woensdag 25 mei 2016

Salsa Pizzaiola (Campanië, Italië)

SALSA PIZZAIOLA (TOMATEN-KNOFLOOKSAUS)

3 eetlepels olijfolie
4 fijngehakte uien
1 eetlepel fijngehakte knoflook
1200 gram tomaten, vers of uit blik, in grove stukken maar niet uitgelekt
1 blik tomatenpuree van 180 gram
1 eetlepel gedroogde marjolein, verpulverd
1 eetlepel fijngesneden verse basilicum of 1 theelepel gedroogde basilicum
1 laurierblad
2 theelepels suiker
1 eetlepel zout
vers gemalen zwarte peper


In een geëmailleerde of roestvrijstalen steelpan met een inhoud van 3 - 4 liter de 3 eetlepels olijfolie verwarmen en er de fijngehakte uien bij doen. Op een matig vuur onder dikwijls roeren 7 tot 8 minuten laten fruiten en als de uien zacht zijn maar niet bruin er de knoflook bijdoen en onder voortdurend roeren nog 1 tot 2 minuten laten opstaan. Vervolgens de grof gesneden tomaten erdoor roeren met hun sap, de tomatenpuree, marjolein, basilicum, laurierblad, suiker, zout en wat versgemalen peper. Breng de saus aan de kook, draai het gas laag en laat zonder deksel onder af en toe roeren ongeveer een uur sudderen. Als de saus klaar is moet deze dik en tamelijk glad zijn. Verwijder het laurierblad. Proef en voeg zo nodig nog zout en peper toe. Als u een nog gladdere massa wenst, kunt u de saus door een groentemolen of pureezeef draaien, of met de achterkant van een lepel door een zeef drukken.

Voor 3 koppen

gebied : Campanië, Italië
gerechtsoort : saus

bron : In de Italiaanse keuken / Waverley Root