maandag 8 mei 2023

Luchtige spinazieomelet met geitenkaas (Frankrijk)

LUCHTIGE SPINAZIEOMELET MET GEITENKAAS

6 eieren, gesplitst
1 deciliter slagroom
25 gram bloem, gezeefd
zout
peper
nootmuskaat
200 gram gehakte spinazie (diepvries)
40 gram roomboter of margarine
150 gram zachte geitenkaas, verkruimeld (bijvoorbeeld Chavrin)
75 gram fetakaas, verkruimeld
1 eetlepel geknipte bieslook
eventueel wat verse spinazie


Klop de eierdooiers los met de room en bloem en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat de spinazie volgend de aanwijzingen op het pak ontdooien en druk het teveel aan vocht er in een fijne zeef goed uit. Klop de spinazie door het dooiermengsel. Klop de eiwitten in een schone kom met een snuf zout flink stijf en spatel ze luchtig door het spinazie-dooiermengsel. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Verhit in een anti-aanbakkoekenpan van 22 centimeter doorsnede 10 gram boter en bak hierin van ¼ van het eimengsel een dikke omelet. Keer de omelet als de onderkant stevig is en bak ook deze kant totdat het gestold is. Klap de omelet dubbel, leg in een ingevette ovenschaal en dek even met aluminiumfolie af. Bak zo nog 3 omeletten, klap ze dubbel en leg ze naast de andere omeletten in de schaal. Bestrooi de omeletten met de kaas en zet ze nog 4 – 5 minuten onder de grill om te gratineren. Bestrooi ze met wat versgemalen peper en de bieslook. Garneer de omelet eventueel met een paar blaadjes spinazie.
Lekker met toast of een snee boerenlandbrood.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Tip Culinair mei 2003

Rodekoolsalade met spekjes

RODEKOOLSALADE MET SPEKJES

125 gram gerookte spekreepjes
6 eetlepels olijfolie
6 eetlepels sinaasappelsap
peper
zout
½ rodekool, fijn geschaafd
6 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
2 appels met rode schil, in stukjes
1 winterwortel, in reepjes
150 gram gemengde noten, grof gehakt


Bak de spekreepjes knapperig uit in een droge koekenpan. Neem ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Roer de olijfolie en het sap door de pan. Schenk het mengsel in een kommetje en breng het op smaak met peper en zout. Schep de kool met de bleekselderij, de appel, de wortel en de noten door elkaar. Schep de dressing erdoor en strooi de spekreepjes erover.
Lekker met bruin stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 535 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : C1000 Kookboek 2004 : Alle recepten uit 2003 / Marijke Sterk

Maaltijdsalade met pittige currydressing

MAALTIJDSALADE MET PITTIGE CURRYDRESSING

½ krop ijsbergsla, in dunne reepjes
3 tomaten, in partjes
½ komkommer, gewassen en in plakjes
1 gele paprika, in dunne reepjes
350 gram panklare bloemkool, in kleine roosjes
1 eetlepel olijfolie extra vierge
250 gram dikke plakken kipfilet, in blokjes (vleeswaar)
3 eetlepels zure room
3 eetlepels Calvé snacksaus curry ketchup
peper
zout
1 zakje croutons
2 eetlepels fijngeknipt bieslook


Schep de sla met de tomaten, de komkommer, de paprika, de bloemkool en de kipfilet in een slakom door elkaar. Klop een dressing van de olijfolie, de zure room, de snacksaus en peper en zout naar smaak. Schep de dressing voorzichtig door de salade. Bestrooi de salade met de croutons en het bieslook.
Serveer met warm stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : C1000 Weekmenu tot en met 10 mei 2003