vrijdag 20 maart 2015

Mango-appelshake

MANGO-APPELSHAKE

1 mango
1 appel
1 limoen
2 deciliters vers geperst (bloed-)sinaasappelsap


Schil de mango en snij het vruchtvlees los van de pit. Maak de appel schoon en snij het vruchtvlees in partjes. Pers de limoen uit. Pureer de mango en de appel met het limoensap en sinaasappelsap in de blender tot een schuimig mengsel.

2 personen

voedingswaarde : 230 kcal per glas
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair maart 2000

Champagne-sorbet

CHAMPAGNE-SORBET

1 limoen
2 deciliter mineraalwater zonder koolzuur
75 gram suiker
2 deciliter champagne demi-sec
1 takje munt


Limoen goed schoonboenen onder koud stromend water. Groene schil eraf raspen. Limoen uitpersen. Mineraalwater met suiker aan de kook brengen. Al roerend suiker laten oplossen en nog 1 minuut laten doorkoken.
Van vuur af 1 eetlepel limoensap en limoenrasp erdoor roeren. Iets laten afkoelen. Champagne erbij schenken. Overdoen in diepvriesdoos. In diepvries in 6 uur laten bevriezen, elk uur met vork doorroeren.
Sorbetijs 10 minuten voor gebruik uit diepvries nemen. Takje munt in 4 toefjes verdelen. Lage sorbetglazen helemaal volscheppen met sorbetijs. Garneren met toefjes munt.

4 personen

voedingswaarde : 115 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 15 / 5 minuten / 6 uur

gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande maart 1997

Korianderlikeur (Noord-Nederland)

KORIANDERLIKEUR

15 gram korianderzaad
5 gram pijpkaneel
4 kruidnagelen
5 jeneverbessen
1 liter brandewijn
200 gram kristalsuiker


Korianderzaad, pijpkaneel, kruidnagelen en jeneverbessen in weckfles doen en brandewijn erop schenken. Weckfles 5 weken op donkere koele plek zetten en weckfles in deze periode af en toe omschudden. Na 5 weken suiker in 1 deciliter water onder verwarmen oplossen. Suikersiroop laten afkoelen en in fles bij gekruide brandewijn schenken. Drank door vochtige doek zeven en in schoongemaakte flessen met schroefdop schenken. Likeur minstens 3 maanden laten staan.

20 glaasjes

voedingswaarde : 165 kcal per glas
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Noord-Nederland
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair maart 1996, Country Kookboek

Flodders (Zeeland)

FLODDERS

500 gram gedroogde abrikozen
schil van 1 citroen
200 gram kristalsuiker
1 liter brandewijn
½ vanillestokje


Abrikozen wassen. Citroenschil met ½ liter water aan de kook brengen en suiker hierin oplossen. Van vuur af abrikozen toevoegen en afgedekt 24 uur laten weken. Abrikozen met weekvocht in weckfles doen, brandewijn erover schenken en vanillestokje tussen abrikozen steken. Fles goed afgesloten minstens 2 maanden op een donkere koele plek laten staan. Flodders af en toe voorzichtig omroeren. Flodders kunt u ongeveer 1 jaar bewaren.

15 glaasjes

voedingswaarde : 280 kcal per glas
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Zeeland
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair maart 1996, Country Kookboek

Kersen op brandewijn (Zuid-Nederland)

KERSEN OP BRANDEWIJN

2 kilogram rijpe kersen
1 liter brandewijn
600 gram fijne kandijsuiker


Kersen van steeltjes ontdoen. Kersen in goed schoongemaakte weckfles leggen en brandewijn erop schenken. Kersen eerst goed laten voltrekken met brandewijn (dit duurt 2 weken). Daarna kandijsuiker erbij doen. Kersen op brandewijn minstens 3 maanden laten staan alvorens te serveren. Kersen op brandewijn kunt u ongeveer 1 jaar bewaren.
Variatie: In plaats van kersen kunnen ook zwarte bessen, bosbessen en pruimen gebruikt worden.

20 glaasjes

voedingswaarde : 285 kcal per glaasje
bereidingstijd : 1 uur

gebied : Zuid-Nederland
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair maart 1996, Country Kookboek

Boerenjongens (Oost-Nederland)

BOERENJONGENS

500 gram gele rozijnen
250 gram kristalsuiker
stukje pijpkaneel
1 liter inmaakbrandewijn


Rozijnen wassen. 2½ deciliter water met suiker aan de kook brengen en 10 minuten op zacht vuur laten koken. Stukje pijpkaneel verwijderen. Rozijnen uit kookvocht nemen en laten uitlekken. Rozijnen in weckpot scheppen. Suikerstroopje 5 minuten laten inkoken en na afkoelen over rozijnen schenken. Brandewijn erover schenken en pot luchtdicht afsluiten. Pot minstens 2 maanden op donkere plaats wegzetten. U kunt boerenjongens ongeveer 1 jaar bewaren.

20 glaasjes

voedingswaarde : 280 kcal. per glas
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Oost-Nederland
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair maart 1996, Country Kookboek

Gembermarmelade met sinaasappel

GEMBERMARMELADE MET SINAASAPPEL

1 sinaasappel
1 bolletje gember
½ pot oranje marmelade (à 450 gram)
3 eetlepels gemberjam
½ theelepel gemberpoeder


Sinaasappel zo dik schillen dat ook de vliesjes om de partjes mee geschild worden. Partjes tussen de vliesjes uitsnijden en partjes in 3 stukjes snijden. Bolletje gember in flinterdunne plakjes snijden. In een kom marmelade, gemberjam en gemberpoeder door elkaar roeren. Stukjes sinaasappel erdoor mengen en het marmelademengsel in een klein schaaltje scheppen. Garneren met plakjes gember. Tot gebruik afdekken met plasticfolie.
Folie verwijderen en de gembermarmelade op tafel zetten. Lekker met geroosterd wit brood of croissants.

6 personen

voedingswaarde : 40 kcal per portie
voor- / bereidingstijd : 10 / 1 minuten

gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Allerhande maart 1988

Rijst (Verre Oosten)

RIJST

Rijst uit de magnetron: het resultaat is prachtig. De korrels worden heel gelijkmatig gaar en mooi droog.

150 gram droogkokende rijst
zout


In magnetronschaal (inhoud 1½ liter) doen: rijst, 2 deciliter water en ½ theelepel zout. In magnetron aan de kook brengen (4 minuten hoog) en zachtjes doorkoken (6 - 8 minuten half). 10 minuten laten nagaren. Vervolgens rijstkorrels met twee vorken losmaken.

2 personen

voedingswaarde : 255 kcal p.p.
bereidingstijd / nagaartijd : 20 / 10 minuten

gebied : Verre Oosten
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip maart 1987

Vruchtensalade met olijven

VRUCHTENSALADE MET OLIJVEN

1 (bloed)sinaasappel
1 handsinaasappel
1½ eetlepel olie
1 eetlepel citroenmelisseazijn
1 theelepel Franse mosterd
zout
versgemalen peper
1 banaan
6 groene olijven


Sinaasappels dik schillen en witte velletjes verwijderen. Sinaasappels overdwars in dunne plakjes snijden. Plakjes in stukjes snijden. (Van beide sinaasappels 2 plakjes apart houden voor garnering.) In kom doen: olie, azijn, mosterd, zout en peper. Tot sausje roeren.
Banaan pellen. In dunne plakjes snijden. Aan sausje sinaasappelstukjes en banaan toevoegen. Door elkaar scheppen. Achtergebleven sinaasappelplakjes halveren. Langs rand van schaaltje (om en om rood en oranje) sinaasappelplakjes leggen. In midden vruchtensalade scheppen. Olijven erover verdelen.

2 personen

voedingswaarde : 215 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip maart 1987

Watergruwel met abrikozen (Nederland)

WATERGRUWEL MET ABRIKOZEN

1 citroen
50 gram vluggort
50 gram gedroogde abrikozen
100 gram rozijnen
2 deciliter appelsap
75 gram suiker


Citroen goed wassen en een stuk schil er dun afsnijden. In pan doen: ¾ liter water, vluggort en citroenschil. Met deksel op pan 15 minuten zachtjes koken. Intussen de abrikozen wassen en in kleine stukjes snijden. Abrikozen en rozijnen door de gort roeren. Nog 10 minuten zachtjes koken. Appelsap en suiker erdoor roeren. Watergruwel door en door heet laten worden. Citroenschil verwijderen. Watergruwel is zowel warm als koud lekker.

4 personen

voedingswaarde : 230 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Nederland
gerechtsoort : nagerecht

bron : Allerhande maart 1987