijngemalen polenta of geel maismeel


In een steelpan met dikke bodem met een inhoud van 3 tot 4 liter het water met zout aan de kook brengen. Laat de rauwe polenta of het maismeel langzaam in het kokende water lopen, daarbij opletten dat het water aan de kook blijft en voortdurend blijven roeren tot een gladde pap ontstaat. Draai het gas laag en laat de polenta onder af en toe roeren in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar sudderen, tot deze zo dik is dat een lepel in het midden blijft staan. De polenta kan onmiddellijk worden opgediend met jus, boter en kaas of tomatensaus. Ook kan hij, als u daar de voorkeur aan geeft, worden uitgeschept in een grote ingevette vuurvaste schaal of op een bakplaat, om daarna met een mes of spatel tot een dunne laag te worden uitgespreid. Hij moet dan eerst gedurende twee uur koel worden weggezet in de koelkast. Eenmaal goed afgekoeld kan hij worden gebakken (in olie) of geroosterd en opgediend met saus.

6 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root

Salsa Pizzaiola (Campanië, Italië)

SALSA PIZZAIOLA (TOMATEN-KNOFLOOKSAUS)

3 eetlepels olijfolie
4 fijngehakte uien
1 eetlepel fijngehakte knoflook
1200 gram tomaten, vers of uit blik, in grove stukken maar niet uitgelekt
1 blik tomatenpuree van 180 gram
1 eetlepel gedroogde marjolein, verpulverd
1 eetlepel fijngesneden verse basilicum of 1 theelepel gedroogde basilicum
1 laurierblad
2 theelepels suiker
1 eetlepel zout
vers gemalen zwarte peper


In een geëmailleerde of roestvrijstalen steelpan met een inhoud van 3 - 4 liter de 3 eetlepels olijfolie verwarmen en er de fijngehakte uien bij doen. Op een matig vuur onder dikwijls roeren 7 tot 8 minuten laten fruiten en als de uien zacht zijn maar niet bruin er de knoflook bijdoen en onder voortdurend roeren nog 1 tot 2 minuten laten opstaan. Vervolgens de grof gesneden tomaten erdoor roeren met hun sap, de tomatenpuree, marjolein, basilicum, laurierblad, suiker, zout en wat versgemalen peper. Breng de saus aan de kook, draai het gas laag en laat zonder deksel onder af en toe roeren ongeveer een uur sudderen. Als de saus klaar is moet deze dik en tamelijk glad zijn. Verwijder het laurierblad. Proef en voeg zo nodig nog zout en peper toe. Als u een nog gladdere massa wenst, kunt u de saus door een groentemolen of pureezeef draaien, of met de achterkant van een lepel door een zeef drukken.

Voor 3 koppen

gebied : Campanië, Italië
gerechtsoort : saus

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root