vrijdag 21 augustus 2020

Scandinavische vruchtensoep (Scandinavië)

SCANDINAVISCHE VRUCHTENSOEP

In Scandinavië wordt op veel manieren vruchtensoep geserveerd. In Zweden kent men de ‘blandad fruktsoppa’, een dikke vruchtensoep, die wordt gebonden met aardappelmeel of tapioca. In Denemarken wordt ‘frugtsuppe’ gemaakt met appels, peren, vlierbessen, aardbeien en allerlei andere bessen die van wilde struiken of uit tuinen worden geplukt. Ook deze vruchtensoep wordt meestal gebonden met aardappelmeel en soms met rijst, sago of griesmeel. Maar de Finse vruchtensoep ‘vatkattu marjapuuro’, die wordt gebonden met griesmeel, vind ik het lekkerst. De letterlijke vertaling luidt ‘geklopte bessenpudding’ waarbij pudding voor de Finnen hetzelfde is als onze vanillevla. De zachte en toch volle smaak van dit soort toetjes brengt de doorgaans zwijgzame Finnen tot goedkeurende uitspraken. Ze worden meestal gemaakt van wilde Finse bosbessen, maar ook blauwe bessen, bramen, cranberry’s of rozenbottels zijn geschikt. Finnen beweren dat maagklachten met deze soep bestreden kunnen worden.

500 gram rode vruchten; aardbeien en frambozen zijn goed en kunnen worden aangevuld met bosbessen, ontpitte kersen en in stukjes gesneden rabarber
¼ liter vruchtensap; sinaasappel, appel of cranberry
15 gram aardappelmeel of arrowroot (pijlwortelmeel)
25 gram lichtbruine basterdsuiker


Doe de vruchten op 100 gram na met het vruchtensap in een blender, laat draaien tot een gladde puree en roer door een fijne zeef in een steelpan.
Breng langzaam aan de kook. Roer het aardappelmeel aan met een flinke eetlepel koud water tot een glad papje. Giet het al roerend in de pan en laat tegen de kook aan in 5 minuten binden. Voeg de suiker toe (gebruik extra suiker als dat nodig mocht zijn, afhankelijk van de gebruikte vruchtensoort) en de afhankelijk van het formaat hele of halve achtergehouden vruchten. Roer goed en schep in een glazen kom. Laat afkoelen en roer af en toe om te voorkomen dat er een vel op komt. Serveer koud en geef er op zijn Fins half stijf geklopte slagroom bij.

4 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : nagerecht

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Zuid-Amerikaanse salade (Chili)

ZUID-AMERIKAANSE SALADE

Dit is een salade die in Chili wordt geserveerd bij de grote porties geroosterd vlees die daar dagelijks op het menu staan. Vegetariërs zullen het om die reden in Zuid-Amerika moeilijk hebben.

4 grote tomaten, in blokjes gesneden
1 kleine rode ui, gepeld en gesnipperd
3 eetlepels olijfolie
2 volle eetlepels fijn gehakte koriander
zout
versgemalen zwarte peper


Schep de opgesomde ingrediënten in een kom door elkaar en breng op smaak met royaal zout en peper. Serveer op kamertemperatuur.

4 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence