zondag 27 augustus 2017

Bulghursalade met kerstomaatjes en kappertjes

BULGHURSALADE MET KERSTOMAATJES EN KAPPERTJES

170 gram grove bulghur (gebroken tarwe)
500 milliliter kippenbouillon
2 verse of gedroogde laurierblaadjes
250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
1 eetlepel kleine, gezouten kappertjes
3 bosuitjes, gehakt
handvol basilicumblaadjes, gesneden
extra vierge olijfolie


Breng de bulghur, kippenbouillon en laurierblaadjes in een grote pan op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag, dek af en kook 12 - 15 minuten of tot het vocht geabsorbeerd is en de bulghur gaar is. Schep door met een vork, dek af en laat 5 - 10 minuten staan. Neem het deksel van de pan en zet weg om af te koelen. Schep de bulghur voorzichtig door de tomaten en kappertjes en breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. Bestrooi voor het serveren met bosui en basilicum en besprenkel met olie.

4 personen

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
bereidings- / afkoeltijd : 30 / 30 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. juli 2007

Ispanakli tepsi böreği (Turkije)

ISPANAKLI TEPSI BÖREĞI (ROMIGE FILO-PIE MET SPINAZIE)

500 gram jonge spinazie
200 gram feta, fijngeprakt
4 eieren
75 gram boter
½ liter melk
350 gram grote filovellen
200 gram Turkse kaşar of rijpe goudse, geraspt


Was voor de vulling de spinazie en verwijder dikke, taaie steeltjes. Doe ze in een grote pan met 4 - 5 eetlepels water, met het deksel erop en zet hem op halfhoog vuur. De blaadjes zullen binnen enkele minuten tot een zachte massa zijn geslonken, dus houd ze in de gaten. Giet ze af in een vergiet en knijp als ze voldoende zijn afgekoeld, het vocht uit. Meng de spinazie met de hand door de feta. Klop in een grote kom de eieren met een vork los. Verhit de boter in een pan. Giet als hij gesmolten is de melk erbij en laat deze warm worden; klop dit mengsel geleidelijk door de eieren. Gebruik een rechthoekige of vierkante ovenschaal die iets kleiner is dan de filovellen. Open het pak pas vlak voor u de schaal gaat vullen, en laat ze op een stapeltje liggen zodat ze niet uitdrogen. Leg een filovel in de ingevette schaal, druk het met een deegkwastje goed in de hoeken en laat de randen boven de schaal uitsteken. Giet er een beetje melk-eimengsel (¾ deciliter, dus iets minder dan een soepopscheplepel) op en strijk dit uit. (U hebt deze hoeveelheid voor elk vel nodig, en een iets grotere portie voor op het bovenste.) Strooi er een beetje geraspte kaas over. Leg er een tweede vel op, bestrijk het met het melk-eimengsel en bestrooi met kaas. Ga zo door tot de helft van de filovellen is gebruikt n strijk nu de spinazievulling gelijkmatig over het deeg. Druk hierbij de klontjes uit het spinazie-fetamengsel tussen de handpalmen plat. Vul de schaal weer met vellen filodeeg, bestrijk elk ervan met het melk-eimengsel en bestrooi met geraspte kaas tot er nog 2 vellen over zijn. Snijd met een scherp puntig of kartelmes de deegranden strak langs de bovenkant van de schaal af. Leg de overgebleven 2 vellen bovenop, besprenkel het eerste met het melk-eimengsel en bestrooi met kaas en stop de randen rondom in de schaal; snijd ze iets af als het te veel is. Giet het overgebleven melk-eimengsel over de bovenkant. Bak de vlaai 30 - 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Hij zwelt op, maar stort ook weer in. Dien hem heet op, en snijd er punten van.

8 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden

Yogurtlu çam Fistliki Ispanak (Turkije)

YOHURTLU ÇAM FISTIKLI ISPANAK (SPINAZIE MET YOGHURTSAUS)

2 eetlepels olijfolie
600 gram bladspinazie (diepvries)
1 teentje knoflook
2 eetlepels pijnboompitten
50 gram rozijnen
½ theelepel gemalen komijn
2½ deciliter Bulgaarse of Turkse yoghurt (op kamertemperatuur)
zout
peper


Verhit de olie in een ruime pan, voeg de spinazie toe en laat hem op een laag vuur in een gesloten pan ontdooien. Pel de knoflook. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
Doe de spinazie over in een zeef en druk het vocht eruit. Doe de spinazie met de uitgeperste knoflook, rozijnen, komijn, yoghurt en zout en peper (naar smaak) terug in de pan en warm alles goed door.
Garneer de spinazie met de pijnboompitten.

4 personen

voedingswaarde : 204 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 20 / 5 minuten

land : Turkije
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Multi culti koken : 80 gerechten uit de Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse keuken

Turkse spinaziesoep (Turkije)

TURKSE SPINAZIESOEP

De traditionele, Turkse manier om deze soep te binden, met ei en citroen, zorgt voor een roomachtige textuur en een heerlijke smaak die helemaal past bij de spinazie, selderij, dille en peterselie.

2 liter rundvlees- of kippenbouillon
zout
zwarte peper
500 gram verse spinazie of 250 gram diepvriesspinazie
1 flinke wortel
1 stengel bleekselderij
enkele takjes selderijblad
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
3 eidooiers
sap van 1 citroen
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 eetlepel fijngehakte verse dille (naar keuze)


Trek een rundvlees- of kippenbouillon of maak bouillon van bouillonblokjes en breng deze op smaak met zout en peper.
Was de spinazie grondig of laat de diepvriesspinazie door en door ontdooien. Laat de groente uitdruipen en hak de blaadjes fijn. Was de wortel, de selderijstengel en de selderijblaadjes en snijd ze fijn; het staat heel aardig als de wortel in luciferdunne reepjes gesneden is.
Kook de wortel en de selderij in de bouillon bijna gaar. Voeg dan de spinazie toe en laat dit alles nog eens 15 minuten pruttelen of langer tot alle groenten goed zacht en gaar zijn.
Smelt de boter in een aparte pan, roer de bloem erdoor en blijf een paar minuten flink roeren bij matige warmte. Voeg al roerend een soeplepel warme soep toe en schenk dit mengsel geleidelijk terug in de pan met bouillon, waarbij u stevig blijft roeren. Laat dit alles nog eens 15 minuten zachtjes koken.
Klop de eidooiers goed los met het citroensap, doe er een soeplepel warme soep bij en roer dit flink door. Schenk het mengsel geleidelijk in de soep en blijf roeren. Breng de soep bijna aan de kook, strooi er peterselie en eventueel de dille over en dien op.

4 personen

land : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : De lekkerste gerechten van de wereld / Vera Zielstra

Spinazie met feta en eieren (Turkije)

SPINAZIE MET FETA EN EIEREN

Een heerlijk lunchgerecht of lichte maaltijd. Serveer met knappend vers Turks brood of stokbrood.

300 gram grove spinazie
1 vleestomaat
75 gram Turkse feta
4 eieren
vers gemalen zwarte peper
zout
2 eetlepels slaolie
1 eetlepel fijngeknipte peterselie


Was de spinazie en dep de bladeren droog. Verwijder eventueel de grote stelen en snijd de bladeren in grove repen. Snijd de tomaat in stukjes. Verkruimel de feta. Klop de eieren los met wat peper en zout. Verhit de olie in een koekepan en bak hierin al roerend met een vork de spinazie en de stukjes tomaat 2 minuten op een hoog vuur. Voeg de eieren, de feta en de peterselie toe en blijf roeren tot de eieren zijn gestold.

2 personen

land : Turkije
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan