vrijdag 18 november 2016

Aardappelpartjes met olijven en basilicum

AARDAPPELPARTJES MET OLIJVEN EN BASILICUM

1 sjalotje
40 gram zwarte olijven zonder pit
½ eetlepel kappertjes
2 ansjovisfilets
3 eetlepels olijfolie extra vièrge
450 gram voorgekookte aardappelpartjes
2 eetlepels fijngeknipte verse basilicum
zout
vers gemalen zwarte peper


Snipper het sjalotje. Snijd de olijven in plakjes. Hak de kappertjes en ansjovisfilets fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en schep de sjalot, de aardappelpartjes, de olijven, de kappertjes en de ansjovis erdoor. Smoor de aardappelpartjes met de deksel op de pan in 10 - 15 minuten zachtjes gaar. Schep de basilicum erdoor.

2 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 2 november 1994

Gerookte forel met mierikswortelroom

GEROOKTE FOREL MET MIERIKSWORTELROOM

50 gram verse roomkaas met mierikswortel
¾ deciliter slankroom (garderoom)
zout
peper
1 eetlepel fijngeknipte verse dille
1 eetlepel fijngeknipt bieslook
150 gram gerookte forelfilet
2 kleine takjes dille


Klop de roomkaas en de room met de handmixer luchtig. Breng het mengsel op smaak met zout en eper en doe het in een spuitzak met een grove kartelmond.
Strooi de kruiden op twee bordjes en rangschik de plakjes forelfilet erop. Spuit er een grote toef mierikswortelroom naast. Garneer met dille.

2 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 2 november 1994

Rode linzensoep

RODE LINZENSOEP

1 ui
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
2 theelepels ketoembar
2 theelepels chilipoeder
100 gram rode linzen
1 kruidenbouillontablet
2 eetlepels zure room
1 eetlepel fijngeknipte verse koriander of peterselie


Pel en snipper de ui. Verhit de olie in een pan en fruit de ui zachtjes goudgeel. Pers het teentje knoflook erboven uit. Fruit de kruiden 1 minuut zachtjes mee. Voeg de linzen, het bouillontablet en ½ liter water toe. Kook de linzen in 10 - 15 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de soep op twee borden. Schep de zure room in het midden en strooi de koriander erover.
Lekker met geroosterde pitabroodjes.

2 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 16 november 1994

Gebakken auberginesandwich

GEBAKKEN AUBERGINESANDWICH

1 kleine aubergine
zout
2 eetlepels zure room
2 eetlepels yoghurt
2 eetlepels bieslook
vers gemalen peper
2 eetlepels rode pesto
75 gram Vooraf & Toe (lijkt op crème fraîche)
3 eetlepels olijfolie


Was de aubergine en snijd hem in de lengte in vier mooie plakken. Bestrooi de plakken met zout en laat ze minstens ½ uur liggen. Roer een sausje van de zure room, de yoghurt, het bieslook en wat vers gemalen peper.
Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bestrijk ze aan één kant met de pesto. Bestrijk daarna 2 plakken met Vooraf & Toe. Leg de andere twee plakken met de pestokant erop. Druk de sandwich goed aan. Verhit de olie in een koekenpan en bak de sandwiches in 5 minuten goudbruin en gaar. Leg de sandwiches op twee borden en schep het sausje erover.

2 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Menu 16 november 1994

Gegratineerde knolselderijpuree

GEGRATINEERDE KNOLSELDERIJPUREE

1 kleine knolselderij (500 gram)
25 gram boter
1 eetlepel citroensap
zout
peper
1 theelepel majoraan
2 eetlepels crème fraîche
50 gram geraspte Pardano kaas
2 eetlepels pijnboompitten


Schil de knolselderij en snijd hem in plakken. Snijd ze daarna in kleine blokjes.
Smelt de boter in een pan en schep de knolselderijblokjes erdoor. Voeg het citroensap, zout en peper en de majoraan toe. Smoor de knolselderij in 10 minuten zachtjes gaar. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Pureer de knolselderij. Meng de crème fraîche en de helft van de kaas erdoor. Doe de puree in een lage ovenschaal. Strooi de rest van de kaas en de pijnboompitten erover. Schuif de schaal 5 centimeter onder de hete grill en laat de knolselderijpuree in 3 - 5 minuten goudbruin kleuren.

2 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 3 / 20 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 16 november 1994