zondag 4 mei 2008

Tuinbonensoep (Zutphen, Nederland)

TUINBONENSOEP

1 plak gerookte ham of ontbijtspek
1½ liter water
1 kilo tuinbonen
½ kilo aardappelen
1 ui
bonenkruid
1 dunne prei
zout
peterselie
bieslook

Laat de ham of het spek een uur koken in de helft van de benodigde
hoeveelheid water. Dop de bonen en was ze. Schil de aardappelen, spoel ze af
en snijd ze in dobbelstenen. Snipper de ui. Doe bonen, aardappelen, ui,
bonenkruid en de rest van het water bij ham of spek en laat de massa
vijftien minuten koken. Kook de kleingesneden prei dan nog vijf minuten mee.
Maak de soep op smaak af met zout en fijngeknipte tuinkruiden.

2 personen

land : Nederland (Zutphen)
gerechtsoort : soep

bron : Hanze kookboek / Jeanne Scheepstra, Jan Hendrik Bruseker