dinsdag 13 maart 2018

Courgettekoekjes met rode uien

COURGETTEKOEKJES MET RODE UIEN

1 kleine courgette
1 rode ui
zout
4 eetlepels bloem
1 theelepel knoflookpoeder
½ theelepel djinten (komijnpoeder)
½ theelepel gemberpoeder
2 deciliter slaolie


Rasp de courgette en de rode ui op een grove rasp. Strooi er 1 eetlepel zout over en laat ze 10 minuten staan. Spoel ze in een zeef goed af met koud water en knijp zo veel mogelijk vocht eruit. Meng de bloem met het knoflookpoeder, de djinten, het gemberpoeder, een snufje zout en 4 eetlepels water. Roer tot er geen klontjes meer zijn en voeg dan de courgette met de ui toe.
Verhit de olie. Schep telkens 4 lepeltjes van het groentemengsel naast elkaar in de hete olie en bak zo 4 koekjes. Bak op deze manier de rest van de koekjes.

2 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 23 maart 1994

Kalfsgehaktschijven met knoflook

KALFSGEHAKTSCHIJVEN MET KNOFLOOK

1 grote ui
2 teentjes knoflook
200 gram kalfsgehakt
1 eetlepel gehaktkruiden
2 eetlepels paneermeel
2 eetlepels koffieroom
1 eetlepel fijngeknipt bieslook
25 gram boter
3 eetlepels slaolie


Snijd de ui in ringen. Hak het teentje knoflook fijn. Meng het gehakt met de gehaktkruiden, het paneermeel, de knoflook, de koffieroom en het bieslook. Vorm van het gehakt 2 grote, ronde platte schijven.
Verhit de olie met de boter en bak hierin de uienringen op een hoog vuur goudbruin. Neem ze uit de pan. Leg de kalfsgehaktschijven in het hete vet en bak ze in 8 minuten aan beide kanten bruin en gaar. Leg de gehaktschijven op 2 borden en schep de uien erop.
Lekker met gebakken spinazie met tomaat en feta en gebakken aardappelen.

2 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Menu 23 maart 1994

Komijnekaas-souffleetjes

KOMIJNEKAAS-SOUFFLEETJES

boter om in te vetten
30 gram boter
20 gram bloem
½ theelepel kerriepoeder
1/8 liter volle melk
zout
peper
3 kleine eieren
75 gram geraspte komijnekaas


Verwarm de oven voor op 175°C. Vet 2 kleine souffléschaaltjes (inhoud ¼ liter) in met boter. Smelt de boter, roer de bloem en het kerriepoeder erdoor en voeg, beetje bij beetje, al roerend de melk toe. Breng de saus aan de kook en laat hem op een laag vuur 5 minuten koken. Voeg zout en peper toe. Laat de saus een beetje afkoelen. Splits de eieren. Roer de eidooiers en de kaas door de saus. Klop de eiwitten stijf, voeg de saus eraan toe en spatel het snel door elkaar. Schep het mengsel in de souffléschaaltjes en bak ze in 20 minuten goudbruin en gaar. Verhoog na 5 minuten baktijd de oventemperatuur tot 200°C.

2 personen

voedingswaarde : 435 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 23 maart 1994

Salade met gegratineerde geitenkaas

SALADE MET GEGRATINEERDE GEITENKAAS

2 eetlepels (rode wijn)azijn
2 ½ eetlepel vloeibare honing
1 theelepel Provençaalse kruiden
5 eetlepels (walnoot)olie
zout
peper
16 zwarte olijven zonder pit
25 gram walnoten
4 plakken Bettine Blanc (verse geitenkaas zonder korst) van 1 centimeter dik (200 gram)
1 zakje gemengde sla


In kom azijn, ½ eetlepel honing, Provençaalse kruiden, olie, zout en peper tot dressing kloppen. Olijven halveren. Walnoten grof hakken. Bakplaat bekleden met aluminiumfolie. Plakken kaas op bakplaat leggen en rest van honing erover sprenkelen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Bakplaat 10 centimeter onder hete grill schuiven en kaas in 3 minuten iets laten smelten en laten kleuren. Intussen dressing nogmaals doorkloppen. Sla erdoor scheppen. Salade over vier bordjes verdelen. Walnoten erover strooien. Olijven erop leggen. Met breed pannenkoekmes plakken gegratineerde geitenkaas op salade leggen.
Serveren met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande maart 1994