woensdag 16 augustus 2017

Escalope de dinde aux épinards (Elzas en Lotharingen, Frankrijk)

ESCALOPE DE DINDE AUX ÉPINARDS (KALKOENSCHNITZEL MET SPINAZIE)

750 gram bladspinazie
zout
2,5 deciliter slagroom
75 gram Roquefort
2 teentjes knoflook
125 gram gepelde garnalen
150 gram kleine champignons
2 - 3 sjalotjes
60 gram boter
witte peper
1 eetlepel gehakte peterselie
4 kalkoenschnitzels (à 150 gram)
2 eetlepels paneermeel
geraspte nootmuskaat
40 gram geraspte jonge kaas


De bladspinazie lezen, wassen en in gedeelten in ruim kokend zout water ongeveer ½ minuut blancheren. In koud water laten schrikken, laten uitlekken. De slagroom met de verbrokkelde Roquefort en de gepelde, uitgeperste teentjes knoflook vermengen en tot een crème inkoken. De champignons schoonwrijven en in dunne plakjes snijden. De sjalotjes pellen en snipperen. Sjalotjes en champignons in 1 eetlepel boter fruiten totdat het vocht verdwenen is, kruiden met peper en zout. Garnalen en peterselie toevoegen. De kalkoenschnitzels met peper en zout kruiden en door het paneermeel halen. 1 - 2 Eetlepels boter verhitten en de kalkoenschnitzels daarin aan weerszijden ongeveer 2 minuten braden. Een vuurvaste schaal met boter invetten, bekleden met de grofgehakte spinazie en kruiden met nootmuskaat. De kalkoenschnitzels met daarop het garnalen-champignonmengsel leggen en daarna de Roquefortsaus erover schenken. Met de geraspte kaas bestrooien. De schaal op het rooster in de op 225°C voorverwarmde oven schuiven en de schnitzels in 20 - 25 minuten goudbruin bakken.

4 personen

gebied : Elzas en Lotharingen, Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Franse keuken (Rebo culinair) / Rudolf-August Oetker

Truites aux amandes (Elzas en Lotharingen, Frankrijk)

TRUITES AUX AMANDES (FOREL MET AMANDELEN)

4 forelfilets
melk
zout
peper
2 eetlepels tarwebloem
100 gram boter
50 gram gepelde, geschaafde amandelen
schijfjes citroen
peterselie


De forellen door de melk halen. De vissen van binnen en van buiten met peper en zout bestrooien en in de bloem wentelen. De helft van de boter smelten. De forellen daarin aan beide zijden 6 - 8 minuten bakken en warm houden. De resterende boter smelten, de amandelen hierin bruineren en de forellen door de amandelen halen. De forellen op een voorverwarmde schaal leggen en met schijfjes citroen en peterselie garneren.
Bijgerecht: aardappelen met peterselie, gemengde kropsla.

4 personen

gebied : Elzas en Lotharingen, Frankrijk
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Franse keuken (Rebo culinair) / Rudolf-August Oetker

Kalkoenrolletjes in deeg

KALKOENROLLETJES IN DEEG

1 ei
1 knoflookteentje
50 gram blanke amandelen
50 gram geraspte Goudse kaas
1 eetlepel pesto
4 kalkoenschnitzels
zout
(vers gemalen) peper
25 gram boter
1 blikje croissantdeeg


Splits het ei. Pers de knoflook uit boven het eiwit. Maal de amandelen in een notenmolentje en klop ze samen met de helft van de kaas en de pesto door het eiwit. Bestrooi de schnitzels met zout en peper en bestrijk ze aan één kant met het pestomengsel. Rol de schnitzels strak op en steek ze vast met cocktailprikkers. Verhit de boter in een koekenpan en bak de kalkoenrolletjes in 4 minuten rondom bruin. Laat ze afkoelen en verwijder dan de prikkers. Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel het croissantdeeg volgens de perforaties in 4 driehoeken, leg de kalkoenrolletjes erop en rol het deeg, als een croissant, losjes op. Klop de eidooier los met 1 eetlepel water en bestrijk hiermee het deeg. Bestrooi het deeg met de rest van de kaas. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met een salade.

4 personen

bereidings- / oventijd : 35 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Forel met kervel-kaassaus

FOREL MET KERVEL-KAASSAUS

50 gram boter
4 kleine forellen
1 deciliter droge witte wijn
1 deciliter visfond
1 deciliter Room Culinair
½ theelepel suiker
1 theelepel mosterd
100 gram geraspte jong belegen Goudse kaas
4 eetlepels gesnipperde kervel
zout
(vers gemalen) peper


Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een schaal in met de helft van de boter. Spoel de forellen af onder koud stromend water, dep ze droog met keukenpapier en leg ze in de schaal. Schenk de wijn erover en verdeel de rest van de boter in klontjes over de vissen. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat de forellen in het midden van de oven in 15 minuten gaar worden. Schenk het vocht uit de schaal in een steelpan en houd de vissen afgedekt, in de uitgeschakelde oven, warm. Doe de visfond, de room, de suiker en de mosterd bij het vocht in de steelpan en breng het geheel aan de kook. Laat de saus in 5 minuten iets inkoken en roer dan de kaas en de kervel erdoor. Roer tot de kaas gesmolten is en breng de saus op smaak met zout en peper. Geef de saus bij de forellen.
Lekker met gekookte krieltjes en geglaceerde worteltjes.

4 personen

bereidings- / oventijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Zweedse pastei met venkel (Zweden)

ZWEEDSE VISPASTEI MET VENKEL

2 kleine venkelknollen
zout
(vers gemalen) peper
300 gram kabeljauwfilet
1 zakje witte wijnsaus
2 eetlepel gesnipperde dille
2 eetlepels crème fraîche
4 plakjes diepvries bladerdeeg
bloem voor het uitrollen
1 ei


Maak de venkel schoon, snijd de knollen in vieren en vervolgens in smalle reepjes. Kook de venkel in ruim kokend water met zout in 10 minuten gaar. Giet de venkel af. Snijd intussen de vis in stukjes en bestrooi ze met zout en peper. Schep e stukjes vis met de venkel in een ronde ovenschaal (doorsnede 20 centimeter). Maak de wijnsaus volgens de aanwijzing op de verpakking en roer de dille en de crème fraîche erdoor. Schenk de saus over de venkel en de vis. Laat het bladerdeeg in 10 minuten ontdooien. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze, op een met bloem bestoven werkblad, uit tot een ronde lap van 23 centimeter doorsnede. Dek de schaal af met het deeg en plak de randen vast met water. Steek met een appelboor een rondje uit het midden van het deeg (zodat de stoom kan ontsnappen). Snijd uit eventuele deegrestje (vis) figuurtjes en plak die op het deeg. Klop het ei los en bestrijk het deeg dun. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de pastei in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met brood.

2 personen

bereidings- / oventijd : 40 / 30 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Spaanse visschotel met tomatensaus en olijven (Spanje)

SPAANSE VISSCHOTEL MET TOMATENSAUS EN OLIJVEN

1 ui
1 knoflookteentje
2 eetlepels (olijf)olie
1 volle theelepel paprikapoeder
1 pak (500 gram) gezeefde tomaten
zout
(vers gemalen) peper
500 gram schelvis- of kabeljauwfilet
50 gram geraspte belegen kaas
12 groene olijven met piment
4 ansjovisfilets


Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui- en knoflooksnippers 2 minuten. Roer de paprikapoeder, de tomaten en 1 deciliter water erdoor en laat de saus aan de kook komen. Breng de saus op smaak met zout en peper en doe de helft in een ovenschaal. Bestrooi de vis met zout en peper, leg hem op de saus en verdeel de rest van de saus erover. Bestrooi het geheel met de kaas. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de is in het midden van de oven in 30 minuten gaar worden. Garneer met de olijven en de ansjovisfilets.
Lekker met gekookte rijst en een (bleekselderij)salade.

4 personen

bereidings- / oventijd : 20 / 30 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Franse aardappeltaart met tonijn en kappertjes (Frankrijk)

FRANSE AARDAPPELTAART MET TONIJN EN KAPPERTJES

1 kilogram aardappelen (afkokers)
zout
(vers gemalen) peper
3 eieren
1½ deciliter koffieroom
2 blikjes (à 200 gram) tonijn naturel
1/8 liter crème fraîche
2 eetlepels kappertjes
boter voor het invetten
2 eetlepels paneermeel
50 gram geraspte belegen Goudse kaas


Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze fijn. Klop de eieren los met de koffieroom en roer het mengsel door de aardappelpuree. Breng de puree op smaak met zout en peper. Laat de tonijn uitlekken, verdeel de vis in stukjes en doe die in een kom. Roer de crème fraîche, de kappertjes en wat peper erdoor. Vet de bodem en de rand van een springvorm (doorsnede 22 centimeter) in met boter en bestrooi de vorm met paneermeel. Schep de helft van de puree in de vorm, verdeel het tonijnmengsel erover en dek het af met de rest van de puree. Bestrooi met de kaas. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de taart in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en door en door warm. Lekker met een tomatensalade.

2 personen

bereidings- / oventijd : 25 / 30 minuten

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Spruitjesschotel met kalkoen in roomsaus

SPRUITJESSCHOTEL MET KALKOEN IN ROOMSAUS

400 gram spruitjes
zout
(vers gemalen) peper
250 gram kalkoenfilet
100 gram kastanjechampignons
20 gram boter + boter voor het invetten
2 deciliter slagroom
1 eetlepel mosterd
450 gram voorgekookte aardappelgolfjes
50 gram geraspte belegen kaas


Maak de spruitjes schoon en kook ze in ruim kokend water met zout in 5 - 12 minuten (afhankelijk van de grootte) beetgaar. Giet ze af. Snijd de kalkoenfilet in stukjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een wok of hapjespan en roerbak het vlees rondom bruin. Voeg de paddenstoelen toe en bak die 5 minuten mee. Schenk 1/8 liter slagroom bij het vlees-champignonmengsel en roer de mosterd erdoor. Breng het vocht aan de kook en laat het 1 minuut iets inkoken. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de helft van de aardappelgolfjes over de bodem. Schep de spruitjes erop, vervolgens het kalkoenmengsel en dek het geheel af met de rest van de aardappelgolfjes. Bestrijk de bovenkant met de rest van de slagroom en strooi de kaas erover. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat het gerecht in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en door en door heet worden.

2 - 3 personen

bereidings- / oventijd : 30 / 30 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Vis-bleekselderijschotel met tomaat en aardappel

VIS-BLEEKSELDERIJSCHOTEL MET TOMAAT EN AARDAPPEL

5 stengels bleekselderij
zout
(vers gemalen) peper
400 gram (diepvries) kabeljauwfilet
1 pakje (400 gram) tomato frito
Tabasco
450 gram voorgekookte aardappelgolfjes
1/8 liter crème fraîche
75 gram geraspte belegen Goudse kaas


Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in smalle boogjes. Kook de boogjes bleekselderij 3 minuten in ruim kokend water met zout. Laat de bleekselderij uitlekken in een vergiet. Snijd de (ontdooide) visfilet in stukjes en bestrooi die met zout en peper. Schep de bleekselderij, vis en tomato frito in een ovenschaal door elkaar en voeg naar smaak enkele druppels Tabasco toe. Verdeel de aardappelgolfjes dakpansgewijs over het vismengsel. Klop de crème fraîche los met 50 gram kaas en verdeel het over de aardappelgolfjes. Strooi de rest van de kaas erover. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de visschotel in het midden van de oven in 25 minuten goudbruin en gaar.

4 personen

bereidings- / oventijd : 30 / 25 minuten

gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Ratatouille met tonijn en kappertjes

RATATOULLE MET TONIJN EN KAPPERTJESSAUS

1 blik (400 gram) ratatouille
1 blik (400 gram) boterbonen
1 blikje (200 gram) tonijn naturel
2 eetlepels kappertjes
1 eetlepel tomatenketchup
1 zakje witte saus
50 gram geraspte belegen Goudse kaas


Schep de ratatouille in een ovenschaal. Spoel de bonen af met koud water en laat ze uitlekken. Giet de tonijn af, verdeel de vis in stukjes en meng de helft van de kappertjes en de ketchup erdoor. Verdeel het tonijnmengsel over de ratatouille en schep de uitgelekte bonen op de tonijn. Maak de saus volgens de aanwijzingen op het pakje en roer de rest van de kappertjes erdoor. Verdeel de saus over de bonen en strooi de kaas erover. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat het gerecht in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en door en door heet worden.

2 personen

bereidings- / oventijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Visschotel met ketjap en koriander

VISSCHOTEL MET KETJAP EN KORIANDER

1 citroen
3 eetlepels (walnoten)olie
½ eetlepel vers geraspte gemberwortel
1 ½ eetlepel ketjap manis
zout
(vers gemalen) peper
400 gram schelvis- of kabeljauwfilet
boter voor het invetten
1½ deciliter Room Culinair
1 eetlepel gesnipperde koriander


Boen de citroen onder heet stromend water schoon. Rasp de helft van de schil eraf en pers de citroen uit. Roer een sausje van 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels olie, de gember en de ketjap. Voeg naar smaak zout en peper toe. Bestrijk de visfilets rondom met het ketjapsausje en laat de smaken minstens 15 minuten intrekken. Verwarm de oven voor op 220°C. Vet een ovenschaal in met wat boter en leg de vis erin. Bak de vis 8 minuten in het midden van de oven. Roer intussen de room met de citroenrasp en zout en peper naar smaak door elkaar. Schenk het roommengsel over de vis en bak de vis in nog 5 minuten gaar. Strooi de koriander over de schotel.
Lekker met rijst en gestoofde prei.

4 personen

marineer- / bereidings- / oventijd : 15 / 15 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Knolselderijschotel met konijn en noten-kaaskorstje

KNOLSELDERIJSCHOTEL MET KONIJN EN NOTEN-KAASKORSTJE

4 konijnenbouten
zout
(vers gemalen) peper
1 kleine ui
40 gram boter
3 eetlepels mosterd
¼ liter droge witte wijn
1 laurierblad
1 theelepel Provençaalse kruiden
750 gram aardappelen (afkokers)
1 knolselderij van 750 gram
¼ liter slagroom
50 gram walnoten
1 eetlepel maïzena
50 gram geraspte belegen Goudse kaas


Wrijf de bouten in met zout en peper. Pel de ui. Verhit 30 gram boter in een braadpan en bak de bouten rondom bruin. Neem de bouten uit de pan en bestrijk ze met 1½ eetlepel mosterd. Schenk de wijn in de pan, voeg de hele ui, het laurierblad en de kruiden toe. Breng de wijn aan de kook en leg de bouten erin; stoof de bouten, afgedekt, zachtjes in 1 uur gaar. Schil en was ondertussen de aardappelen en de knolselderij en snijd ze in stukken van gelijke grootte. Kook de groenten in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Giet het vocht af en stamp de groenten door elkaar. Roer de rest van de boter en ¾ deciliter slagroom door de puree en breng op smaak met zout en peper. Hak de walnoten grof. Leg de gare konijnenbouten in een ovenschaal en verwijder de ui en het laurierblad uit het stoofvocht. Schenk de rest van de slagroom bij het stoofvocht en breng het aan de kook. Roer de maïzena met 2 eetlepels water tot een glad papje en roer het door de saus. Breng de saus op smaak met mosterd, zout en peper en schenk hem over de konijnenbouten. Schep de aardappel-knolselderijpuree erop en strooi de stukjes walnoot en kaas erover. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat het gerecht in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en door en door heet worden.
Lekker met sperziebonen of een salade.

4 personen

bereidings- / oventijd : 90 / 30 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein