dinsdag 28 juli 2020

Pastasaus van paddenstoelen

PASTASAUS VAN PADDENSTOELEN

50 milliliter olijfolie
2 sjalotjes, zeer fijngesnipperd
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
4 teentjes knoflook, gesnipperd
400 gram gemengde paddenstoelen
4 eetlepels gehakte platte peterselie
1 theelepel citroenrasp
citroensap naar smaak
zout
versgemalen peper


Verwarm de olie en fruit hierin de sjalotjes en tijm 4 minuten op lage stand. Voeg de knoflook en paddenstoelen toe en roerbak op middelhoge stand in 2 minuten lichtbruin. Voeg als laatste de peterselie en citroenrasp toe. Breng op smaak met citroensap, zout en peper

4 personen

voedingswaarde : 135 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Boodschappen oktober 2011

Champignons met selderij (Sydney, Australië)

CHAMPIGNONS MET SELDERIJ

300 gram kleine champignons
60 milliliter rode wijnazijn
60 milliliter extra vierge olijfolie
2 stengels bleekselderij, fijngehakt + een handvol bewaarde blaadjes, voor erbij


Blancheer de champignons 1 minuut in een pan met kokend water, laat dan goed uitlekken. Doe de champignons in een kom met de azijn, olijfolie en zeezout naar smaak en roer door elkaar. Laat afkoelen, voeg de gehakte bleekselderij toe en laat tot gebruik in de koelkast staan. Schep voor het serveren in een kom en strooi er de achtergehouden selderijblaadjes over.

4 personen

voedingswaarde : 145 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Sydney, Australië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. juli 2007

Warme knoflookchampignons met peterselie

WARME KNOFLOOKCHAMPIGNONS MET PETERSELIE

1 bakje champignons (250 gram)
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
½ deciliter medium dry sherry
zout
peper
2 sneetjes (Turks) brood
1 eetlepel fijngehakte peterselie


Veeg de champignons schoon en snijd grote champignons in vieren.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verhit in een braadpan 1 eetlepel olie. Pers de knoflook erboven uit. Schep de champignons erdoor en bak ze 2 minuten. Voeg de sherry toe en laat de champignons in 10 minuten zachtjes gaar sudderen. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bestrijk de sneetjes brood met de rest van de olie en rooster ze vlak onder de grill in 1 minuut goudbruin. Schep de champignons in 2 schaaltjes en strooi de peterselie erover. Geef het geroosterde brood erbij.

2 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 3 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 18 oktober 1995

Groente-'stroganoff' met rijst

GROENTE-‘STROGANOFF’ MET RIJST

250 gram wilde & witte rijst
zout
peper
300 gram worteltjes, in plakjes
200 gram broccoli, in roosjes
2 eetlepels olie
2 preien, in ringen
2 gele paprika’s, in reepjes
200 gram oesterzwammen, in repen
6 eetlepels wodka
2 eetlepels tomatenpuree
1½ deciliter bouillon


Rijst gaar koken volgens gebruiksaanwijzing. In ruim kokend water met zout worteltjes en broccoli 5 minuten koken en laten uitlekken. Olie verhitten en prei 4 minuten zachtjes bakken. Paprika toevoegen en 4 minuten al omscheppend meebakken. Oesterzwammen, worteltjes en broccoli toevoegen en nog 4 minuten al omscheppend bakken. Wodka, tomatenpuree en bouillon toevoegen en op hoog vuur 3 minuten laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Schaaltje met ¼ deel van rijst vullen, goed aandrukken en op bord keren. Herhalen met rest van rijst. Groente eromheen scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Tip Culinair juli 1995

Heldere gemengde paddenstoelensoep met lente-ui

HELDERE GEMENGDE PADDENSTOELENSOEP MET LENTE-UI

1 sjalotje, fijngesneden
2 eetlepels boter of margarine
250 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld kastanjechampignons, shiitake en cantharellen), in reepjes
1 deciliter droge cider
½ liter kruidenbouillon
100 gram gerookte kip, in reepjes
1 eetlepel Italiaanse tuinkruiden
1 lente-uitje, in ringetjes
croûtons


Sjalotje in boter 5 minuten bakken. Paddenstoelen toevoegen en op hoog vuur 2 minuten omscheppend meebakken. Cider erbij schenken. Bouillon toevoegen, aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes laten koken. Kipreepjes meewarmen, kruiden en lente-ui erdoor roeren. Soep in kommen scheppen en met croûtons garneren.

2 personen

voedingswaarde : 205 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : voor- of lunchgerecht

bron : Tip Culinair februari 1997

Spaghetti met paddenstoelen

SPAGHETTI MET PADDENSTOELEN

1 ui
250 gram kastanjechampignons
100 gram shiitake
2 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook
1 theelepel (kruiden)bouillonpoeder
1 theelepel oregano
1 deciliter droge witte wijn
150 gram spaghetti
zout
vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels fijngehakte basilicum
25 gram (versgeraspte) Parmezaanse kaas


Pel de ui en hak deze heel fijn. Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui even aan. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze al omscheppend 3 minuten. Voeg de bouillonpoeder, de oregano en de wijn toe en smoor de paddenstoelen in 10 minuten zachtjes gaar. Kook de spaghetti in 10 minuten gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Laat de spaghetti in een vergiet goed uitlekken. Schep de spaghetti door de paddenstoelen en warm het geheel nog even door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de spaghetti met paddenstoelen in twee diepe borden en strooi de basilicum en kaas erover. Lekker met broccoli.

2 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Menu 28 december 1994