vrijdag 27 november 2009

Khira raïta (India)

KHIRA RAÏTA (KOMKOMMER-YOGHURTSALADE)

Dit bijgerecht is in India zeer populair. Het is dan ook heerlijk fris naast de vele gekruide gerechten.

1 komkommer
1 ui
zout
1 eetlepel fijngehakte verse koriander of munt
¼ liter volle yoghurt of biogarde-roer
1 theelepel gemalen komijn

Schil de komkommer en halveer deze in de lengte. Schrap de zaadjes eruit en rasp de helften boven een zeef. Pel en snipper de ui en spoel onder koud water af. Schep de ui door de komkommer en strooi er zout over. Laat dit mengsel ongeveer 10 minuten staan en druk dan het vocht eruit. Schep het komkommermengsel, de koriander of munt, de yoghurt en de gemalen komijn door elkaar. Laat de salade in de koelkast in minstens 1 uur door en door koud worden.

4 personen

land : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Vegetarische bruine-bonenschotel met ei

VEGETARISCHE BRUINE-BONENSCHOTEL MET EI

1 ui
4 tomaten
1 groene paprika
2 blikken bruine bonen (à 1 liter)
3 eetlepels groene olijven zonder pit
4 eieren
1 eetlepel margarine
4 eetlepels sjaslieksaus (fles)*
1 eetlepel citroensap
½ theelepel chilipoeder
zout
peper

* In plaats van sjaslieksaus kunt u ook een andere rode saus nemen, bijvoorbeeld barbecuesaus of poestasaus.

Ui pellen en snipperen. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Paprika wassen. Halveren, zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. Bruine bonen afgieten. Olijven halveren.
Eieren in 10 minuten hard koken. Intussen in braadpan margarine verhitten. Ui en paprika 3 minuten fruiten. Tomaat toevoegen en 2 minuten meebakken. Toevoegen: bruine bonen, sjaslieksaus, citroensap en chilipoeder. In 5 minuten door en door heet laten worden. Olijven erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Eieren laten schrikken en pellen. In partjes snijden. Op bonen rangschikken.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : Tip november 1982

Broccoli in gemberbouillon (China)

BROCCOLI IN GEMBERBOUILLON

500 gram broccoli
2 sjalotjes
6 plakjes gember
2 eetlepels olie
3 eetlepels sojasaus (Chinese Chef)
1 eetlepel medium dry sherry
2 eetlepels suiker
½ theelepel zout

Broccoli schoonmaken en in roosjes verdelen. Stronkjes schillen en in plakjes snijden. Sjalotjes pellen en in ringen snijden. Van gemberplakjes schil dun afsnijden. Sjalotringen en gemberplakjes in pan doen. Zoveel water erbij schenken dat alles onderstaat. Aan de kook brengen. Broccoli toevoegen en in 6 minuten beetgaar koken. Broccoli in een vergiet even laten uitlekken en overdoen in een schaal. Gemberplakjes verwijderen. In een pan olie verwarmen. Sojasaus, sherry, suiker en zout erdoor roeren. Al roerende verwarmen tot suiker is opgelost. Sausje over de broccoli schenken. Lekker met rijst of bij gefrituurde pittige kip.

2 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Allerhande 42 (november 1988)