maandag 24 december 2012

Zalm-komkommerroosjes met romige sinaasappelsaus

ZALM-KOMKOMMERROOSJES MET ROMIGE SINAASAPPELSAUS

½ bekertje crème fraîche
1 ½ theelepel sinaasappelmarmelade
1 ½ theelepel Zaanse mosterd
zout
versgemalen zwarte peper
3 eetlepels olie
1 eetlepel citroensap
3 takjes dille
1 rechte komkommer
100 gram gerookte zalm
4 krulandijviebladeren

In een kommetje crème fraîche, marmelade, mosterd, zout en peper tot een sausje roeren. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. In een kommetje olie, citroensap, peper en zout tot een sausje kloppen. 1 Takje dille erboven fijnknippen. Komkommer goed wassen. Met een kaasschaaf of dunschiller in de lengte 6 gelijke repen komkommer afschaven. Zalm in 6 even brede repen als de komkommer snijden. Zalm en komkommer besprenkelen met oliecitroensausje en tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
De krulandijviebladeren wassen, droogslaan en over 2 borden verdelen. Op elk bord iets boven het midden 2 eetlepels sinaasappelroomsaus scheppen. Op een plat bord een reep zalm leggen. Reep komkommer erop leggen. Zalm en komkommer samen losjes oprollen. Op dezelfde manier nog 5 komkommer-zalmrolletjes maken. Op elk bord 3 rolletjes onder de sinaasappelroomsaus rangschikken, onderkant iets samendrukken. Bovenkant van rolletjes iets uitbuigen zodat ‘roosjes’ ontstaan. Eventueel overgebleven olie-citroensausje over krulandijvie sprenkelen. Garneren met achtergehouden dilletakjes. Direct opdienen. Lekker met geroosterd brood (in stervorm uitgestoken).

2 personen

voedingswaarde : 285 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1988

Avocado gevuld met kip en peultjes

AVOCADO GEVULD MET KIP EN PEULTJES

150 gram peultjes (diepvries)
100 gram kipfilet
½ eetlepel mild paprikapoeder
1 grote tomaat
2 bolletjes gember
4 eetlepels olie
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels gembersiroop
zout
versgemalen peper
2 rijpe avocado’s
½ bakje alfalfa

Peultjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in 5 minuten net gaar koken. In een vergiet onder koud stromend water afspoelen. Kipfilet in kleine blokjes snijden. Rondom bestrooien met zout, peper en paprikapoeder. In een koekenpan 1 eetlepel olie verhitten. Blokjes kip al omscheppend in 5 minuten gaar bakken. Laten afkoelen. Tomaat wassen en in vieren snijden. Met een mesje schil van de tomaatpartjes snijden (vruchtvlees wordt niet gebruikt). Van elk stuk tomaatschil een sterretje snijden. Gember fijnhakken. In een kom tot een sausje roeren: 3 eetlepels olie, citroensap, gembersiroop, gehakte gember, zout en peper. Tot gebruik alle ingrediënten afgedekt in de koelkast zetten.
Avocado’s in de lengte halveren, pit verwijderen. Met een lepel vruchtvlees eruit scheppen. Vruchtvlees in kleine blokjes snijden en door het sausje scheppen. Kipblokjes en peultjes erdoor scheppen. Hiermee de avocadohelften hoog opvullen. Alfalfa over 4 borden verdelen. Op elk bord op de alfalfa een gevulde avocadohelft zetten. Op elke avocadohelft een tomaatsterretje leggen. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 325 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1988

Avocadosalade met grapefruit en groene pepersaus

AVOCADOSALADE MET GRAPEFRUIT EN GROENE PEPERSAUS

2 roze grapefruits
3 eetlepels olie
3 eetlepels sinaasappelsap
2 theelepels mosterd
1 theelepel paprikapoeder
zout
1 ½ eetlepel groene peperkorrels
½ krop ijsbergsla
2 stevige avocado’s

Grapefruits pellen en in partjes verdelen. Boven een kom met een scherp mesje vliesje van partjes verwijderen (opgevangen sap bewaren). In een kommetje tot een sausje kloppen: olie, sinaasappelsap, mosterd, paprikapoeder en zout. Peperkorrels erdoor roeren. Van ijsbergsla lelijk blad verwijderen. Met scherp mes in heel dunne sliertjes snijden. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
IJsbergsla over 4 bordjes verdelen. Avocado’s schillen, halveren en pit verwijderen. Elke helft in zes plakken snijden. Lakken avocado besprenkelen met opgevangen grapefruitsap. Avocado en grapefruit om en om stervormig op de bordjes rangschikken. Sausje nogmaals doorkloppen en over de salade scheppen. Direct opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande december 1988

Romige avocadosoep met garnalen

ROMIGE AVOCADOSOEP MET GARNALEN

1 ½ kippenbouillontablet
¼ liter slagroom
1 eetlepel maïzena
½ citroen
200 gram garnalen (uit blik)
2 grote stevige avocado’s
10 sprietjes bieslook
zout
witte peper
1 eetlepel dille

In een pannetje al roerend 4 deciliter water met de bouillontablet aan de kook brengen. Blijven roeren tot de bouillontablet geheel is opgelost. Slagroom erdoor roeren en weer aan de kook brengen. In een kopje maïzena met 1 eetlepel water glad roeren. Al roerende aan bouillon-slagroommengsel toevoegen. Blijven roeren tot de soep lichtgebonden is. Zo nodig laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. In een kopje bieslook fijnknippen.
Vier soepborden voorverwarmen. In een zeef de garnalen afspoelen en laten uitlekken. Citroen uitpersen. Avocado’s in de lengte halveren en pit verwijderen. Met meloenbolletjeslepel bolletjes avocadovruchtvlees uitsteken. Bolletjes in het citroensap leggen. Af en toe omscheppen. Roomsoep al roerende weer verwarmen. In een zeef de avocadobolletjes goed laten uitlekken. Garnalen en avocadobolletjes toevoegen. Dille erdoor roeren. Op smaak afmaken met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 30 minuten

gerechtsoort : soep

bron : Allerhande december 1988