zondag 17 juli 2016

Haring met dragonsaus

HARING MET DRAGONSAUS

200 gram spinazie
1 sjalotje
3 eetlepels olie
1½ eetlepel azijn
1 bekertje zure room
2 eetlepels mayonaise
2 theelepels gedroogde dragon
1 theelepel kerriepoeder (mild)
zout
peper
4 haringen


Spinazie wassen en uitzoeken. In slamandje uitslaan. Sjalotje pellen, fijnsnipperen en in kopje doen. Olie en zijn toevoegen en tot sausje roeren. In kommetje doen: zure room, mayonaise, dragon, kerriepoeder, zout en peper. Tot sausje roeren. Tot gebruik in koelkast zetten.
Over 4 bordjes spinazie verdelen. Olie-azijnsausje erover schenken. Van haringen staartjes met stukje graat verwijderen. Op spinazie leggen. Saus erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip juli 1982

Maaltijd-rauwkostsalade met haring

MAALTIJD-RAUWKOSTSALADE MET HARING

1 grote ui
5 eetlepels olie
4 eetlepels (appel)azijn
versgemalen peper
worcestershiresaus
1 groene paprika
3 tomaten
½ komkommer
1 zure appel
5 haringen
3 takjes peterselie
4 slabladeren


Ui pellen en snipperen. In kom doen: ui, olie, azijn, peper en enkele druppels worcestershiresaus. Tot sausje roeren. Paprika wassen, halveren, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Komkommer schillen en in dunne plakken snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in schijfjes snijden. Door sausje scheppen: paprika, tomaat, komkommer en appel. Van haringen staartjes met stukje graat verwijderen. In stukjes van 3 centimeter snijden. Door groenten scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In kopje peterselie fijnknippen. Slabladeren wassen en uitslaan.
Salade nogmaals omscheppen. In schaal slabladeren leggen. Salade erop scheppen. Peterselie erover strooien.
Lekker met in de schil gekookte of gepoft aardappelen.

4 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 5 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1982

Sojabonen met warme komkommer

SOJABONEN MET WARME KOMKOMMER

300 gram sojabonen*
1 kruidenbouillontablet
2 uien
1 grote komkommer (750 gram)
2 augurken
1 zure appel
1 eetlepel citroensap
4 takjes peterselie
2 eetlepels boter of margarine
1 theelepel kruizemunt
1 theelepel basilicum
zout
peper
1 zakje kerriesaus
melk volgens gebruiksaanwijzing
2 eetlepels zure room

* In dit recept kunt u de sojabonen ook vervangen door 1 literpot witte bonen. Dan bent u in een half uurtje klaar.


In kom met ruim koud water sojabonen 24 uur weken. In zeef geweekte bonen afspoelen. In pan met ruim water en bouillontablet, sojabonen in 2 uur gaarkoken. Afgieten, 3 eetlepels kookvocht opvangen en in kopje doen. Uien pellen en snipperen. Komkommer schillen en in blokjes snijden. Augurken in stukjes snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In kopje peterselie fijnknippen.
In pan boter verhitten. Ui 5 minuten fruiten. Helft van ui uit pan scheppen. Aan ui in pan toevoegen: sojabonen, 3 eetlepels kookvocht, komkommer, augurk, appel, kruizemunt, basilicum, zout en peper. 10 Minuten zachtjes laten stoven. Intussen in steelpan kerriesaus maken volgens gebruiksaanwijzing. Gefruite ui en zure room erdoor roeren. Overdoen in sauskom. Sojabonenschotel overdoen in schaal. Peterselie erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 26 / ½ uur

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip juli 1982

Gestoofde komkommer met aubergine

GESTOOFDE KOMKOMMER MET AUBERGINE

1 kleine komkommer
1 kleine aubergine
1 eetlepel citroensap
3 tomaten
1 eetlepel boter of margarine
½ deciliter witte wijn
½ theelepel oregano
1 theelepel bouillonpoeder
2 takjes peterselie


Komkommer wassen en in dunne plakjes snijden. Aubergine wassen en kroontje verwijderen. In blokjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Tomaten enkele tellen in kokend water onderdompelen en ontvellen. Vruchtvlees in stukjes snijden.
In pan boter smelten. Aubergine en witte wijn toevoegen. 10 Minuten stoven. Toevoegen: komkommer, tomaat, oregano en bouillonpoeder. 5 Minuten meestoven. Overdoen in schaal. Peterselie erboven fijn knippen.
Lekker bij karbonade.

2 personen

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1982

Maaltijd-preisalade met kaas en paprika

MAALTIJD-PREISALADE MET KAAS EN PAPRIKA

2 eieren
1 paprika
2 stengels bleekselderij
¼ bloemkool (150 gram)
2 tomaten
1 dunne prei (150 gram)
½ kleine kropsla
¼ literblik doperwten
250 gram Leerdammer kaas
3 eetlepels (halfvette) mayonaise
2 eetlepels whisky-cocktailsaus
2 eetlepels yoghurt


Eieren in 10 minuten hard koken. Laten schrikken, pellen en in stukjes snijden. Paprika wassen, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Bleekselderij wassen en in smalle stukjes snijden. Bloemkool wassen en in roosjes verdelen. Tomaten wassen en in partjes snijden. Prei wassen en in dunne ringen snijden. Sla wassen en uitslaan. In reepjes snijden. Doperwten afgieten. Kaas in smalle staafjes snijden. In grote schaal alle groenten en kaas door elkaar mengen. In kommetje doen: mayonaise, cocktailsaus en yoghurt. Tot sausje roeren. Tot gebruik salade en sausje in koelkast zetten.
Ei en sausje door salade scheppen. Lekker met knäckebröd.

4 personen

voedingswaarde : 465 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 2 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1982

Maaltijd-andijviesalade met geitenkaas

MAALTIJD-ANDIJVIESALADE MET GEITENKAAS

300 gram (krul)andijvie
1 kleine ui
½ bakje champignons
1 eetlepel citroensap
3 tomaten
½ literblik artisjokken
7 zwarte olijven
300 gram verse geitenkaas
5 eetlepels olie
3 eetlepels (rozemarijn)azijn
zout
peper
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
1 klein teentje knoflook


Van andijvie lelijke bladeren verwijderen. In reepjes snijden. In vergiet wassen en goed laten uitlekken. Ui pellen en in ringen snijden. Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. Tomaten wassen en in partjes snijden. Artisjokharten afgieten en in vieren snijden. Groente in grote schaal doen. Olijven erdoor scheppen. Kaas in stukjes snijden. Tot gebruik in koelkast zetten. In kommetje doen: olie, azijn, zout, peper en Italiaanse keukenkruiden. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Tot sausje roeren.
Sausje en kaas door salade scheppen. Lekker met bruin stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 2 minuten

gerechtsoort : vegetarische maaltijdsalade

bron : Tip juli 1982

Maaltijd-komkommersalade met garnalen en mosselen

MAALTIJD-KOMKOMMERSALADE MET GARNALEN EN MOSSELEN

1 komkommer (600 gram)
zout
½ bakje champignons
½ eetlepel citroensap
5 gevulde olijven
1 krop ijsbergsla
1/8 literblik doperwten
200 gram gepelde Noorse garnalen
100 gram gekookte mosselen
1/8 liter slagroom
3 eetlepels (halfvette) mayonaise
½ eetlepel kerriepoeder
worcestershiresaus
peper
¼ bakje tuinkers


Komkommer wassen en in staafjes van 3 centimeter snijden. Bestrooien met snufje zout. Champignons wassen. In steelpan met bodem water en citroensap, champignons 5 minuten koken. Afgieten en laten afkoelen. Olijven in plakjes snijden. Sla in smalle reepjes snijden. In vergiet wassen en laten uitlekken. Doperwten afgieten. In zeef garnalen onder koud stromend water afspoelen. Laten uitlekken. In grote schaal doen: alle groenten, garnalen en mosselen. In kom slagroom stijfkloppen. Mayonaise en kerriepoeder erdoor roeren. Op smaak brengen met enkele druppels worcestershiresaus, zout en peper. Tot gebruik salade en sausje in koelkast zetten.
Boven salade tuinkers van bedje knippen. Sausje erdoor scheppen.
Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 2 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip juli 1982

Zaterdagse hamburger

ZATERDAGSE HAMBURGER

4 hamburgers
40 gram boter of margarine
4 (bruine) bolletjes met sesam
1 ui
100 gram champignons
4 tomaten
4 eetlepels (curry)ketchup
½ theelepel chilipoeder
(ijsberg)sla
1 bakje alfalfa


Bak de hamburgers in de hete boter en neem ze uit de pan of grill ze in de tafelgrill. Verwarm ondertussen de broodjes in de voorverwarmde oven van 175°C. pel de ui en hak deze fijn. Maak de champignons en de tomaten schoon en snijd deze in plakjes. Bak de ui, champignons en tomaat in de achtergebleven bakboter. Voeg de (curry)ketchup met de chilipoeder toe en leg de hamburgers nog even terug. Beleg de opengesneden broodjes met sla, een hamburger, een deel van het groentemengsel en een flinke pluk alfalfa.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Boodschappen juli/augustus 1991

Hawaiburger

HAWAIBURGER

4 hamburgerbroodjes
4 hamburgers
4 plakken belegen kaas
4 schijven ananas
wit van 1 prei
curryketchup


Maak de broodjes warm in de voorverwarmde oven van 175°C. Snijd ze open. Bak of grill de hamburgers. leg op elk broodje een plak kaas, schijf ananas, dunne ringen wit van prei, hamburger en geef de curryketchup er apart bij.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Boodschappen juli/augustus 1991

Hamburger 'Italia'

HAMBURGER ‘ITALIA’

4 hamburgers
boter
4 Italiaanse bollen
1 courgette
1 rode paprika
4 blaadjes basilicum
zout
peper
(krul)sla


Bak of grill de hamburgers. Neem ze uit de pan en bak de in plakjes gesneden courgette en de in blokjes gesneden paprika in de achtergebleven boter (of, als u de hamburgers grillt, verhit een klontje boter). Voeg de fijngeknipte basilicum toe met zout en peper naar smaak. Beleg de Italiaanse bollen met (krul)sla, een hamburger en een vierde deel van het groentemengsel.

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Boodschappen juli/augustus 1991

Risotto met meloen

RISOTTO MET MELOEN

100 gram boter
2 sjalotjes
500 gram rijst
zout
peper
1 deciliter droge witte wijn
2 liter groentebouillon
200 gram geraspte Parmezaanse kaas
paar druppels Tabascosaus
1 meloen


Smelt de helft van de boter in een grote pan. Pel de sjalotten en snipper ze fijn, bak ze glazig in de gesmolten boter. Voeg de rijst toe en peper en zout naar smaak. Roer heel goed met een houten lepel tot de rijst geheel met de boter en ui is gemengd. Schenk de wijn erbij en laat deze koken tot hij geheel is opgenomen door de rijst. Schenk de bouillon er in gedeelten bij, steeds 4 deciliter tegelijk er roer regelmatig tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. Zorg dat het geheel goed smeuïg blijft. Proef de rijst na 15 minuten, deze mag niet te zacht zijn. Schil de meloen, verwijder de pitjes en snijd hem in blokjes. Bewaar het eventueel uitlopende sap. Haal de pan van de warmtebron en roer de resterende boter, de Parmezaanse kaas en de Tabascosaus erdoor. Voeg de stukjes meloen en het eventuele sap toe. Serveer het gerecht in een voorverwarmde schaal.

5 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch hoofdgerecht

bron : Boodschappen juli/augustus 1991

Rösti met peperkaas

RÖSTI MET PEPERKAAS

½ pakje roomkaas met groene peper à 125 gram (Rambol)
1 pak vacuüm rösti (Hero)
2 takjes peterselie

Peperkaas in stukjes snijden. In (anti-aanbak) koekenpan helft van rösti doen en over bodem uitspreiden. Peperkaas erover verdelen. Bedekken met rest van rösti. Aandrukken. Zonder deksel rösti op matig hoog vuur in 10 minuten bruinbakken. Met behulp van deksel rösti keren. In nog 7 minuten andere kant bruinbakken. Op platte schaal laten glijden. Garneren met peterselie.

2 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip juli 1985

Gestoofde winterwortel met knolselderij

GESTOOFDE WINTERWORTEL MET KNOLSELDERIJ

1 ui
750 gram winterwortelen
½ knolselderij (200 gram)
4 tomaten
2 eetlepels olie
½ vleesbouillontablet
1 laurierblaadje
1 theelepel rozemarijnnaaldjes
1 teentje knoflook
nootmuskaat
zout
peper
1 takje peterselie


Ui pellen en snipperen. Wortelen schrappen, wassen en in blokjes snijden. Knolselderij in plakken snijden en dik schillen. In blokjes snijden. Tomaten wassen en in stukjes snijden.
In pan olie verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Wortel en knolselderij toevoegen en 2 minuten meebakken. Af en toe omscheppen. Toevoegen: tomaat, bouillontablet, laurierblaadje, rozemarijn en ½ deciliter water. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar scheppen. Met deksel op pan in 20 minuten zachtjes gaarstoven. Mespuntje nootmuskaat erover strooien. Op smaak brengen met zout en peper. Laurierblaadje verwijderen. Peterselie erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 140 kcal. p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 30 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1985

Spruitjes met druiven

SPRUITJES MET DRUIVEN

750 gram spruitjes
2 trosjes witte druiven (500 gram)
zout
1 eetlepel boter of margarine
½ theelepel nootmuskaat


Spruitjes schoonmaken en wassen. Stronkjes met scherp mesje inkerven. Druiven afspoelen en van trosjes halen. Eventueel druiven ontvellen, halveren en pitjes verwijderen.)
In pan met weinig water en zout, spruitjes in 10 minuten bijna gaarkoken. Druiven toevoegen en 5 minuten mee warmen. Afgieten. Boter en nootmuskaat toevoegen en omschudden. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 180 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1985

Peultjessalade

PEULTJESSALADE

400 gram peultjes
zout
1 theelepel suiker
2 tomaten
peper
2 sjalotjes
½ bakje champignons
1 eetlepel citroensap
1 theelepel ketoembar (koriander)
4 eetlepels slafix met olie
6 sprietjes bieslook


Peultjes afhalen en wassen. In pan doen: weinig water, zout en suiker. Aan de kook brengen. Hierin peultjes in 5 minuten gaarkoken. In vergiet doen en laten uitlekken. Koud laten worden. Tomaten inkruisen. Onderdompelen in kokend water en ontvellen. In partjes snijden. Bestrooien met zout en peper. Sjalotjes pellen en fijn snipperen. Champignons wassen en in plakjes snijden. Besprenkelen met citroensap. In slaschaal doen: peultjes, helft van sjalotjes, champignons, koriander en slafix. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. In kopje bieslook fijn knippen.
Tomaten door peultjessalade scheppen. Rest van sjalotjes en bieslook erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 1 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip juli 1985

Hawaispies met zomerse ijsbergslastamppot

HAWAISPIES MET ZOMERSE IJSBERGSLASTAMPPOT

2 pakken Vitabintje kookaardappels à 450 gram
4 Hawaïspiezen* (AH)
1½ eetlepel olie
1 ui
1 rode paprika
50 gram boter of margarine
2 theelepels tijm
2 theelepels bouillonpoeder
2 perziken
1 krop ijsbergsla
1 deciliter melk
zout
peper

* Een Hawaïspies is een spiesje met stukjes kalkoenvlees en ananas.


Grill voorverwarmen op de hoogste tand. In een pan met weinig water en zout de aardappels in 12 minuten gaarkoken. Intussen de Hawaïspiezen en het grillrooster bestrijken met olie. Spiezen op rooster, met lekbak eronder, onder grill schuiven en in 6 minuten rondom bruin en gaar grilleren. Intussen ui pellen en snipperen. Paprika schoonmaken en in kleine stukjes snijden. In pan 25 gram boter verhitten. Ui, paprika en tijm 3 minuten zachtjes bakken. Bouillonpoeder erdoor roeren en nog even meewarmen. Perziken schoonmaken en in blokjes snijden. IJsbergsla schoonmaken en in reepjes snijden. Aardappels afgieten en fijnstampen. Rest van boter en zoveel melk erdoor roeren dat smeuïge puree ontstaat. Achtereenvolgens ijsbergslareepjes, paprikamengsel en perzikblokjes erdoor roeren. Op zacht vuur heet laten worden. Op smaak brengen met zout en peper. Overdoen in schaal en Hawaïspiezen erop leggen.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande juli 1989

Pittige bietencocktail

PITTIGE BIETENCOCKTAIL

1 deciliter witte alcoholvrije vermouth
¼ deciliter rode bietensap
ijsblokjes
1 verse kers met steeltje
1 schijfje citroen


In een (maat)beker door elkaar mengen: alcoholvrije vermouth, bietensap en ijsblokjes. In cocktail- of martiniglas schenken. Kers in glas laten glijden. Met mesje inkeping in citroenschijfje snijden en citroen aan rand van het glas steken. Direct opdienen.

1 persoon

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten

gerechtsoort : cocktail

bron : Allerhande juli 1989

Groente-sinaasappelcocktail

GROENTE-SINAASAPPELCOCKTAIL

1 deciliter gekoeld tomatensap
1 deciliter (versgeperst) gekoeld sinaasappelsap
½ deciliter gekoeld wortelsap
1 eetlepel gembersiroop
tabasco
zout
peper
1/8 bakje tuinkers


In een hoge (maat)beker door elkaar roeren: tomatensap, sinaasappelsap, wortelsap en gembersiroop. Op smaak afmaken met tabasco, zout en peper. Mengsel in hoog (longdrink)glas schenken. Tuinkers erboven fijn knippen. Direct opdienen.

1 persoon

voedingswaarde : 130 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : cocktail

bron : Allerhande juli 1989

Drie vruchten-cocktail

DRIE VRUCHTEN-COCKTAIL

50 gram aardbeien
1 rijpe kiwi
1 theelepel witte basterdsuiker
1 grote perssinaasappel


Aardbeien schoonmaken en in stukjes snijden. Kiwi schillen, 1 schijfje eraf snijden en de rest in stukjes snijden. In mengbeker, keukenmachine of met mixer aardbeien met ½ theelepel basterdsuiker en ½ eetlepel koud water pureren. In kommetje doen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Op zelfde manier stukjes kiwi met ½ theelepel basterdsuiker en 1 eetlepel koud water pureren. In ander kommetje doen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Sinaasappel uitpersen. Kiwipuree in hoog sorbet- of longdrinkglas schenken. Voorzichtig aardbeipuree aan één kant erbij schenken. Voorzichtig opvullen met sinaasappelsap. Niet roeren. Met mesje inkeping in schijfje kiwi snijden en aan rand van het glas steken. Direct opdienen.

1 persoon

voedingswaarde : 095 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : cocktail

bron : Allerhande juli 1989