zondag 19 augustus 2018

Potaje di Espinacas y Garbanzos (Spanje)

POTAJE DI ESPINACAS Y GARBANZOS (SPINAZIESOEP MET KIKKERERWTEN)

300 gram kikkererwten
1 laurierblaadje
1 kleine of ½ grote bol knoflook
1 grote ui, gepeld en in kwarten gesneden
500 gram spinazie, gewassen
zout
cayennepeper of versgemalen zwarte peper
2 eetlepels koudgeperste olijfolie (extra vierge)
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 dikke snee wittebrood, verkruimeld
2 eetlepels fijngehakte peterselie
2 theelepels gemalen komijnpoeder (desgewenst)


Week de kikkererwten een nacht in koud water. Laat ze uitlekken en doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Voeg het laurierblad, de ongepelde knoflookbol en de ui toe. Breng met het deksel op de pan aan de kook en laat 1 uur koken tot de erwten gaar zijn. Laat de spinazie met aanhangend vocht en wat zout in een andere pan slinken en daarna uitlekken.
Verhit de olie en bak de gepelde en gesnipperde knoflook met het brood en de peterselie. Pureer het broodmengsel met iets van het kookwater van de kikkererwten tot een gladde pasta.
Haal de knoflookbol, het laurierblad en de ui uit de kikkererwten. Roer er de spinazie en daarna lepel voor lepel het broodmengsel door. Laat de soep met het deksel op de pan nog 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met wat zout, peper en desgewenst komijnpoeder, en serveer meteen.

6 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : soep

bron : De 100 lekkerste gerechten van de Middellandse Zee / Diane Seed