dinsdag 28 april 2020

Caribische koffie (Caribisch gebied)

CARIBISCHE KOFFIE

Opwekkend en bedwelmend door de geurige specerijen en de likeur.

¼ liter slagroom
2 eetlepels poedersuiker
1 theelepel speculaaskruiden
snelfiltermaling koffie uit Guatemala
6 eetlepels rietsuiker
1 - 2½ deciliter koffielikeur
1 - 2½ deciliter chocoladelikeur


Klop de slagroom met poedersuiker en specerijen lobbig.
Zet een pot sterke koffie met 2 scheppen koffie per kopje. Verdeel de suiker over 6 koffieglazen. Schenk naar smaak of voorkeur in elk glas 1 - 3 eetlepels koffielikeur en 1 - 3 eetlepels chocoladelikeur. Schenk de glazen vol met koffie tot 1 centimeter onder de rand en roer tot de suiker is opgelost. Schenk de glazen vol met slagroom, schenk de slagroom daarbij over de bolle kant van een lepel. Stuif nog wat speculaaskruiden op de slagroom.

6 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gebied : Caribisch gebied
gerechtsoort : drank

bron : Tip Culinair februari 2002

Pikante Creoolse saus (Haïti)

PIKANTE CREOOLSE SAUS

100 gram sjalotten
5 deciliter citroensap
½ groene of rode Spaanse peper
50 gram olie
tijm
peper
zout


De sjalotten schillen en in grove stukjes hakken. De olie warmen, de sjalotten er gaar in stoven met de tijm, de in reepjes gesneden Spaanse peper en het citroensap. Peterselie, zout en peper naar wens.

4 personen

gebied : Haïti
gerechtsoort : saus

bron : Mme A. Brutus van de ambassade van Haïti te ’s Gravenhage, in Internationale gerechten / samengesteld door Mevr. A. Landwehr-Cléjan en Mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Acrats de Morue (Martinique en Guadeloupe)

ACRATS DE MORUE (STOKVISBEIGNETS)

Op al de eilanden eet men deze beignets, als voorgerecht, als borrelhapje of, met groente, als hoofdgerecht. Wij geven hier een elegante versie uit Martinique en Guadeloupe.

175 gram bloem
2 eieren
40 gram boter
2 deciliter melk
250 gram stokvis
1 chilipepertje
2 lente-uitjes
1 teentje knoflook
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 theelepel tijm
versgemalen peper
frituurolie


Laat de stokvis 24 uur weken en ververs het water enkele keren. Laat de boter smelten en wat afkoelen. Klop de eieren en de boter door de gezeefde bloem en voeg geleidelijk de melk toe, tot een dik beslag ontstaat. Laat het beslag 3 uur rusten en roer dan weer opnieuw door. Verwijder vel en graatjes van de geweekte stokvis en wrijf het visvlees door een zeef of stamp het fijn in een vijzel. Splijt het pepertje, verwijder de pitjes en snijd het ragfijn. Meng het gesneden pepertje (of eventueel enkele druppels Tabasco) door de stokvis, evenals de ragfijn gesnipperde uitjes en knoflook, peterselie, tijm, peper en misschien nog wat zout. Roer het mengsel door het beslag en laat het nog een halfuur staan. Roer nog eens goed door en bak dan telkens een eetlepel van het mengsel in de hete frituurolie goudbruin. Laat de beignets goed uitlekken op keukenpapier en dien ze warm op.

4 personen

gebied : Martinique en Guadeloupe
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Elseviers culinaire atlas / Jane Grigson