zondag 1 december 2013

Kooltaart met gehakt

KOOLTAART MET GEHAKT

500 gram savooiekool of Chinese kool, bladeren losgemaakt
1 eetlepel olie
1 ui, fijngesnipperd
2 eetlepels kerriepoeder
2 witte boterhammen, zonder korstjes
eventueel melk of witte wijn
1 ei
500 gram rundergehakt
1 appel, geschild, in kleine blokjes
25 gram blanke rozijnen


Breng een pan met water en zout aan de kook. Snijd de harde kern uit de koolbladeren maar laat de bladeren wel heel. Kook de koolbladeren 2 minuten en spoel ze af onder koud water. Laat uitlekken en bewaar de bladeren op een koele plaats tot later gebruik. Verhit de olie en fruit de ui met de kerrie. Laat de boterhammen circa 10 minuten weken in een paar eetlepels water, melk of witte wijn.
Verwarm de oven voor op 180°C. Knijp het brood uit en kneed het samen met de ui en het ei door het gehakt. Maal er wat zout en peper over en kneed de appel en rozijnen erdoor. Bekleed de taartvorm met de helft van de koolbladeren en laat ze boven de taartvorm uitsteken. Schep het gehaktmengsel hierin en druk het goed aan in de kool. Bekleed het gehakt met de rest van de koolbladeren en duw de randen stevig naar binnen zodat een geheel gesloten vorm ontstaat. Giet een paar eetlepels water over de kool en dek het geheel af met aluminiumfolie. Bak de taart in de oven in circa 40 (of 20?) minuten gaar. Giet wat vocht uit de vorm, keer de taart om en snijd in punten.

4 personen

voedingswaarde : 405 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen november 2013

Geen opmerkingen: