vrijdag 1 oktober 2010

Pesche ripiene (Sicilië, Italië)

PESCHE RIPIENE (GEVULDE PERZIKEN)

4 grote, gele perziken
80 gram Amaretti
100 milliliter Marsala
2 theelepels citroensap
1 eierdooier
8 gepelde amandelen
1 - 2 eetlepels suiker
2 - 3 eetlepels boter
1 eetlepel poedersuiker

De perziken even onderdompelen in kokend water, ontvellen, halveren en de pitten verwijderen. De halve perziken een beetje uithollen. Het verwijderde vruchtvlees in een schaal doen en fijnprakken. De oven voorverwarmen op 200°C.
De Amaretti verkruimelen en besprenkelen met 2 - 3 eetlepels Marsala. Samen met de suiker, het citroensap en de eierdooier in de schaal doen en goed door elkaar mengen. De halve perziken hiermee vullen en garneren met een amandel.
De vruchten in een beboterde vuurvaste schaal leggen. De boter er in vlokjes over verdelen en de rest van de Marsala erover gieten.
In de voorverwarmde oven 15 minuten gratineren. Bestrooien met een beetje poedersuiker.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : nagerecht

bron : De echte Italiaanse keuken : Typische recepten en culinaire indrukken van alle Italiaanse streken / Reinhardt Hess en Sabine Sälzer

Siciliaanse gevulde tomaten (Sicilië, Italië)

SICILIAANSE GEVULDE TOMATEN

8 tros- of vleestomaten
zout
(versgemalen) peper
1 kleine ui
1 knoflookteentje
½ eetlepel olijfolie
1 blikje (200 gram) tonijn in olie
4 ansjovisfilets uit blik
8 zwarte olijven zonder pit
2 eetlepels kappertjes
3 eetlepels gesnipperde peterselie
1 eetlepel (versgeraspte) oude Goudse of Parmezaanse kaas

Snijd van de schoongemaakte tomaten, aan de bolle kant, een klein kapje af. Verwijder het vocht en de zaadjes, bestrooi de binnenkant van de tomaten met wat zout en laat ze ondersteboven uitlekken. Snipper de gepelde ui en het knoflookteentje fijn. Verhit de olie in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak de ui en de knoflook zachtjes 3 minuten. Neem de pan van het vuur. Giet de tonijn af en verdeel de vis in kleine stukjes. Snijd de uitgelekte ansjovis in stukjes. Snipper de olijven. Meng in een kom het ui-knoflookmengsel met de tonijn, ansjovis, olijven, kappertjes, peterselie en de kaas. Breng het mengsel op smaak met peper.
Vul de tomaten met het tonijnmengsel en zet ze op een schaal.

8 personen

voedingswaarde : 85 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gebied : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Koken op z’n Italiaans / Irene van Blommestein

Scaloppine (Sicilië, Italië)

SCALOPPINE (SCHNITZELTJES)

8 kalfsschnitzeltjes (à 75 gram)
zout
peper
2 eetlepels bloem
1 sjalot
60 gram koude boter of margarine
1 deciliter droge witte wijn
2 deciliter Marsala
1 pot runderfond (380 milliliter)
4 takjes salie

Schnitzeltjes bestrooien met zout en peper. Door bloem halen en overtollige bloem van vlees kloppen. Sjalot pellen en fijnsnipperen. In grote koekenpan helft van boter verhitten en vlees kort aan beide kanten bruinbakken. Vlees uit pan nemen en warmhouden in aluminiumfolie. In achtergebleven boter sjalot 1 minuut op middelhoog vuur aanfruiten. Vervolgens wijn en Marsala toevoegen en op hoog vuur tot 1/3 deel laten inkoken. Fond toevoegen en geheel op hoog vuur tot helft laten inkoken. Intussen rest van boter in blokjes snijden. Op laag vuur al roerend boterblokjes één voor één in saus oplossen, zodat saus licht gaat binden. Eventueel meer Marsala en zout naar smaak toevoegen. Vervolgens schnitzeltjes in saus leggen en enkele minuten tegen de kook aan laten sudderen. Vlees vlak voor serveren bestrooien met fijngesneden verse salie. Lekker met spinazie met pijnboompitten en pasta.

4 personen

voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Italië (Sicilië)
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Italië : Een culinaire ontdekkingsreis door de streekkeukens van Piemonte, Toscane en Sicilië / Reijer Blankenspoor