woensdag 12 februari 2014

Varkensvlees met groenten en maïs

VARKENSVLEES MET GROENTEN EN MAÏS

1 ui
25 gram margarine
200 gram nasivlees
200 gram winterwortel
1 kleine groene paprika
1 eetlepel goulashkruiden
1 klein blikje tomatenpuree
1 theelepel bouillonpoeder
1 theelepel tuinkruiden
1 blikje maïs (netto 150 gram)
zout
peper


Ui pellen en snipperen. In braadpan margarine verhitten. Ui 2 minuten zachtjes bakken. Nasivlees erdoor scheppen en 4 minuten meebakken. Intussen wortel schrappen, wassen en in stukjes snijden. Paprika wassen. Halveren, zaadlijsten verwijderen en in repen snijden. Wortel, paprika en goulashkruiden door vleesmengsel scheppen. 2 minuten meebakken. Erdoor roeren: tomatenpuree, 1 ½ deciliter water, bouillonpoeder, tuinkruiden en maïs. Met deksel op pan nog 10 minuten zachtjes stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met rijst.

2 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip februari 1989

Savooiekool met kerrie en kruizemunt

SAVOOIEKOOL MET KERRIE EN KRUIZEMUNT

1 kleine winterwortel (125 gram)
1 kilogram savooiekool
50 gram pecannoten
2 eetlepels boter
1 eetlepel mild kerriepoeder
1 theelepel kruizemunt
zout
4 eetlepels Umer
1 eetlepel (acacia)honing
peper
2 takjes peterselie


Wortel schrappen en wassen. Halveren. Met zesteur reepjes wortel trekken. Van kool lelijk blad verwijderen. In drieën snijden en stronk verwijderen. Kool in reepjes schaven of snijden. Pecannoten grof hakken.
In pan boter verhitten. Kerriepoeder en kruizemunt erdoor roeren. Toevoegen: kool, weinig water en zout. Met deksel op pan 5 minuten koken. Wortel toevoegen. In nog 10 minuten kool gaar koken. Afgieten. Erdoor roeren: Umer, honing en pecannoten. Op smaak brengen met peper. In 3 minuten opwarmen. Overdoen in schaal. Peterselie erboven fijnknippen. Lekker bij rijst en kipschnitzel.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip februari 1989

Kruidige witte kool

KRUIDIGE WITTE KOOL

250 gram gesneden witte kool
1 ui
3 eetlepels olie
2 theelepels sambal oelek
1 pak diepvries boerensoepgroente (150 gram)
1 teentje knoflook
3 eetlepels ketjap manis
¼ theelepel serehpoeder (citroengras)
1 eetlepel santenmix (Conimex)


In vergiet kool doen. ½ liter water aan de kook brengen. Over kool schenken. Goed laten uitlekken. Ui pellen en snipperen. In braadpan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Sambal erdoor roeren. Boerensoepgroenten toevoegen. Op matig vuur laten ontdooien en meebakken. Regelmatig omscheppen. Kool erdoor roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Ketjap en serehpoeder erdoor roeren. Koolmengsel 5 minuten op hoog vuur al omscheppend bakken. Santenmix erdoor roeren. Overdoen in schaal. Lekker bij gebakken rijst, omelet en cassave chips.

2 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip februari 1989

Mango (Indonesië)

MANGO

3 stevige niet te rijpe mango’s
4 aardbeien
2 kiwi’s


Mango op lange smalle kant zetten. Zo dicht mogelijk langs pit helft van vrucht eraf snijden. Op dezelfde manier aan andere kant andere helft van pit snijden. Aan snijkant dwars op de draad van vruchtvlees smalle plakjes van 3 millimeter dik insnijden zonder door schil te gaan. Deze plakjes in lucifers snijden (3 millimeter breed) zonder door schil te gaan. Voorzichtig schil omhoog duwen zodat “waaier” ontstaat. Op bord leggen. Op dezelfde manier andere mango’s breiden. Aardbeien voorzichtig wassen. Met keukenpapier droogdeppen. Aardbeien kruislings in vieren snijden tot ¼ centimeter van het groene kroontje. Beetje openvouwen. 1 aardbei in midden van mango zetten. Kiwi’s dun schillen en in 14 plakjes snijden. Bord garneren met 3 plakjes kiwi. Mango garneren met 1 aardbei en ½ plakje kiwi. Tot gebruik luchtig afgedekt en koel wegzetten.
Mango’s opdienen.

6 personen

voedingswaarde : 75 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : nagerecht

bron : bewerking van recept uit Tip februari 1989

Nasi putih (Indonesië)

NASI PUTIH (RIJST)

stukje prei (2 centimeter)
½ rode Spaanse peper
1 ei
1 eetlepel olie
750 gram droogkokende rijst
zout
3 eetlepels gebakken uitjes


Prei wassen en in ringen snijden. Spaanse peper wassen. Halveren en zaadjes verwijderen. In smalle reepjes snijden.
In kopje ei loskloppen. In kleine koekenpan olie verhitten. Ei over panbodem laten uitvloeien. Heel zachtjes bakken tot bovenkant bijna droog is. Omelet moet licht van kleur blijven. Op bord laten glijden. In smalle reepjes snijden. Reepjes in stukken snijden. In pan rijst koken met zout volgens gebruiksaanwijzing.
In kommetje 1/6 deel van rijst scheppen. Aandrukken. In midden van groot bord kommetje met rijst keren. Rijst garneren met enkele preiringen. Reepjes Spaanse peper, enkele stukjes ei en ¼ eetlepel gebakken uitjes.

6 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 25 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip februari 1989