woensdag 10 januari 2018

Indische hutspot met tartaarballetjes (Indonesië)

INDISCHE HUTSPOT MET TARTAARBALLETJES

250 gram tartaar
1 teentje knoflook
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal oelek
750 gram aardappelen
1 pakket panklare hutspotgroenten (à 1 kilogram)
2 kippenbouillontabletten
1 zakje boemboe nasi goreng (gedroogde nasigroente Conimex)
1 eetlepel boter
zout
peper


Doe de tartaar in een kom. Pel de knoflook en pers die erboven uit. Voeg de ketjap en de sambal toe en meng alles goed door elkaar. Vorm van de tartaar 24 kleine balletjes en zet die tot het gebruik in de koelkast. Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes en bewaar ze tot het gebruik onder water. Verwarm de schaal voor. Doe de hutspotgroenten, de aardappelen, de bouillontabletten en water in een pan, breng het geheel aan de kook en laat het 25 minuten koken. Laat intussen de boemboe nasi goreng volgens gebruiksaanwijzing op verpakking weken. Verhit de boter in een koekenpan en bak de tartaarballetjes op matig vuur in 4 minuten rondom bruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord en dek dat met aluminiumfolie af. Roer de geweekte boemboe nasi goreng door het bakvet in de koekenpan en laat het 3 minuten zachtjes bakken. Giet het aardappelen-groentenmengsel af en stamp het met een stamper door elkaar. Roer er de boemboe nasi goreng door en laat alles al roerend nog 2 minuten door en door warm worden. Breng op smaak met zout en peper. Schep de stamppot in een warme schaal en serveer met seroendeng (gebakken kokos met pinda's).

4 personen

land : Indonesië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande januari 1991

Savooiekool met gembersausje

SAVOOIEKOOL MET GEMBERSAUSJE

1 groene of gele savooiekool (1½ kilogram)
1 citroen
3 gemberbolletjes
½ eetlepel maïzena
4 eetlepels gembersiroop
½ rode paprika


Van kool buitenste blad verwijderen. Kool in reepjes snijden. Stronk verwijderen. Wassen en met aanhangend water in pan doen. Kool in 10 minuten gaarkoken. Intussen citroen uitpersen (4 eetlepels sap). Gemberbolletjes zeer fijn snipperen. In kommetje maïzena met 1 eetlepel koud water tot glad papje roeren. In steelpan doen: citroensap, fijngesneden gember, gembersiroop en 4 eetlepels water. Aan de kook brengen. Al roerende maizenapapje toevoegen. Blijven roeren tot gebonden saus. Paprika wassen en zaadlijst verwijderen. In zeer dunne reepjes snijden. Paprikareepjes in drieën snijden. Kool afgieten. Sausje erdoor scheppen. Overdoen in schaal. Paprika erover verdelen.
Lekker bij lamsgehaktballen en patates frites.

4 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1990

Gebakken knolselderij met shii-take en noten

GEBAKKEN KNOLSELDERIJ MET SHII-TAKE EN NOTEN

1 selderijknol (500 gram)
100 gram shiitake paddenstoelen
50 gram gerookte amandelen
2 eetlepels rozijnen
25 gram boter of margarine
1½ theelepel kerriepoeder (mild)
100 gram gezouten cashewnoten


Knolselderij in 4 plakken van 1 centimeter dik snijden (rest wordt niet gebruikt). Plakken halveren, schillen en wassen. Mooi selderijgroen achterhouden voor garnering. Paddenstoelen schoonvegen. Grote halveren. Amandelen grof hakken.
In kommetje met heet water rozijnen 5 minuten weken. Knolselderijplakken bestrooien met kerriepoeder. In koekenpan (met antiaanbaklaag) helft van boter verhitten. Knolselderijplakken in 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Halverwege keren. Met schuimspaan uit pan nemen. Dakpansgewijs op schaal scheppen. Met aluminiumfolie afdekken. Aan bakvet rest van boter toevoegen. Op hoog vuur onder voortdurend omscheppen paddenstoelen en noten 2 minuten bakken. Rozijnen afgieten en door paddenstoelen-notenmengsel scheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Naast knolselderijplakken scheppen. Garneren met selderijgroen.

4 personen

voedingswaarde : 310 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip januari 1990

Omelet met aardappel en paprika

OMELET MET AARDAPPEL EN PAPRIKA

½ ui
1 rode paprika
1 groene paprika
1 zakje vacuüm krielaardappelen à 375 gram
4 takjes peterselie
2 eetlepels boter of margarine
2 theelepels Franse tuinkruiden
zout
peper
6 eieren
2 eetlepels melk
3 theelepels kerriepoeder


Ui pellen en snipperen. Paprika’s wassen. Halveren en zaadlijsten verwijderen. In stukjes snijden. Aardappelen in vieren snijden. In kopje peterselie fijnknippen.
In braadpan 1 eetlepel boter verhitten. Ui in 3 minuten glazig bakken. Toevoegen: paprika, aardappel, Franse tuinkruiden, zout en peper. Met deksel op pan 5 minuten smoren. Intussen grote platte schaal voorverwarmen. Boven kom eieren breken. Toevoegen: melk, kerriepoeder, zout en peper. Met vork loskloppen. In koekenpan ½ eetlepel boter verhitten. Helft van eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien. Helft van paprikamengsel erover verdelen. Zachtjes bakken tot bovenkant van ei bijna droog is. Op warme schaal laten glijden en halveren. Warm houden. Op zelfde manier nog een omelet bakken. Peterselie erover strooien.
Lekker met ijsbergsla.

4 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip januari 1984

Gegratineerd broodje garnalen

GEGRATINEERD BROODJE GARNALEN

100 gram Noorse garnalen
2 harde bruine broodjes
1 grote tomaat
¼ courgette (50 gram)
versgemalen peper
2 plakken Edammer kaas à 25 gram


Grill voorverwarmen op hoogste stand. In zeef onder koud stromend water garnalen afspoelen. Goed laten uitlekken. Broodjes halveren. Onderste helft in een platte ovenschaal leggen. Tomaten wassen en in plakken snijden. Courgette wassen en kroontje verwijderen. In plakjes snijden. Achtereenvolgens over onderste helft van broodje verdelen: tomaat, courgette en garnalen. Bestrooien met peper. Kaas erop leggen. Vlak onder grill in 2 minuten goudbruin grilleren. Broodjes op 2 bordjes zetten. Kapjes er weer op leggen.
Lekker met witlofsalade.

2 personen

voedingswaarde : 250 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip januari 1984

Pain complet met Danish Blue en tomaat

PAIN COMPLET MET DANISH BLUE EN TOMAAT

1 grote vleestomaat
100 gram Danish Blue
1 pain complet


Oven voorverwarmen op 225°C. Tomaat wassen en halveren. Helften elk in 10 dunne plakken snijden. Kaas in 10 stukjes snijden. Pain complet in breedte tien keer schuin tot op 1/3 van de hoogte insnijden. In elke insnijding telkens 2 plakjes tomaat steken, hiermee beginnen aan uiteinden. In insnijdingen aan beide uiteinden van het brood 1 plakje tomaat steken, anders gaat pain complet te ver open staan. Tussen plakjes tomaat telkens 1 stukje kaas steken. In midden van oven pain complet in 15 minuten afbakken. Op taartrooster 15 minuten laten afkoelen. Pain complet in lengte in 8 sneetjes snijden.
Serveren bij omelet en gemengde groene salade.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande januari 1995