STOOFPEREN IN PORT
1 sinaasappel, schoongeboend
1 citroen, schoongeboend
1 kilo stoofperen
750 milliliter rode port (ruby)
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
1 laurierblaadje
40 gram suiker
Schil met een dunschiller de oranje schil van de sinaasappel en de gele schil van de citroen. Schil de peren, maar laat het steeltje zitten. Breng de peren met de port, citrusschil, het kaneelstokje, de kruidnagels, het laurierblaadje en de suiker aan de kook. Laat op laag vuur 45 minuten koken zonder deksel op de pan. Serveer de peren warm, lauw of koud. Lekker bij draadjesvlees.
4 personen
voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 15 / 45 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Allerhande november 2013
zondag 1 december 2013
Kabeljauwschotel met koolrabi en wortel
KABELJAUWSCHOTEL MET KOOLRABI EN WORTEL
600 gram kabeljauwfilet
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
2 teentjes knoflook, in plakjes
1 ui, in ringen
2 winterwortels, in blokken of repen
2 koolrabi’s, in blokken
100 milliliter visbouillon
1 eetlepel honing
½ theelepel geraspte gemberwortel
1 sinaasappel, schoongeboend, in plakken
75 gram boter
1 eetlepel verse dille of dragon
Verwarm de oven voor op 180°C. Dep de vis droog, besprenkel met citroensap en bestrooi met zout en vergemalen peper. Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de knoflook en de ui. Voeg de wortel en koolrabi toe en bak circa 5 minuten mee. Schep de groenten in een ovenschaal en leg de vis erop. Meng de bouillon met de honing en gember en giet dit mengsel over de vis. Leg de sinaasappelplakken en de boter in vlokjes op de vis. Dek de schotel af met aluminiumfolie en gaar circa 20 minuten in het midden van de oven. Bestrooi voor het serveren met dille. Lekker met aardappelpuree of gekookte aardappels.
4 personen
voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Boodschappen november 2013
600 gram kabeljauwfilet
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
2 teentjes knoflook, in plakjes
1 ui, in ringen
2 winterwortels, in blokken of repen
2 koolrabi’s, in blokken
100 milliliter visbouillon
1 eetlepel honing
½ theelepel geraspte gemberwortel
1 sinaasappel, schoongeboend, in plakken
75 gram boter
1 eetlepel verse dille of dragon
Verwarm de oven voor op 180°C. Dep de vis droog, besprenkel met citroensap en bestrooi met zout en vergemalen peper. Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit hierin de knoflook en de ui. Voeg de wortel en koolrabi toe en bak circa 5 minuten mee. Schep de groenten in een ovenschaal en leg de vis erop. Meng de bouillon met de honing en gember en giet dit mengsel over de vis. Leg de sinaasappelplakken en de boter in vlokjes op de vis. Dek de schotel af met aluminiumfolie en gaar circa 20 minuten in het midden van de oven. Bestrooi voor het serveren met dille. Lekker met aardappelpuree of gekookte aardappels.
4 personen
voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Boodschappen november 2013
Thaise noedel-maaltijdsoep met garnalen (Thailand)
THAISE NOEDEL-MAALTIJDSOEP MET GARNALEN
400 milliliter kokosmelk
2 kippenbouillontabletten
248 gram woknoedels
400 gram Thaise roerbakmix
300 gram garnalen
1 eetlepel vissaus
Breng in een grote pan de kokosmelk en 750 milliliter water met de bouillontabletten aan de kook. Breek de noedels in stukken en voeg toe. Voeg de roerbakmix en garnalen toe. Warm 5 minuten mee, roer af en toe. Breng op smaak met de vissaus.
4 personen
voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Thailand
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Allerhande november 2013
400 milliliter kokosmelk
2 kippenbouillontabletten
248 gram woknoedels
400 gram Thaise roerbakmix
300 gram garnalen
1 eetlepel vissaus
Breng in een grote pan de kokosmelk en 750 milliliter water met de bouillontabletten aan de kook. Breek de noedels in stukken en voeg toe. Voeg de roerbakmix en garnalen toe. Warm 5 minuten mee, roer af en toe. Breng op smaak met de vissaus.
4 personen
voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Thailand
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Allerhande november 2013
Welsh rarebit met uiringen en cheddar (Wales, Verenigd Koninkrijk)
WELSH RAREBIT MET UIENRINGEN EN CHEDDAR
50 gram boter
1 grote ui, in dunne ringen
1 theelepel Provençaalse kruiden
50 gram bloem
200 milliliter kokendhete melk
100 milliliter donker bier
150 gram cheddar, geraspt
mespunt scherpe mosterd
scheutje worcestershiresaus
4 sneetjes stevig brood, dik gesneden
Verhit 1 eetlepel van de boter en fruit de uienringen met de Provençaalse kruiden in circa 5 minuten lichtbruin en zacht. Verhit de overige boter in een pan met dikke bodem en roer de bloem er een paar minuten doorheen. Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook tot een gladde saus. Giet het bier erbij en roer de kaas erdoorheen tot deze is gesmolten. Breng de kaassaus op smaak me mosterd en worcestershiresaus. Verwarm de ovengrill voor. Rooster het brood en leg de sneetjes naast elkaar op de bakplaat. Verdeel de uienringen erover en schep de kaassaus erop. Gratineer in de oven, maar zet de boterhammen niet te dicht onder de grill. Serveer direct.
4 personen
voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Wales, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Boodschappen november 2013
50 gram boter
1 grote ui, in dunne ringen
1 theelepel Provençaalse kruiden
50 gram bloem
200 milliliter kokendhete melk
100 milliliter donker bier
150 gram cheddar, geraspt
mespunt scherpe mosterd
scheutje worcestershiresaus
4 sneetjes stevig brood, dik gesneden
Verhit 1 eetlepel van de boter en fruit de uienringen met de Provençaalse kruiden in circa 5 minuten lichtbruin en zacht. Verhit de overige boter in een pan met dikke bodem en roer de bloem er een paar minuten doorheen. Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook tot een gladde saus. Giet het bier erbij en roer de kaas erdoorheen tot deze is gesmolten. Breng de kaassaus op smaak me mosterd en worcestershiresaus. Verwarm de ovengrill voor. Rooster het brood en leg de sneetjes naast elkaar op de bakplaat. Verdeel de uienringen erover en schep de kaassaus erop. Gratineer in de oven, maar zet de boterhammen niet te dicht onder de grill. Serveer direct.
4 personen
voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gebied : Wales, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : lunchgerecht
bron : Boodschappen november 2013
Kooltaart met gehakt
KOOLTAART MET GEHAKT
500 gram savooiekool of Chinese kool, bladeren losgemaakt
1 eetlepel olie
1 ui, fijngesnipperd
2 eetlepels kerriepoeder
2 witte boterhammen, zonder korstjes
eventueel melk of witte wijn
1 ei
500 gram rundergehakt
1 appel, geschild, in kleine blokjes
25 gram blanke rozijnen
Breng een pan met water en zout aan de kook. Snijd de harde kern uit de koolbladeren maar laat de bladeren wel heel. Kook de koolbladeren 2 minuten en spoel ze af onder koud water. Laat uitlekken en bewaar de bladeren op een koele plaats tot later gebruik. Verhit de olie en fruit de ui met de kerrie. Laat de boterhammen circa 10 minuten weken in een paar eetlepels water, melk of witte wijn.
Verwarm de oven voor op 180°C. Knijp het brood uit en kneed het samen met de ui en het ei door het gehakt. Maal er wat zout en peper over en kneed de appel en rozijnen erdoor. Bekleed de taartvorm met de helft van de koolbladeren en laat ze boven de taartvorm uitsteken. Schep het gehaktmengsel hierin en druk het goed aan in de kool. Bekleed het gehakt met de rest van de koolbladeren en duw de randen stevig naar binnen zodat een geheel gesloten vorm ontstaat. Giet een paar eetlepels water over de kool en dek het geheel af met aluminiumfolie. Bak de taart in de oven in circa 40 (of 20?) minuten gaar. Giet wat vocht uit de vorm, keer de taart om en snijd in punten.
4 personen
voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Boodschappen november 2013
500 gram savooiekool of Chinese kool, bladeren losgemaakt
1 eetlepel olie
1 ui, fijngesnipperd
2 eetlepels kerriepoeder
2 witte boterhammen, zonder korstjes
eventueel melk of witte wijn
1 ei
500 gram rundergehakt
1 appel, geschild, in kleine blokjes
25 gram blanke rozijnen
Breng een pan met water en zout aan de kook. Snijd de harde kern uit de koolbladeren maar laat de bladeren wel heel. Kook de koolbladeren 2 minuten en spoel ze af onder koud water. Laat uitlekken en bewaar de bladeren op een koele plaats tot later gebruik. Verhit de olie en fruit de ui met de kerrie. Laat de boterhammen circa 10 minuten weken in een paar eetlepels water, melk of witte wijn.
Verwarm de oven voor op 180°C. Knijp het brood uit en kneed het samen met de ui en het ei door het gehakt. Maal er wat zout en peper over en kneed de appel en rozijnen erdoor. Bekleed de taartvorm met de helft van de koolbladeren en laat ze boven de taartvorm uitsteken. Schep het gehaktmengsel hierin en druk het goed aan in de kool. Bekleed het gehakt met de rest van de koolbladeren en duw de randen stevig naar binnen zodat een geheel gesloten vorm ontstaat. Giet een paar eetlepels water over de kool en dek het geheel af met aluminiumfolie. Bak de taart in de oven in circa 40 (of 20?) minuten gaar. Giet wat vocht uit de vorm, keer de taart om en snijd in punten.
4 personen
voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 20 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Boodschappen november 2013
Texmex runderreepjes met babyromaine (Texas, Verenigde Staten)
TEXMEX RUNDERREEPJES MET BABYROMAINE
350 gram runderreepjes
2 theelepels cajunkruidenmix
2 eetlepels olijfolie
25 gram boter
450 gram aardappelpartjes
250 gram romaatjes, gehalveerd
1 blik maïs, à 300 gram, uitgelekt
2 kropjes babyromainesla
Meng in een kom de runderreepjes met de kruidenmix en olie. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de aardappelpartjes in 8 minuten goudbruin. Verhit ondertussen een andere koekenpan zonder olie of boter. Bak hierin de runderreepjes in 3 minuten goudbruin en gaar. Voeg de romaatjes toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur mee. Voeg de maïs toe aan de aardappelpartjes. Haal de blaadjes van de sla los en verdeel ze over een platte schaal. Schep het vlees met de romaatjes in het midden. Serveer met de aardappelpartjes en maïs.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Texas, Verenigde Staten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Allerhande november 2013
350 gram runderreepjes
2 theelepels cajunkruidenmix
2 eetlepels olijfolie
25 gram boter
450 gram aardappelpartjes
250 gram romaatjes, gehalveerd
1 blik maïs, à 300 gram, uitgelekt
2 kropjes babyromainesla
Meng in een kom de runderreepjes met de kruidenmix en olie. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de aardappelpartjes in 8 minuten goudbruin. Verhit ondertussen een andere koekenpan zonder olie of boter. Bak hierin de runderreepjes in 3 minuten goudbruin en gaar. Voeg de romaatjes toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur mee. Voeg de maïs toe aan de aardappelpartjes. Haal de blaadjes van de sla los en verdeel ze over een platte schaal. Schep het vlees met de romaatjes in het midden. Serveer met de aardappelpartjes en maïs.
4 personen
voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Texas, Verenigde Staten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Allerhande november 2013
Zalm met zijdezachte tofu en Chinese zwarte azijn (China)
ZALM MET ZIJDEZACHTE TOFU EN CHINESE ZWARTE AZIJN
1 eetlepel olijfolie
4 zalm- of zeeforelfilets à 200 gram, zonder vel en graat
2 bosjes broccolini of bimi (of neem gewone broccoli)
300 gram zijden of zachte tofu, uitgelekt, in blokjes van 1 centimeter
2 bosuitjes, in dunne schuine ringetjes
PITTIGE ZWARTE-AZIJNSAUS
250 milliliter groentebouillon
1 eetlepel oestersaus
2 eetlepels hoisin of pruimensaus
80 milliliter sojasaus
2 eetlepels Chinese zwarte azijn
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
Verhit de olie in een koekenpan o middelhoog vuur en bak de visfilets 2 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn, maar nog rosé in het midden. Bestrooi met zout en peper en laat rusten. Kook voor de saus alle ingrediënten in een steelpan op middelhoog vuur onder af en toe roeren zachtjes 5 - 6 minuten of tot alles tot de helft is ingekookt. Kook intussen de broccolini in water met zout in 3 minuten beetgaar en giet af. Verdeel de broccolini, zalm en tofu over 4 borden. Lepel de saus erover en bestrooi met de bosui.
4 personen
voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Delicious. november 2013
1 eetlepel olijfolie
4 zalm- of zeeforelfilets à 200 gram, zonder vel en graat
2 bosjes broccolini of bimi (of neem gewone broccoli)
300 gram zijden of zachte tofu, uitgelekt, in blokjes van 1 centimeter
2 bosuitjes, in dunne schuine ringetjes
PITTIGE ZWARTE-AZIJNSAUS
250 milliliter groentebouillon
1 eetlepel oestersaus
2 eetlepels hoisin of pruimensaus
80 milliliter sojasaus
2 eetlepels Chinese zwarte azijn
1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngehakt
Verhit de olie in een koekenpan o middelhoog vuur en bak de visfilets 2 minuten aan elke kant of tot ze goudbruin zijn, maar nog rosé in het midden. Bestrooi met zout en peper en laat rusten. Kook voor de saus alle ingrediënten in een steelpan op middelhoog vuur onder af en toe roeren zachtjes 5 - 6 minuten of tot alles tot de helft is ingekookt. Kook intussen de broccolini in water met zout in 3 minuten beetgaar en giet af. Verdeel de broccolini, zalm en tofu over 4 borden. Lepel de saus erover en bestrooi met de bosui.
4 personen
voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Delicious. november 2013
Kipfilet met spinazie, rozijnen en gebakken aardappelpartjes
KIPFILET MET SPINAZIE, ROZIJNEN EN GEBAKKEN AARDAPPELPARTJES
2 eetlepels Blue Band vloeibare margarine (of boter)
450 gram aardappelpartjes, voorgekookt
2 eetlepels Croma Mild met Olijfolie vloeibaar (of olijfolie)
4 kipfilets
1 ui, in smalle ringen
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
1 zak spinazie, panklaar (à 450 gram)
50 gram rozijnen
Verhit 1 eetlepel Blue Band in een koekenpan en bak hierin de aardappelpartjes op middelhoge stand in 12 - 15 minuten goudbruin. Schep of schud ze regelmatig om. Verhit de Croma in een braadpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de kipfilets op een hoge stand in circa 3 minuten rondom lichtbruin. Bak ze vervolgens in circa 15 minuten op middelhoge stand goudbruin en gaar. Verhit ondertussen 1 eetlepel Blue Band vloeibare margarine in een wokpan en fruit hierin de uienringen glazig. Schep de knoflook en spinazie erdoor en roerbak circa 5 minuten tot de spinazie geslonken is. Roerbak de rozijnen nog een paar minuten mee. Breng op smaak met zout en peper en verdeel de spinazie, aardappeltjes en kipfilet over 4 borden.
4 personen
voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Boodschappen november 2013
2 eetlepels Blue Band vloeibare margarine (of boter)
450 gram aardappelpartjes, voorgekookt
2 eetlepels Croma Mild met Olijfolie vloeibaar (of olijfolie)
4 kipfilets
1 ui, in smalle ringen
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
1 zak spinazie, panklaar (à 450 gram)
50 gram rozijnen
Verhit 1 eetlepel Blue Band in een koekenpan en bak hierin de aardappelpartjes op middelhoge stand in 12 - 15 minuten goudbruin. Schep of schud ze regelmatig om. Verhit de Croma in een braadpan en wacht tot de Croma bruin kleurt. Bak de kipfilets op een hoge stand in circa 3 minuten rondom lichtbruin. Bak ze vervolgens in circa 15 minuten op middelhoge stand goudbruin en gaar. Verhit ondertussen 1 eetlepel Blue Band vloeibare margarine in een wokpan en fruit hierin de uienringen glazig. Schep de knoflook en spinazie erdoor en roerbak circa 5 minuten tot de spinazie geslonken is. Roerbak de rozijnen nog een paar minuten mee. Breng op smaak met zout en peper en verdeel de spinazie, aardappeltjes en kipfilet over 4 borden.
4 personen
voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Boodschappen november 2013
Gebakken paddenstoelen met notenrijst
GEBAKKEN PADDENSTOELEN MET NOTENRIJST
300 gram notenrijst
350 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitakes, cantharellen)
2 eetlepels olijfolie
125 gram magere gerookte spekreepjes
1 sjalot, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels fijngesneden peterselie
gekookte sperziebonen, voor erbij
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Scheur of snijd intussen de paddenstoelen in stukjes. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak de spekreepjes hierin in 3 - 5 minuten zachtjes knapperig. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak 1 minuut mee. Schep de paddenstoelen erdoor en bak nog 3 - 4 minuten. Bestrooi met de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de notenrijst. Lekker met gekookte sperziebonen die je met wat geurige olijfolie en nootmuskaat omschept.
4 personen
voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Delicious. november 2013
300 gram notenrijst
350 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld oesterzwammen, kastanjechampignons, shiitakes, cantharellen)
2 eetlepels olijfolie
125 gram magere gerookte spekreepjes
1 sjalot, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels fijngesneden peterselie
gekookte sperziebonen, voor erbij
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Scheur of snijd intussen de paddenstoelen in stukjes. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak de spekreepjes hierin in 3 - 5 minuten zachtjes knapperig. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak 1 minuut mee. Schep de paddenstoelen erdoor en bak nog 3 - 4 minuten. Bestrooi met de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de notenrijst. Lekker met gekookte sperziebonen die je met wat geurige olijfolie en nootmuskaat omschept.
4 personen
voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Delicious. november 2013
Gegrilde karbonades met sperziebonen
GEGRILDE KARBONADES MET SPERZIEBONEN
600 gram sperziebonen
500 gram krieltjes in de schil (zak)
1 eetlepel olijfolie
4 gemarineerde ribkarbonades
15 gram boter
mespunt nootmuskaat
Haal de steelaanzet van de bonen en kook ze in 6 minuten beetgaar. Prik ondertussen een paar gaatjes in de zak krieltjes. Gaar ze 6 minuten op vol vermogen in de magnetron. Verhit de olie in een grillpan en gril hierin de karbonades in 4 minuten per kant bruin en gaar. Roer de boter en nootmuskaat door de sperziebonen. Serveer de karbonades met de krieltjes en sperziebonen.
4 personen
voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Allerhande november 2013
600 gram sperziebonen
500 gram krieltjes in de schil (zak)
1 eetlepel olijfolie
4 gemarineerde ribkarbonades
15 gram boter
mespunt nootmuskaat
Haal de steelaanzet van de bonen en kook ze in 6 minuten beetgaar. Prik ondertussen een paar gaatjes in de zak krieltjes. Gaar ze 6 minuten op vol vermogen in de magnetron. Verhit de olie in een grillpan en gril hierin de karbonades in 4 minuten per kant bruin en gaar. Roer de boter en nootmuskaat door de sperziebonen. Serveer de karbonades met de krieltjes en sperziebonen.
4 personen
voedingswaarde : 495 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : Allerhande november 2013
Abonneren op:
Posts (Atom)