woensdag 26 augustus 2015

Vissticksandwiches met tomatenrelish en olijven

VISSTICKSANDWICHES MET TOMATENRELISH EN OLIJVEN

2 – 3 eetlepels bloem
8 eetlepels polenta
½ theelepel cayennepeper
600 gram stevige witvisfilet, in repen van 5 centimeter
90 milliliter neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
6 knapperige broodjes
mayonaise
100 gram rucola

RELISH
300 gram pomodorini-tomaten, gehalveerd
1 eetlepel olijfolie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 lange rode peper, fijngesneden
50 gram ontpitte kalamata-olijven, in stukjes


Verwarm de oven voor op 200°C. Schik de tomaatjes op een bakplaat, besprenkel met olie en verdeel de knoflook, rode peper en wat zeezout erover. Rooster 15 minuten in de oven tot de tomaatjes wat zachter zijn. Neem uit de oven en schep om met de olijven. Meng in een grote kom de bloem en polenta met de cayennepeper en wat zout en peper. Schep de visrepen hiermee in delen om zodat ze goed bedekt zijn en leg ze op een bord. Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de vissticks (eventueel in delen) rondom goudbruin en knapperig. Houd ze zo nodig warm in een lauwwarme oven. Zet de broodjes, vissticks en relish op tafel, en erbij schaaltjes mayonaise en rucola en laat iedereen zijn eigen broodje samenstellen.

6 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Delicious. augustus 2015

Mexicaanse zwartebonensalade (Mexico)

MEXICAANSE ZWARTEBONENSALADE

2 grote maïstortilla’s
2½ eetlepel olijfolie
50 gram ingemaakte jalapeñopepers, uitgelekt en in plakjes + 2 eetlepels pekelvocht uit het potje
100 milliliter zure room
200 gram maïs uit blik, afgespoeld en uitgelekt
400 gram zwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
2 trostomaten, zaadjes verwijderd, in reepjes
½ bosje koriander, blaadjes geplukt
1 avocado, in plakjes
100 gram bindsla, in dunne reepjes
limoenpartjes, voor erbij


Verwarm de ovengrill tot de hoogste stand. Rol de tortilla’s stevig op en snijd ze in flinterdunne reepjes. Schep ze op een bakplaat om met de olie. Gril ze in 3 – 4 minuten goudgeel. Meng intussen de pepers met het pekelvocht, de zure room en zout en peper naar smaak. Schep in een kom de overige ingrediënten voor de salade door elkaar. Sprenkel de roomdressing erover en bestrooi met de tortillareepjes. Serveer met de limoenpartjes.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Delicious. augustus 2015

Rijstnoedels met biefreepjes

RIJSTNOEDELS MET BIEFREEPJES

3 eetlepels zonnebloemolie
600 gram biefstuk, in dunne reepjes
50 milliliter donkere sojasaus
400 gram voorgekookte rijstnoedels
1 eetlepel sesamolie
4 bosuien, het witte en groene deel apart fijngesneden
1 eetlepel vissaus
150 gram broccolini of bimi
150 gram taugé
sambal oelek, voor erbij


Verhit een wok op hoog vuur en schenk er 2 eetlepels zonnebloemolie in. Schep de biefreepjes om met de helft van de sojasaus en roerbak 3 minuten tot ze licht geschroeid zijn. Schep op een bord. Voeg de noedels samen met de rest van de sojasaus toe aan de wok en roerbak 2 minuten. Voeg de resterende zonnebloemolie, sesamolie en witte bosui toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg de vissaus, 2 eetlepels water en broccolini toe en roerbak ze 2 – 3 minuten. Schep de biefreepjes erdoor. Verdeel over borden, garneer met taugé en groene bosui en serveer met sambal.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. augustus 2015

Witte koolsalade met mango

WITTE KOOLSALADE MET MANGO

400 gram witte kool, in heel dunne reepjes
1 rode paprika, zaad verwijderd, in repen
1 gele paprika, zaad verwijderd, in repen
2 eetrijpe avocado’s, in blokjes
1 rode peper
2 wortels, geschrapt, in reepjes
1 bijna rijpe mango, in stukjes of reepjes
2 lente-uien, in dunne ringen
1 bosje koriander
1 theelepel sesamzaad, geroosterd

DRESSING
100 gram mayonaise
100 gram zure room
sap en rasp van 2 (bio)limoenen
1 theelepel sesamolie
1 theelepel sesamzaad, geroosterd


Meng de kool, paprika, avocado, peper, wortel, mango en lente-ui. Meng alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout. Houd wat koriander apart om te garneren en snijd de rest grof. Meng de gesneden koriander en dressing door de salade en garneer met de rest van de koriander en het sesamzaad.

6 - 8 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : buffet- of bijgerecht

bron : Delicious. augustus 2015

Stokbrood met gebrande-knoflookboter

STOKBROOD MET GEBRANDE-KNOFLOOKBOTER

1 groot zuurdesemstokbrood of 2 kleine
4 grote tenen knoflook, fijngesneden
olijfolie
125 gram boter
10 verse of gedroogde blaadjes laurier
5 takjes rozemarijn, in stukken


Verwarm de oven voor op de grillstand. Snijd het brood om de 3 centimeter schuin in. Verwarm wat olijfolie en bak de knoflook licht goudbruin en geurend. Roer met veel zwarte peper en zeezout door de boter. Doe in elke snee in het brood wat van de boter en steek er om en om een blaadje laurier of takje rozemarijn in. Bak ze goudbruin onder de grill.

6 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : buffet- of bijgerecht

bron : Delicious. augustus 2015

Garnalencocktail met perzik in ginsaus

GARNALENCOCKTAIL MET PERZIK IN GINSAUS

3 rijpe perziken
60 gram walnoten, grof gehakt
6 mooie (binnenste) blaadjes kropsla
300 gram Hollandse garnalen
1 bakje shisokers
grof geknipte bieslook + extra voor erover
geroosterde driehoekjes witbrood met boter, voor erbij

GINSAUS
75 milliliter slagroom
1 theelepel tomatenpuree
100 milliliter mayonaise
1½ eetlepel gin
2 eetlepels geknipte bieslook
witte peper


Kruis de perziken in en leg ze 10 – 15 tellen in ruim kokend water. Trek de velletjes van de perziken eraf, halveer ze, verwijder de pit en snijd elke helft in 8 parten. Rooster de walnootstukjes in een droog verhitte koekenpan en leg tot gebruik apart. Klop voor de ginsaus de slagroom stijf. Meng de tomatenpuree met 1 eetlepel van de mayo om het goed los te roeren. Meng dan de rest van de mayonaise en de gin erdoor. Schep de slagroom er luchtig door en meng met de bieslook. Breng op smaak met zout en witte peper. Leg de slablaadjes op een mooie schaal of leg ze in een cocktailglas. Meng de perziken, bijna alle walnoten en bijna alle garnalen met de ginsaus en verdeel ze over de slablaadjes. Garneer met de shisokers, nog wat garnalen en walnoten en nog wat grof geknipte bieslook. Serveer met de toast en boter.

6 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : buffet- of voorgerecht

bron : Delicious. augustus 2015