dinsdag 6 augustus 2024

Heilbot in boter (Syrië)

HEILBOT IN BOTER

Dit traditionele gerecht is in de zomer heel populair in Syrië, vooral aan de mediterrane kust. Het valt bij iedereen in de smaak vanwege zijn eenvoud, het enige doel van de saus is de smaak van de heilbot versterken, de citroen voegt een zuurtje en frisheid toe zonder te overheersen.

50 gram boter
2 teentjes knoflook, geperst
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel zout
½ theelepel versgemalen zwarte peper
4 heilbotfilets à 200 gram, zonder huid
1 citroen, in dunne schijfjes
verse tijm, naar smaak
sumak, naar smaak
pul biber of gewone chilivlokken, naar smaak


Verwarm de oven voor tot 180°C.
Smelt de boter in een kleine pan op matig vuur. Voeg de knoflook, het komijnzaad, zout en de peper toe en roer door.
Leg de heilbotfilets in een ovenschaal en schenk het botermengsel erover. Leg de schijfjes citroen erop en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Gaar 5 tot 8 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de visfilets. Haal de aluminiumfolie eraf en gaar nog 5 minuten in de oven, tot het visvlees met behulp van een vork gemakkelijk uit elkaar valt.
Bestrooi met wat tijm, sumak en chilivlokken en serveer.

4 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab

Syrische fish-and-chips met tahinsaus (Syrië)

SYRISCHE FISH-AND-CHIPS MET TAHINSAUS

4 kabeljauwfilets zonder huid
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel gemalen witte peper
4 teentjes knoflook, geperst
50 milliliter olijfolie
zout
200 gram bloem
1 eetlepel maïszetmeel
800 gram iets kruimige aardappels
2 liter zonnebloemolie of andere plantaardige olie, om in te frituren
1 theelepel gerookt paprikapoeder

TAHINSAUS
50 gram tahin
1 teentje knoflook, geperst
sap van 1 citroen
een kleine handvol peterselie, blaadjes fijngehakt
1 eetlepel ijskoud water


Leg de kabeljauwfilets in een schaal. Meng het komijnpoeder met de witte peper, knoflook, olijfolie en een snufje zout in een kom. Schenk over de vis en laat afgedekt minimaal 4 uur, of een hele nacht, in de koelkast marineren.
Maak intussen de tahinsaus. Meng de tahin met de knoflook, het citroensap en de gehakte peterselie in een kom. Voeg het ijskoude water toe, roer tot een romige saus en zet apart.
Schil de aardappels en snijd in frietjes van ongeveer 1 centimeter dik. Schenk de olie in een grote pan met dikke bodem (minimaal een laag van 9 centimeter, maar de pan mag niet voor meer dan de helft gevuld zijn). Verhit op middelhoog vuur tot 140°C. Heb je geen frituurthermometer? Voeg dan een stukje aardappel toe aan de olie, als het boven komt drijven en gebakken wordt, dan is de olie op temperatuur. Voeg de frietjes in kleine porties toe aan de olie en bak ongeveer 8 minuten, tot ze heel lichtgoudbruin en bijna gaar zijn, en schep met een schuimspaan uit de olie op keukenpapier.
Zet het vuur iets hoger en verhit de olie tot 180°C (of test opnieuw met een frietje, dit moet veel sneller goudbruin worden dan de eerste keer). Voeg de frietjes weer in porties toe, bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin en schep op nieuwe vellen keukenpapier. Bestrooi met flink wat zout en het gerookte paprikapoeder.
Terug naar de vis: meng de bloem met een snufje zout en het maïszetmeel in een kom. Wentel de visfilets een voor een door de bloem, tot ze volledig bedekt zijn. Controleer of de olie nog steeds 180°C is en frituur de vis in 5 tot 6 minuten goudbruin en krokant.
Serveer met de frietjes en tahinsaus.

4 personen

gebied : Syrië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Syrische keuken van Imad : Een culinaire liefdesbrief aan Damascus / Imad Alarnab