woensdag 28 maart 2018

Moqueca (Brazilië)

MOQUECA

1 kopje citroensap
1 teentje knoflook
1 laurierblad
4 gedroogde pikante pepers
witte peper
zout
1 eetlepel tomatenpuree
500 gram zeeduivel
500 gram kleine roze garnalen (ongepeld)
1 rode paprika
2 uien
25 centiliter palmolie
400 gram grote rauwe gamba’s
30 centiliter kokosmelk


Doe voor de marinade citroensap, uitgeperste knoflook, laurierblad, de in de lengte doormidden gesneden pepers, witte peper, zout en een beetje tomatenpuree in een ruime schaal. Roer goed door elkaar.
Marineer de zeeduivel gedurende 24 uur. Als u de vis uit de marinade haalt, moet u erop letten dat er geen stukjes van de pepers op achterblijven. De smaak ervan is zeer heet!.
Kook de roze garnalen 15 minuten in een halve liter water. Maak van de garnalen (zonder te pellen) inclusief het kookvocht met staafmixer of keukenmachine een dunne puree. Filter die door een zeef. Verder gebruikt u alleen het gezeefde vocht; de in de zeef achterblijvende vaste bestanddelen hebben geen smaak en kunt u weggooien. U hebt nu dus in feite een soort garnalen-essence.
Snij de paprika en de uien fijn. Fruit ze in de zonnebloemolie. Voeg vlak voor ze bruin worden de palmolie toe en vervolgens de zeeduivel.
Laat 10 minuten garen. Voeg de garnalen-essence, de gamba’s, de kokosmelk en peper en zout naar smaak toe. Laat het geheel iets inkoken en schud af en toe de pan om aanbakken te voorkomen. Schudden is beter dan roeren omdat de vis en de gamba’s gemakkelijk kunnen beschadigen.
Serveer de moqueca met witte rijst.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Gall & Gall Magazine maart 1997

Rissois de Caramarão (Argentinië)

RISSOIS DE CAMARÃO

DEEG
1 theekop melk
1 theekop water
2 eetlepels boter
2 theekoppen bloem
1 afgestreken theelepel zout

VULLING
300 gram gepelde garnalen
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
1 theekop melk
2 eierdooiers
4 eetlepels citroensap
zout naar smaak
peper naar smaak
1 theelepel nootmuskaatpoeder

1 ei
paneermeel


Doe voor het deeg melk, water, boter en zout in een steelpan. Verwarm langzaam. Neem ruim voordat de massa gaat koken de pan van het vuur. Voeg al roerend geleidelijk de bloem via een zeef (om klontjes te voorkomen) toe. Plaats de pan terug op een niet te hoog vuur. Blijf roeren tot er een dikke massa ontstaat (het deeg laat dan los van de wand van de pan). Haal het deeg uit de pan en laat dit een half uur rusten op een bord.
Laat de garnalen maximaal 15 minuten zachtjes koken. Laat gelijktijdig de boter smelten in een koekenpan. Roer de bloem erdoor en laat zachtjes pruttelen. Voeg, zodra de bloem van witgeel naar grijs verkleurt, de melk toe. Verwarm de massa maar laat deze niet koken. Voeg dan achtereenvolgens de garnalen, de eierdooiers, het citroensap, nootmuskaatpoeder, zout en peper toe. Roer de massa eventjes voorzichtig door elkaar zodat de garnalen niet beschadigen. Zorg dat het geheel niet gaat koken. Neem de pan van het vuur. Laat afkoelen.
Rol het deeg tot pannenkoekdikte uit in de vorm van een lange, brede strook. Snijd de strook in vier gelijke delen. Verdeel elk deel denkbeeldig in twee helften. Schep een kwart van de vulling op de ene helft. Vouw de andere helft er overheen, zodanig dat de vorm van een halvemaan ontstaat en snijd eventueel het overtollige deeg eraf. Druk het deeg rond de vulling een beetje aan. Druk de randen van de pasteitjes aan met een vork, zodat een gekartelde rand ontstaat.
Klop het ei los. Haal de deegschelpen door het ei en vervolgens door het paneermeel. Frituur de empanadas 10 minuten in hete olie tot ze lichtbruin zijn.

4 personen

gebied : Argentinië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Gall & Gall Magazine maart 1997

Frozen Peach Daiquiri (Cuba)

FROZEN PEACH DAIQUIRI

2 borrelglazen witte rum
1 borrelglas limoen- of citroensap
een scheut suikersiroop
½ perzik


In een shaker met ijs gaan twee borrelglazen witte rum, één borrelglas limoen- of citroensap en een scheut suikersiroop, eventueel te vervangen door in wat water opgeloste poedersuiker; goed shaken met een ruime hoeveelheid ijs, een halve perzik toevoegen, blenden met een elektrische mixer en ongezeefd in een champagnecoupe schenken.

1 persoon

gebied : Cuba
gerechtsoort : cocktail

bron : Gall & Gall Magazine maart 1997

Daiquiri (Cuba)

DAIQUIRI

2 borrelglazen witte rum
1 borrelglas limoen- of citroensap
een scheut suikersiroop


In een shaker met ijs gaan twee borrelglazen witte rum, één borrelglas limoen- of citroensap en een scheut suikersiroop, eventueel te vervangen door in wat water opgeloste poedersuiker; goed shaken met een ruime hoeveelheid ijs, zeven en serveren in een cocktailglas.

1 persoon

gebied : Cuba
gerechtsoort : cocktail

bron : Gall & Gall Magazine maart 1997

Seviche de Camarones (Chili)

SEVICHE DE CAMARONES

500 gram rauwe, gepelde gamba’s (zonder kop)
1 eetlepel zout

MARINADE
1½ deciliter citroensap
1½ deciliter sinaasappelsap
1 fijngehakte ui
1 fijngehakte rode Spaanse peper zonder zaadjes
1 gepelde kleingesneden tomaat zonder zaadjes
versgemalen peper
verse koriander


Leg de gamba’s 3 minuten in kokend water met 1 eetlepel zout. Meng de ingrediënten voor de marinade en leg de gamba’s erin. Laat minstens 1 uur trekken.
lekker met geroosterd maisbrood.

4 personen

gebied : Chili
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Gall & Gall Magazine maart 1997

Vatapa de Galinha (Brazilië)

VATAPA DE GALINHA

1 hele kip (of vier poten)
zout
peper
2 uien
knoflook
125 gram geraspte kokos
wat meel
125 gram krab
paprikapoeder
citroensap
palmolie


Snijd de kip in stukken en ontvel hem. Bak de kip aan in palmolie. Voeg zoveel water toe tot de kip bijna onder staat. Voeg hierna citroensap, zout, de fijngesnipperde uien en een uitgeknepen teentje knoflook toe. Maak een mengsel van kokos, melk, water, meel, krabvlees, zout, peper en paprikapoeder. Als het kippenkookvocht tot de helft is ingekookt, voeg dan het kokosmengsel toe en breng dit nog een keer aan de kook. Haal voor het serveren de kip eruit en snijd deze in kleine stukken (zonder bot). Leg op een schaal, giet de saus erover en garneer het geheel met vruchten, bijvoorbeeld ananas, avocado’s en bananen.

4 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Gall & Gall Magazine maart 1997