SAVOOIEKOOL MET KERRIE EN KRUIZEMUNT
1 kleine winterwortel (125 gram)
1 kilogram savooiekool
50 gram pecannoten
2 eetlepels boter
1 eetlepel mild kerriepoeder
1 theelepel kruizemunt
zout
4 eetlepels Umer
1 eetlepel (acacia)honing
peper
2 takjes peterselie
Wortel schrappen en wassen. Halveren. Met zesteur reepjes wortel trekken. Van kool lelijk blad verwijderen. In drieën snijden en stronk verwijderen. Kool in reepjes schaven of snijden. Pecannoten grof hakken.
In pan boter verhitten. Kerriepoeder en kruizemunt erdoor roeren. Toevoegen: kool, weinig water en zout. Met deksel op pan 5 minuten koken. Wortel toevoegen. In nog 10 minuten kool gaar koken. Afgieten. Erdoor roeren: Umer, honing en pecannoten. Op smaak brengen met peper. In 3 minuten opwarmen. Overdoen in schaal. Peterselie erboven fijnknippen. Lekker bij rijst en kipschnitzel.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip februari 1989
woensdag 12 februari 2014
Kruidige witte kool
KRUIDIGE WITTE KOOL
250 gram gesneden witte kool
1 ui
3 eetlepels olie
2 theelepels sambal oelek
1 pak diepvries boerensoepgroente (150 gram)
1 teentje knoflook
3 eetlepels ketjap manis
¼ theelepel serehpoeder (citroengras)
1 eetlepel santenmix (Conimex)
In vergiet kool doen. ½ liter water aan de kook brengen. Over kool schenken. Goed laten uitlekken. Ui pellen en snipperen. In braadpan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Sambal erdoor roeren. Boerensoepgroenten toevoegen. Op matig vuur laten ontdooien en meebakken. Regelmatig omscheppen. Kool erdoor roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ketjap en serehpoeder erdoor roeren. Koolmengsel 5 minuten op hoog vuur al omscheppend bakken. Santenmix erdoor roeren. Overdoen in schaal. Lekker bij gebakken rijst, omelet en cassave chips.
2 personen
voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip februari 1989
250 gram gesneden witte kool
1 ui
3 eetlepels olie
2 theelepels sambal oelek
1 pak diepvries boerensoepgroente (150 gram)
1 teentje knoflook
3 eetlepels ketjap manis
¼ theelepel serehpoeder (citroengras)
1 eetlepel santenmix (Conimex)
In vergiet kool doen. ½ liter water aan de kook brengen. Over kool schenken. Goed laten uitlekken. Ui pellen en snipperen. In braadpan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Sambal erdoor roeren. Boerensoepgroenten toevoegen. Op matig vuur laten ontdooien en meebakken. Regelmatig omscheppen. Kool erdoor roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ketjap en serehpoeder erdoor roeren. Koolmengsel 5 minuten op hoog vuur al omscheppend bakken. Santenmix erdoor roeren. Overdoen in schaal. Lekker bij gebakken rijst, omelet en cassave chips.
2 personen
voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip februari 1989
Mango (Indonesië)
MANGO
3 stevige niet te rijpe mango’s
4 aardbeien
2 kiwi’s
Mango op lange smalle kant zetten. Zo dicht mogelijk langs pit helft van vrucht eraf snijden. Op dezelfde manier aan andere kant andere helft van pit snijden. Aan snijkant dwars op de draad van vruchtvlees smalle plakjes van 3 millimeter dik insnijden zonder door schil te gaan. Deze plakjes in lucifers snijden (3 millimeter breed) zonder door schil te gaan. Voorzichtig schil omhoog duwen zodat “waaier” ontstaat. Op bord leggen. Op dezelfde manier andere mango’s breiden. Aardbeien voorzichtig wassen. Met keukenpapier droogdeppen. Aardbeien kruislings in vieren snijden tot ¼ centimeter van het groene kroontje. Beetje openvouwen. 1 aardbei in midden van mango zetten. Kiwi’s dun schillen en in 14 plakjes snijden. Bord garneren met 3 plakjes kiwi. Mango garneren met 1 aardbei en ½ plakje kiwi. Tot gebruik luchtig afgedekt en koel wegzetten.
Mango’s opdienen.
6 personen
voedingswaarde : 75 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht
bron : bewerking van recept uit Tip februari 1989
3 stevige niet te rijpe mango’s
4 aardbeien
2 kiwi’s
Mango op lange smalle kant zetten. Zo dicht mogelijk langs pit helft van vrucht eraf snijden. Op dezelfde manier aan andere kant andere helft van pit snijden. Aan snijkant dwars op de draad van vruchtvlees smalle plakjes van 3 millimeter dik insnijden zonder door schil te gaan. Deze plakjes in lucifers snijden (3 millimeter breed) zonder door schil te gaan. Voorzichtig schil omhoog duwen zodat “waaier” ontstaat. Op bord leggen. Op dezelfde manier andere mango’s breiden. Aardbeien voorzichtig wassen. Met keukenpapier droogdeppen. Aardbeien kruislings in vieren snijden tot ¼ centimeter van het groene kroontje. Beetje openvouwen. 1 aardbei in midden van mango zetten. Kiwi’s dun schillen en in 14 plakjes snijden. Bord garneren met 3 plakjes kiwi. Mango garneren met 1 aardbei en ½ plakje kiwi. Tot gebruik luchtig afgedekt en koel wegzetten.
Mango’s opdienen.
6 personen
voedingswaarde : 75 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht
bron : bewerking van recept uit Tip februari 1989
Nasi putih (Indonesië)
NASI PUTIH (RIJST)
stukje prei (2 centimeter)
½ rode Spaanse peper
1 ei
1 eetlepel olie
750 gram droogkokende rijst
zout
3 eetlepels gebakken uitjes
Prei wassen en in ringen snijden. Spaanse peper wassen. Halveren en zaadjes verwijderen. In smalle reepjes snijden.
In kopje ei loskloppen. In kleine koekenpan olie verhitten. Ei over panbodem laten uitvloeien. Heel zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Omelet moet licht van kleur blijven. Op bord laten glijden. In smalle reepjes snijden. Reepjes in stukken snijden. In pan rijst koken met zout volgens gebruiksaanwijzing.
In kommetje 1/6 deel van rijst scheppen. Aandrukken. In midden van groot bord kommetje met rijst keren. Rijst garneren met enkele preiringen. Reepjes Spaanse peper, enkele stukjes ei en ¼ eetlepel gebakken uitjes.
6 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 1989
stukje prei (2 centimeter)
½ rode Spaanse peper
1 ei
1 eetlepel olie
750 gram droogkokende rijst
zout
3 eetlepels gebakken uitjes
Prei wassen en in ringen snijden. Spaanse peper wassen. Halveren en zaadjes verwijderen. In smalle reepjes snijden.
In kopje ei loskloppen. In kleine koekenpan olie verhitten. Ei over panbodem laten uitvloeien. Heel zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Omelet moet licht van kleur blijven. Op bord laten glijden. In smalle reepjes snijden. Reepjes in stukken snijden. In pan rijst koken met zout volgens gebruiksaanwijzing.
In kommetje 1/6 deel van rijst scheppen. Aandrukken. In midden van groot bord kommetje met rijst keren. Rijst garneren met enkele preiringen. Reepjes Spaanse peper, enkele stukjes ei en ¼ eetlepel gebakken uitjes.
6 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten
gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 1989
Abonneren op:
Posts (Atom)