dinsdag 22 mei 2018

Gebakken forel met gember en mie

GEBAKKEN FOREL MET GEMBER EN MIE

125 gram dunne mie
2 centimeter gemberwortel
3 knoflookteentjes
4 lente-uitjes
2 panklare forellen
zout
versgemalen peper
2 eetlepels bloem
2 theelepels chilipoeder
4 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels gesnipperde koriander
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels droge sherry


Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking; laat de mie uitlekken in een vergiet en knip hem in stukjes.
Schil intussen de gemberwortel, snijd hem in dunne plakjes en die vervolgens weer in smalle reepjes. Snipper de gepelde knoflookteentjes fijn. Snijd de lente-uitjes in smalle ringetjes.
Was de forellen van binnen en van buiten en dep ze droog. Bestrooi de vissen van binnen en van buiten met zout en peper. Verdeel de helft van de gember en de helft van de knoflook in de buikholtes.
Meng op een bord de bloem en 1 theelepel chilipoeder door elkaar en wentel de forellen erdoor.
Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de forellen in 5 minuten per kant goudbruin en gaar.
Verhit intussen de rest van de olie in een wok of in een braadpan en roerbak de rest van de gember en de knoflook, ui en chilipoeder 1 minuut. Voeg de mie toe en laat die, al omscheppend, door en door heet worden.
Verdeel de mie over de borden en strooi de helft van de koriander erover. Leg de gebakken forellen erop.
Roer de soja en de sherry door het achtergebleven bakvet en schenk het mengsel over de vis en de mie. Bestrooi met de rest van de koriander.
Lekker met een salade.

2 personen

voedingswaarde : 542 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Smullen van vis / Irene van Blommestein

Gravlaks (Gemarineerde zalmforel)

GRAVLAKS (GEMARINEERDE ZALMFOREL)

1 zalmforel van 1 kilogram, gefileerd maar met vel
40 gram grof zeezout
30 gram suiker
2 theelepels grof gemalen zwarte peper
30 gram dille, fijngehakt
2 eetlepels cognac of droge sherry (eventueel)


Verwijder zoveel mogelijk graatjes uit de zalmforelfilets. Bekleed een schaal met plasticfolie en leg er 1 filet met het vel naar onderen op. Roer het zout, de suiker en peper door elkaar. Strooi de helft van het mengsel over de filet en verdeel de dille erover. Sprenkel eventueel de cognac of sherry over het geheel en strooi de rest van het zoutmengsel erover.
Leg de andere filet, met het vel naar boven, zodanig op de onderste filet dat het kopgedeelte op het staartgedeelte ligt en omgekeerd.
Vouw de plasticfolie om de filets, zodat ze helemaal zijn ingepakt. Dek het geheel af met een plankje en verzwaar dit met een gewicht (bijvoorbeeld een vol conservenblik).
Laat de zalmforel in de koelkast minstens 48 uur marineren; draai de filets gedurende deze tijd twee- of driemaal om.
Verwijder het plasticfolie en leg de filets met de velkant naar onderen op een snijplank. Snijd de vis (net als gerookte zalm) schuin in dunne plakjes van het vel af.

4 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Smullen van vis / Irene van Blommestein