zaterdag 13 oktober 2018

Gevulde paprika (Oosten)

GEVULDE PAPRIKA

4 grote rode of groene en rode paprika’s
4 eetlepels olijfolie
1 middelgrote gesnipperde ui
4 hardgekookte eieren
2 bruine boterhammen zonder korst
300 gram gaar, zeer kleingesneden kippen- of schapenvlees
2 eetlepels fijngehakte peterselie
peper
zout
1 eetlepel citroensap
200 gram gepelde tomaten of 4 eetlepels tomatenpuree


Snijd de paprika’s overlangs door, verwijder zaad en zaadlijsten, was de paprika’s. Zet ze op met zoveel kokend water tot ze half onder staan, leg het deksel op de pan en laat het water 3 minuten zacht koken. Laat de paprika’s op een zeef uitlekken. Maak 2 eetlepels olie warm, fruit daarin de ui glazig. Pel de eieren, maak ze met een vork of mixer fijn. Verkruimel het brood in een kom, werk daar met een vork de uien met de eieren en het vlees door. Voeg hierbij de olie waarin de ui is gefruit en de peterselie. Doe er peper en zout naar smaak bij. Maak het mengsel smeuïg met citroensap en water en vul er de paprika’s mee. Bestrijk de ovenschaal met olie. Zet hier de gevulde halve paprika’s in. Schuif het rooster in het midden van de oven, verwarm deze voor. Snijd de tomaten klein, maak ze met behulp van een mixer fijn en zeef ze tot puree. Indien u kant en klare tomatenpuree gebruikt, verdun deze dan met 4 eetlepels water. Giet de puree rond de paprika’s en laat deze in de oven of onder de grill door en door warm en mooi van kleur worden.

4 personen

bereidings- / oventijd : 40 / 20 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Oosterse keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis

Oosterse gevulde mandarijnen (Oosten)

OOSTERSE GEVULDE MANDARIJNEN

4 grote mandarijnen
1 groene paprika
4 eetlepels zoetzure selderieknolreepjes
1 kleine zeer fijn gesnipperde ui
3 eetlepels mayonaise
flinke mespunt kerrie
1 eetlepel chutney
2½ eetlepel aardappelmeel
2 deciliter sinaasappel- of mandarijnensap


Was en droog de mandarijnen. Snijd ze 1-2 centimeter boven het midden overdwars door. Neem het vruchtvlees voorzichtig uit de schil zonder deze te beschadigen en zet de schillen in de koelkast.
Maak het vruchtvlees fijn en zeef het. Was en droog de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukken.
Laat de selderiereepjes uitlekken en roer ze met de ui door de paprika. Vermeng de mayonaise met kerrie en chutney.
Roer het aardappelmeel met het sap aan tot een papje, voeg het gezeefde mandarijnensap toe, breng de vloeistof aan de kook. Laat het even doorkoken en daarna afkoelen. Verdeel de mayonaise over de mandarijnbakjes, schep het selderiemengsel erin en giet het vruchtensausje erover.
Serveer de mandarijnen koud.

4 personen

bereidings- / koeltijd : 35 / 30 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Oosterse keuken /Corri H. van Donselaar - Dijksterhuis

Oosterse tonijnsalade (Oosten)

OOSTERSE TONIJNSALADE

1 blik tonijn in olie (220 gram)
1 middelgrote gepelde ui
4 middelgrote gepelde tomaten
2 grote of 3 kleine groene paprika’s
3 eetlepels azijn
zout
100 gram emmentaler kaas
50 gram groene olijven
verse of gedroogde muntblaadjes


Laat de tonijn op een zeef uitlekken. Snijd de uien en de tomaten in dunne plakken, leg de uien in koud water, verwijder het zaad uit de tomaten. Was en droog de paprika’s, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in smalle repen.
Klop de olie met azijn en zout. Marineer er de tomaten en paprika’s in.
Verdeel de tonijn met twee vorken in kleine stukken, verwijder velletjes en graten.
Meng de vis door de groenten.
Giet de uien af, laat ze in de zeef zeer goed uitlekken.
Snijd de kaas in smalle repen en meng deze met de uien door de salade. Garneer met olijven en pepermuntblaadjes.

4 personen

bereidingstijd : 30 - 45 minuten

gebied : Oosten
gerechtsoort : salade

bron : De Oosterse keuken / Corri H. van Donselaar-Dijksterhuis