maandag 18 november 2019

Lever met spek en tomaat

LEVER MET SPEK EN TOMAAT

4 plakken varkenslever à 100 gram
zout
peper
2 eetlepels bloem
8 plakjes ontbijtspek
3 eetlepels boter of margarine
1 grote tomaat
½ kleine ui
2 takjes peterselie


Schaal voorverwarmen. Lever inwrijven met zout en peper. Op bord bloem strooien. Lever door bloem wentelen. In koekenpan spek in 2 minuten uitbakken. Op schaal scheppen. In bakvet boter smelten. Lever in 3 minuten zachtjes bakken. Tomaat wassen en in 4 plakken snijden. Ui pellen en snipperen. Lever keren. Nog 2 minuten bakken. Op warme schaal scheppen. In bakvet tomaat aan beide zijden 1 minuut bakken. Op elke plak lever, 1 plak tomaat en 2 plakjes spek leggen. Ui erover verdelen. 1 Takje peterselie erboven fijnknippen. Garneren met toefjes peterselie.
Groentetip: Gegratineerde venkel.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip november 1979

Entrecôte met zwarte peper

ENTRECÔTE MET ZWARTE PEPER

4 entrecôtes à 200 gram
zout
2 teentjes knoflook
75 gram boter
zwarte peperkorrels


Vlees inwrijven met zout. Knoflook pellen, erboven uitpersen en inwrijven. In grote koekenpan boter verhitten. Vlees in 4 minuten aan beide zijden goudbruin (medium) bakken. Op schaal scheppen. In pepermolen peper erboven grof malen.
Groentetip: andijviesla met stukjes sinaasappel

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidingstijd : 6 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip november 1979

Spinaziesoep

SPINAZIESOEP

1 pak diepvries spinazie (600 gram)
1 eetlepel azijn
3 theelepels zout
4 eieren
1 ui
4 sneetjes bruinbrood
6 eetlepels boter of margarine
2 teentjes knoflook
1 eetlepel volkorenmeel
¼ liter melk
6 theelepels bouillonpoeder
100 gram geraspte kaas
nootmuskaat


Spinazie half ontdooien en in stukjes snijden. In gewone pan 1 liter water met azijn en zout aan de kook brengen. Vuur laag draaien. Water tegen de kook aan houden. Boven kommetje ei breken. In pollepel laten glijden. Vervolgens in water laten glijden. Ei in 4 minuten gaar pocheren. Met schuimspaan uit water nemen. Zonodig losse eiwitsliertjes eraf snijden. Rest van eieren op dezelfde manier pocheren. Ui pellen en snipperen. Brood ontkorsten en in dobbelsteentjes snijden.
In snelkookpan met inhoud van 5 liter 2 eetlepels boter smelten. Ui in 3 minuten glazig fruiten. Knoflook pellen, 1 teentje erboven uitpersen. Meel toevoegen. Al roerende melk en 1 liter water toevoegen. Erdoor scheppen: bouillonpoeder, kaas, nootmuskaat en spinazie. Deksel op pan sluiten volgens gebruiksaanwijzing. Kooktijd: 5 minuten na ingaan van de kooktijd. Intussen in koekenpan 4 eetlepels boter verhitten. Brood snel aan alle kanten bruinbakken. Rest van knoflook erboven uitpersen. Deksel van snelkookpan nemen volgens gebruiksaanwijzing. Eieren toevoegen. Over 4 soepborden verdelen. Brood erover strooien.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip november 1979

Maisschotel met kaas

MAÏSSCHOTEL MET KAAS

2 grote uien
1 rode paprika
1 groene paprika
4 tomaten
2 eetlepels (olijf)olie
2 blikjes maiskorrels (à ½ liter)
7 eieren
2 eetlepels chilisaus
100 gram geraspte oude kaas
zout
peper
¾ theelepel cayennepeper


Uien pellen en in ringen snijden. Paprika’s wassen, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Tomaten wassen en in partjes snijden. Ovenschotel invetten.
Oven voorverwarmen op 225°C. In koekenpan olie verhitten. Ui en paprika 5 minuten zachtjes bakken. Intussen in zeef 1 blikje mais laten uitlekken. In grote kom eieren loskloppen. Erdoor roeren: chilisaus, tomaat, uitgelekte mais, 1 blikje mais met vocht, helft van kaas en uimengsel. Op smaak brengen met zout, peper en cayennepeper. In ovenschotel scheppen. Rest van kaas erover strooien. In midden van oven in 20 minuten gaarbakken.
Lekker met stokbrood en frisse sla.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1979

Camembert-pannenkoek

CAMEMBERT-PANNENKOEK

1 doosje Camembert à 250 gram
3 takjes peterselie
100 gram bloem
zout
1 ei
¼ liter melk
3 eetlepels boter of margarine


Camembert in dunne plakjes snijden. In kopje peterselie fijnknippen. In kom bloem en zout vermengen. In midden kuiltje maken. Hierboven ei breken. Met houten lepel vanuit midden met melk tot glad beslag roeren. In koekenpan 2 eetlepels boter verhitten. Met soeplepel beslag in pan gieten. Laten uitvloeien. Op matig vuur goudbruin bakken tot bovenkant droog is. Keren. ¼ deel van Camembert op pannenkoek leggen. Onderkant goudbruin bakken. Intussen bord voorverwarmen. Op warm bord leggen. Andere pannenkoeken op zelfde manier bakken. Steeds klontje boter toevoegen. Pannenkoeken bestrooien met peterselie.
Groentetip: veldsla met geraspte wortel.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip november 1979

Gehaktbal met yoghurt

GEHAKTBAL MET YOGHURT

400 gram half om half gehakt
1 ei
6 eetlepels yoghurt
½ zakje uiensoep
versgemalen peper
4 eetlepels paneermeel
3 eetlepels boter of margarine
5 toefjes peterselie


In kom doen: gehakt, ei, yoghurt, soeppoeder, peper en paneermeel. Goed doorkneden. Hiervan 4 ballen vormen. In braadpan boter verhitten. Gehakt rondom in 15 minuten goudbruin en gaarbakken. Op warme schaal scheppen. Garneren met toefjes peterselie. Door bakvet 1 deciliter water roeren. In sauskom schenken.
Groentetip: witte bonen met groene kruiden.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip november 1979

Pastinaak met kruidkoek

PASTINAAK MET KRUIDKOEK

450 gram pastinaken, geschild, de kern verwijderd (bij grote exemplaren) en in stukken gesneden
6 deciliter geconcentreerde kippenbouillon
50 gram boter
stuk verse gember van 1 centimeter, fijngehakt
¼ theelepel kaneel
½ theelepel gemalen koriander
50 gram gesnipperde amandelen
150 gram verkruimelde kruidkoek
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
zout
versgemalen zwarte peper


Breng de stukken pastinaak en de kippenbouillon aan de kook. Zet het vuur laag en laat ze in 15 minuten gaar koken. Laat ze uitlekken en houd ze warm.
Verhit de boter in een pan en bak de gember, kaneel, gemalen koriander en gesnipperde amandelen 2 minuten. Roer er het kruidkoekkruim en de verse koriander door. Hussel dit mengsel door de stukken pastinaak. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer het gerecht meteen.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Wereldse groenten / Paul Gayler

Gnocchi van pastinaak met cantharellen, trompettes de mort en zure kersen

GNOCCHI VAN PASTINAAK MET CANTHARELLEN, TROMPETTES DE MORT EN ZURE KERSEN

1½ kilogram pastinaken, in stukjes gesneden
2 eetlepels plantaardige olie
1¾ deciliter water
100 gram boter
120 gram bloem
4 scharreleieren
8 kleine, verse salieblaadjes
150 gram gemengde paddenstoelen, bijvoorbeeld cantharellen en trompettes de mort, schoongemaakt
75 gram gedroogde zure kersen
4 eetlepels tamari
1½ deciliter groentebouillon
zout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de stukjes pastinaak 2 minuten in een grote pan met kokend water en laat ze goed uitlekken. Leg ze op een bakplaat, lepel er de olie over en rooster ze in ongeveer 30 minuten in de oven goudgeel. Pureer ze in een blender of keukenmachine.
Breng in een pan het water, de helft van de boter en een mespunt zout aan de kook. Strooi er, terwijl u hartgrondig roert, de bloem in en blijf roeren tot de massa zich tot een bal vormt en van de zijkant van de pan loslaat - 2 - 3 minuten. Doe het deeg over in een grote kom en klop er één voor één de eieren door. Klop er vervolgens de pastinakenpuree door en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep met een dessertlepel hoopjes van het mengsel op een ingevette bakplaat, op ten minste 5 centimeter afstand van elkaar. Bak ze 20 - 25 minuten in de oven, of tot ze krokant zijn en bruin beginnen te worden.
Laat de rest van de boter smelten in een koekenpan en laat er de salieblaadjes 1 minuut in trekken. Voeg de paddenstoelen toe, bak die 1 minuut, en doe er dan de kersen en de tamari bij. Giet de groentebouillon erbij en laat dit alles 3 minuten koken, tot de saus wat dikker wordt. Breng de saus op smaak met zout en peper. Schep de saus op de borden en leg er de gnocchi in.
Serveer het gerecht meteen.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Wereldse groenten / Paul Gayler