zaterdag 18 juli 2020

Macaroni met courgette & aubergine

MACARONI MET COURGETTE & AUBERGINE

1 aubergine, in blokjes van 1 centimeter
1 courgette, in blokjes van 1 centimeter
1 theelepel zeezout (optioneel)
3 eetlepels olijfolie
300 gram macaroni
2 blikken tomatenblokjes van 400 gram elk
1 pak Boursin van 150 gram, verkruimeld
40 gram panko broodkruim


Verwarm de oven voor tot 210°C. Zet een pan met gezouten kokend water op. Doe de aubergine, courgette, het zeezout (als je dit gebruikt) en 1 eetlepel olijfolie in een grote braadslede, roer goed door en zet 10 minuten in de oven.
Doe de pasta ondertussen in het kokende water en kook 10 minuten. Giet goed af en haal de braadslede met de aubergine en courgette uit de oven. Roer de pasta, tomatenblokjes en nog 1 eetlepel olie erdoorheen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 200°C.
Strooi de Boursin erover en daarna het broodkruim. Besprenkel met de resterende eetlepel olijfolie en zet nogmaals 15 - 20 minuten in de oven, tot het gerecht knapperig en goudbruin is. Laat 5 minuten afkoelen voor je het opdient.

3 - 4 personen

voorbereidings- / oventijd : 10 / 30 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De snelle bakplaat : 75 Makkelijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer

Haricots verts met freekeh en miso

HARICOTS VERTS MET FREEKEH EN MISO

70 gram freekeh
100 milliliter olijfolie
1 kleine ui, in fijne blokjes (65 gram)
1 middelgrote stengel bleekselderij, in fijne blokjes (45 gram)
2 tenen knoflook, geperst
1 laurierblad
230 milliliter groentebouillon
4 banaansjalotten, gepeld, overlangs doormidden en de helften in 2 centimeter brede partjes gesneden (250 gram)
1 theelepel nanami togarashi* (of ½ theelepel cayennepeper)
250 gram shiitakes, steeltjes verwijderd
200 gram gedopte edamamebonen, vers of diepvries
350 gram haricots verts, afgehaald
10 gram dragonblaadjes, grof gescheurd
35 gram doperwtenscheuten
1 eetlepel nigellazaad
2 eetlepels citroensap
grof zeezout
zwarte peper

MISODRESSING
70 milliliter sake
80 milliliter mirin
1 eetlepel fijne kristalsuiker
40 gram witte misopasta
fijngeraspte schil van 1 sinaasappel

* nanami togarashi is een Japanse zeven-specerijenmix die bestaat uit rode chilipeper, sanshopeper, geroosterde sinaasappelschil, zwart en wit sesamzaad, zeewier en gember


Verhit de oven tot 180°C.
Spoel de freekeh af, week hem 5 minuten in vers water, zeef hem en zet opzij.
Giet 2 eetlepels olijfolie in een middelgrote pan met deksel en zet hem op halfhoog vuur. Voeg de ui, bleekselderij, knoflook en het laurierblad toe en smoor alles 8 minuten tot de ui glazig is. Roer de freekeh door de groenten en giet de bouillon erover. Breng aan de kook, draai het vuur halfhoog tot laag en laat de freekeh met het deksel op de pan 15 - 20 minuten koken tot hij gaar is en er geen vloeistof meer in de pan zit. Verwijder de laurier en zet de freekeh opzij.
Vermeng de sjalotten met 3 eetlepels olijfolie, de nanami togarashi en ¼ theelepel zout. Schep alles op een met bakpapier beklede bakplaat en zet hem 30 minuten in de oven. Haal hem eruit en laat het mengsel afkoelen.
Vermeng de paddenstoelen met de overgebleven 1 ½ eetlepel olie, ¼ theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Verspreid het mengsel over een tweede met bakpapier beklede bakplaat en rooster het 20 minuten in de oven. Haal het eruit en snijd de paddenstoelen als ze voldoende zijn afgekoeld in 1 centimeter dikke plakken.
Breng een kleine pan water met zout aan de kook en blancheer de edamamebonen 2 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en spoel ze af onder de stromende koude kraan. Blancheer nu ook de haricots verts 4 minuten in het kokende water, giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en laat ze samen met de edamamebonen drogen.
Mix voor de dressing de sake, mirin en suiker in een steelpan. Breng op halfhoog vuur aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Laat de vloeistof 8 minuten pruttelen tot er nog 100 milliliter over is. Roer de miso erdoor, laat nog 2 minuten koken tot de dressing dik en gekaramelliseerd is en naam de pan van het vuur. Roer de sinaasappelrasp erdoor en laat afkoelen.
Doe de freekeh, sjalotten, paddenstoelen, bonen, dressing en ½ theelepel zout in een grote kom. Vermeng alles goed en voeg dragon, doperwtenscheuten, nigellazaad en citroensap toe. Schep alles nog een keer losjes door elkaar, schik de salade op een grote schaal of op de borden en dien op.

6 personen

gerechtsoort : salade

bron : Nopi / Yotam Ottolenghi, Ramael Scully

Hummus van bietjes en walnoten

HUMMUS VAN BIETJES EN WALNOTEN

50 gram walnoten
1 theelepel komijnzaad
15 gram oud brood zonder korstjes, in stukken gescheurd
200 gram gare bietjes (niet in het zuur), in blokjes
1 eetlepel tahini (of pindakaas zonder stukjes)
1 grote teen knoflook, geperst
sap van 1 citroen
wat koolzaad- of olijfolie
zeezout
versgemalen zwarte peper


Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de walnoten 5 - 7 minuten op een bakplaat in de oven tot ze geuren. Laat afkoelen.
Verwarm een kleine droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de komijnzaadjes terwijl je de pan schudt, tot ze donkerder worden en gaan geuren - dit duurt minder dan een minuut; laat ze niet verbranden. Doe ze in de vijzel en stamp de nog warme zaadjes fijn.
Doe het brood en de geroosterde noten in een foodprocessor of blender en zet deze aan tot je fijne kruimels hebt. Voeg de bietjes, tahini (of pindakaas) het grootste deel van de knoflook en komijn, het sap van ½ citroen, ½ eetlepel olie, wat zout en peper toe. Pureer tot je een dikke pasta hebt. Proef en breng op smaak met nog wat komijn, knoflook, citroen, zout en/of peper. Pureer nogmaals. Roer er wat olie door als je de hummus wat smeuïger wilt hebben. Zet in de koelkast tot je de hummus nodig hebt (je kunt hem een paar dagen bewaren). Dien op kamertemperatuur op.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Veg! : Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol / Hugh Fearnley-Whittingstall

Linzen met bietjes en feta

LINZEN MET BIETJES EN FETA

250 gram puy-linzen
lichte groentebouillon of water
1 laurierblad
2 teentjes knoflook, geplet
paar takjes peterselie (indien gewenst)
2 eetlepels olijfolie
balsamicoazijn
in de oven gebakken bietjes, in partjes
feta of geitenkaas, in blokjes


Doe de linzen in een pan en voeg ruim water toe. Breng aan de kook, laat een minuut koken en giet af. Doe de linzen terug in de pan en schenk er zoveel bouillon of water over dat ze net onderstaan. Doe het laurierblad, knoflook en peterselie (als je die hebt) erbij. Breng aan de kook en laat heel zachtjes ongeveer een halfuur sudderen, tot ze gaar zijn naar niet stuk zijn gekookt.
Giet de linzen af en gooi de kruiden en knoflook weg. Verdeel wat olijfolie en balsamicoazijn over de warme linzen en schep er in partjes gesneden, in de oven gebakken bietjes en blokjes feta of geitenkaas door.

4 - 6 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Veg! : Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol / Hugh Fearnley-Whittingstall

Feta met vijgen, pijnboompitten & basilicum

FETA MET VIJGEN, PIJNBOOMPITTEN & BASILICUM

400 gram feta
8 vijgen, gehalveerd
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels honing
versgemalen zwarte peper
50 gram pijnboompitten
geraspte schil en sap van ½ biologische citroen (gebruik een hele citroen als de citroen niet zo sappig is)
1 eetlepel extra vierge olijfolie
20 gram verse basilicum, de blaadjes fijngehakt
knapperig brood of zuurdesembrood, voor erbij


Verwarm de oven voor tot 180°C. Halveer de blokken feta en leg deze in de braadslede met de vijgen eromheen. Besprenkel alles met de olijfolie en honing, voeg een snuf peper toe, strooi de pijnboompitten eroverheen en zet 20 - 25 minuten in de oven, tot de vijgen zachter zijn.
Meng de citroenrasp, het citroensap, de extra vierge olijfolie en het basilicum vlak voor het gerecht klaar is. Giet over de vijgen en de feta zodra deze uit de oven komen. Dien heet op met lekker knapperig brood.

4 personen

voorbereidings- / oventijd : 10 / 20 - 25 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De snelle bakplaat : 75 Makkelijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer