zaterdag 2 maart 2013

Fritos de pescado con ajo (Spanje)

FRITOS DE PESCADO CON AJO (GEMENGDE GEFRITUURDE VIS MET KNOFLOOKDRESSING)

3 teentjes knoflook
3 takjes peterselie
4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
2 eetlepels citroensap
zout
peper
300 gram kabeljauwfilet
300 gram roodbaarsfilet
2 schaaltjes gemarineerde sardinefilets (à 100 gram)
snufje paprikapoeder mild
snufje cayennepeper
100 gram bloem
ca. 5 deciliter olijfolie om in te frituren


Knoflook pellen en fijnhakken. Peterselie fijnsnijden. In kommetje olie, citroensap, knoflook en peterselie mengen. Dressing op smaak brengen met zout en peper. Kabeljauw- en roodbaarsfilet in grove stukken snijden. Stukken vis en sardines droogdeppen met keukenpapier. In ondiepe schaal paprikapoeder en cayennepeper door bloem mengen. Stukken vis en sardines door bloemmengsel halen, zodat alle kanten bedekt zijn met bloem. In ruime wok olie verhitten tot er lichte damp afkomt. Hierin stukken vis in 2 porties in ca. 3 minuten gaar en goudbruin bakken. Vis met schuimspaan uit pan halen en laten uitlekken op keukenpapier. Sardines in 2 porties in ca. 2 minuten gaar en goudbruin bakken. Uit pan nemen en laten uitlekken op keukenpapier. Vis en sardines op schaal leggen en serveren met knoflookdressing. Serveren met brood en gemengde salade.

4 personen

voedingswaarde : 645 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande maart 2001

Gambas al Ajillo (Spanje)

GAMBAS AL AJILLO (KNOFLOOKGARNALEN)

500 gram grote steurgarnalen, ongepeld
6 eetlepels olijfolie
3 tenen knoflook, geperst
1 theelepel cayennepeper of paprikapoeder (matig scherp)
2 theelepels droge sherry
2 eetlepels citroensap
zeezout


Dep de garnalen droog met keukenpapier. Verhit de olie in een koekenpan, bak de knoflook 1 minuut en bestrooi die dan met cayenne- of paprikapoeder. Voeg de garnalen toe en schep ze voorzichtig om. Laat 2 - 3 minuten zachtjes bakken en lepel er dan sherry en citroensap over. Roer goed om en serveer ze direct, bestrooid met wat zeezout.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De lekkerste gerechten van de wereld / Vera Zielstra