zaterdag 22 maart 2025

'Lotus-blad' pannenkoekjes (Peking, China)

‘LOTUS-BLAD’ PANNENKOEKJES

500 gram bloem
330 milliliter kokend water
3 theelepels plantaardige olie


Zeef de bloem in een kom en giet er dan onder voortdurend roeren met een paar eetstokjes of een houten lepel zeer langzaam het kokende water bij, vermengd met 1 theelepel olie. Voeg niet meer water toe dan de opgegeven hoeveelheid, omdat het mengsel anders te nat en plakkerig wordt.
Kneed het mengsel tot een stevig deeg en verdeel dit dan in drie gelijke porties. Rol elke portie nu tot een lang ‘worstje’ en snij elk worstje in acht gelijke delen; dan drukt u, met de palm van uw hand, elk stukje tot een platte pannenkoek. Smeer een van de pannenkoekjes met een beetje olie in en leg er dan een ander bovenop om een ‘sandwich’ te vormen, zodat u eindigt met 12 sandwiches. Nu rolt u met een deegroller elke sandwich uit tot een rondje van 15 centimeter doorsnede, op een met bloem bestoven oppervlak.
Voor het bakken verhit u de koekenpan op een grote vlam en als deze heet is gaat u terug naar een matig grote vlam. Leg elke keer een pannenkoekje in de niet ingevette pan en draai dit om als er bobbeltjes op beginnen te komen. Alles is gaar als aan de onderkant kleine bruine plekjes beginnen te verschijnen. Haal ze nu uit de pan en maak, heel voorzichtig, de twee pannenkoekjes van elkaar los en vouw ze dubbel.
Als de pannenkoekjes niet meteen geserveerd worden kunnen zij, na het bakken, bewaard worden en in een stomer of oven gedurende 5 tot 10 minuten worden opgewarmd.

4 personen

gebied : Peking, China
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De echte Chinese keuken : Recepten uit Peking, Shanghai, Sichuan en Canton / Deh-Ta Hsiung