woensdag 16 augustus 2017

Zweedse pastei met venkel (Zweden)

ZWEEDSE VISPASTEI MET VENKEL

2 kleine venkelknollen
zout
(vers gemalen) peper
300 gram kabeljauwfilet
1 zakje witte wijnsaus
2 eetlepel gesnipperde dille
2 eetlepels crème fraîche
4 plakjes diepvries bladerdeeg
bloem voor het uitrollen
1 ei


Maak de venkel schoon, snijd de knollen in vieren en vervolgens in smalle reepjes. Kook de venkel in ruim kokend water met zout in 10 minuten gaar. Giet de venkel af. Snijd intussen de vis in stukjes en bestrooi ze met zout en peper. Schep e stukjes vis met de venkel in een ronde ovenschaal (doorsnede 20 centimeter). Maak de wijnsaus volgens de aanwijzing op de verpakking en roer de dille en de crème fraîche erdoor. Schenk de saus over de venkel en de vis. Laat het bladerdeeg in 10 minuten ontdooien. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze, op een met bloem bestoven werkblad, uit tot een ronde lap van 23 centimeter doorsnede. Dek de schaal af met het deeg en plak de randen vast met water. Steek met een appelboor een rondje uit het midden van het deeg (zodat de stoom kan ontsnappen). Snijd uit eventuele deegrestje (vis) figuurtjes en plak die op het deeg. Klop het ei los en bestrijk het deeg dun. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de pastei in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
Lekker met brood.

2 personen

bereidings- / oventijd : 40 / 30 minuten

gebied : Zweden
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Lekker uit de oven / Irene van Blommestein

Geen opmerkingen: