vrijdag 6 februari 2015

Met zeebanket gevulde paprika's

MET ZEEBANKET GEVULDE PAPRIKA’S

4 mooie rode paprika’s
250 gram basmatirijst
250 gram rozijnen
500 gram mosselen
200 gram kamschelpen (kleine coquilles)
100 gram rauwe, gepelde roze garnalen
3 tenen knoflook
80 gram boter
20 centiliter droge witte wijn
1 eetlepel korianderzaadjes
zout
peper uit de molen


Spoel de paprika’s af. Dep ze droog. Snijd de kapjes van de paprika’s en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Zet ze in een ovenschaal waar ze net in passen. Kook de rijst met de rozijnen in 8 minuten gaar in gezouten, kokend water. Giet af en zet weg. Was de mosselen grondig. Laat ze uitlekken. Spoel de kamschelpen en garnalen onder de koude kraan. Laat ze uitlekken. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Verhit de helft van de boter in een koekenpan op matig vuur. Voeg de knoflook toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes fruiten tot de knoflook glazig en gaar is. Giet er de wijn bij, breng aan de kook en voeg de mosselen, kamschelpen en garnalen toe. Leg er het deksel op en laat 5 minuten sudderen op laag vuur. Laat even afkoelen en haal de mosselen uit hun schelpen. Schep er het rijst-rozijnenmengsel en de korianderzaadjes door. Laat onder regelmatig omscheppen sudderen tot het kooknat net opgenomen is. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 180°C. Schep de vulling in de paprika’s. Verhit de overgebleven boter in een kleine pan en giet over de paprika’s. Zet 20 minuten in de oven en bedruip af en toe met het vocht in de ovenschaal. Dek de paprika’s halverwege af met een vel aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet uitdroogt. Serveer direct uit de oven.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 40 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Tagliatelle met fruits de mer

TAGLIATELLE MET FRUITS DE MER

800 gram kokkels
800 gram mosselen
400 gram verse tagliatelle
18 gekookte, grote garnalen
50 gram boter
25 centiliter slagroom
grof zeezout
zout
peper uit de molen


Laat de kokkels 2 uur weken in gezouten water (100 gram grof zeezout per liter water) om al het zand en vuil te verwijderen. Spoel de kokkels daarna een paar keer in schoon water tot het water helder blijft. Was de mosselen grondig. Laat ze uitlekken. Doe de schelpdieren in een pan. Leg er het deksel op en kook op hoog vuur, waarbij je de pan een keer of twee schudt, tot de schelpen open zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en haal ze uit de schelpen. Bewaar een paar kokkels en mosselen in de schelp voor het garneren. Giet het kooknat door een fijne zeef in een pan en zet weg. Kook de tagliatelle in 4 tot 5 minuten bijtgaar in een grote pan gezouten water. Neem halverwege een lint pasta uit het water en proef. Laat de pasta niet te gaar worden. Pel de garnalen en snijd ze in de lengte doormidden. Giet de pasta over in een vergiet en laat hem goed uitlekken. Doe de pasta terug in de pan. Zet op een laag vuur en schep er de in kleine klontjes gesneden boter en de slagroom door. Schep er dan de kokkels, mosselen en garnalen door. Voeg het schelpdierenkooknat toe en schep alles om. Proef en breng op smaak met zout en peper. Dien direct op in voorverwarmde pastaborden. Garneer met kokkels en mosselen in de schelp.

4 tot 6 personen

weektijd / voor- / bereidingstijd : 2 uur / 20 / 20 minuten

gerechtsoort : pastagerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Zeebanketpizza

ZEEBANKETPIZZA

300 gram pizzadeeg
25 mosselen
150 gram inktvisringen
900 gram tomaten
4 eetlepels olijfolie
400 gram mozzarella
200 gram gekookte, gepelde garnalen
10 tot 12 zwarte olijven
1 eetlepel gedroogde oregano
zout
peper uit de molen


Rol het pizzadeeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot een rechthoek die net iets kleiner is dan een bakplaat van 30 x 40 centimeter. Bekleed de plaat met bakpapier en leg er het uitgerolde pizzadeeg op. Spoel de mosselen onder de koude kraan. Doe ze in een pan met een glas water. Leg er het deksel op en laat 3 minuten op hoog vuur koken tot de schelpen open zijn. Giet de mosselen af en neem ze uit hun schelpen. Kook de inktvisringen in 10 minuten gaar in gezouten water. Giet ze af. Dompel de tomaten 1 minuut in kokend water. Pel ze, verwijder de zaadjes en snijd ze in grove blokjes. Verhit de helft van de olie in een koekenpan op laag vuur en bak er de tomaten 10 minuten in. Verwarm de oven voor op 210 °C. Snijd de mozzarella in blokjes. Verhit de overgebleven olie in een koekenpan op hoog vuur en bak er de voorgekookte inktvisringen 5 minuten in. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strijk een laagje tomatensaus over het deeg. Strooi er de blokjes mozzarella, mosselen, inktvisringen, garnalen en olijven over. Bestrooi met wat zout en oregano. Bak 30 minuten in de oven. Dien zo uit de oven op.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 35 / 60 minuten

gerechtsoort : pizza

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Quiche met zeebanket

QUICHE MET ZEEBANKET

250 gram uitgerold korstdeeg
1 kilogram mosselen
3 hele eieren + 2 eierdooiers
15 centiliter slagroom
15 centiliter melk
2 eetlepels pastis (of Pernod)
1 takje verse marjolein (of een snufje oregano)
250 gram gepelde roze garnalen
zout
peper uit de molen


Bekleed een met boter ingevette quichevorm van 24 centimeter doorsnee met het korstdeeg. Spoel de mosselen grondig onder de koude kraan. Doe ze in een pan, leg er het deksel op en laat ze ongeveer 3 minuten op hoog vuur koken tot de schelpen open zijn. Giet de mosselen af en bewaar 4 eetlepels van het mosselkooknat. Neem de mosselen uit hun schelpen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de eieren met de dooiers, slagroom, melk, wat zout en peper, de pastis, het mosselkooknat en de gehakte marjolein. Meng de mosselen met de garnalen en strooi het mengsel uit in de deegschelp. Giet er het ei-roommengsel over en bak de quiche 30 tot 35 minuten in de oven. Dien direct op.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 40 minuten

gerechtsoort : hartige taart

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Garnalenkroketten

GARNALENKROKETTEN

50 centiliter melk
30 gram boter
100 gram gezeefde bloem
1 ei
150 gram geraspte kaas
150 gram gekookte, gepelde Hollandse garnalen
droog broodkruim
1 citroen
peterselie
frituurolie
zout
versgemalen peper


Laat de melk op kamertemperatuur komen. Maak een bechamelsaus. Laat de boter smelten op laag vuur. Roer er dan met een houten lepel beetje voor beetje de bloem door. Giet er al roerend geleidelijk de melk in een dun straaltje bij tot je een mooie dikke, gladde saus hebt. Splits het ei. Doe de dooier in een kom en voeg wat zout en peper, de geraspte kaas en de garnaaltjes toe. Meng goed en schep er dan de bechamelsaus door. Zet de kom in de koelkast en laat de inhoud goed koud worden. Maak met het garnalenmengsel kroketten van 7 centimeter lang en 3 centimeter doorsnee. Klop in een schaal het eiwit los. Doe wat droog broodkruim of paneermeel in een andere schaal. Haal de kroketten een voor een eerst door het eiwit en dan door het droge broodkruim tot ze er rondom mee bedekt zijn. Verhit de frituurolie. Dompel de kroketten in de olie en frituur ze 2 tot 3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier.
Schik voor het serveren de kroketten op blaadjes sla en garneer met partjes citroen en gefrituurde peterselie.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Garnalenspiesjes

GARNALENSPIESJES

16 grote rauwe, ongepelde garnalen
2 limoenen
1 klein bosje verse koriander
2 tenen knoflook
1 chilipeper
1 eetlepel fijne tafelsuiker
1 theelepel chilisaus
zout

Verwarm de ovengrill voor of maak een houtskoolvuur aan.
Was de garnalen en dep ze droog. Pers het sap uit de limoenen en zet het sap weg. Was de koriander en hak de blaadjes fijn.
Pel de tenen knoflook. Was de chilipeper. Snijd de peper in de lengte doormidden. Verwijder het steeltje en de zaadjes. Hak het vruchtvlees fijn. Stamp de knoflook met de chilipeper tot een gladde pasta.
Meng in een kom de suiker met 1 opgehoopte theelepel zout. Voeg 2 eetlepels heet water toe en roer tot de suiker volledig is opgelost. Roer er dan de knoflook-chilipasta door.
Schep er het limoensap en de chilisaus door. Strooi er de fijngehakte koriander over en meng goed.
Rijg steeds vier garnalen aan een in water geweekt satéstokje. Leg de spiesjes onder de hete ovengrill of boven gloeiendhete houtskool op de barbecue. Grilleer de spiesjes 10 minuten, waarbij je ze een keer omdraait.
Verdeel de saus over vier kleine kommen. Dien op.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 10 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Garnalen met kokosmelk

GARNALEN MET KOKOSMELK

16 rauwe steurgarnalen
3 eetlepels geklaarde boter (of olie)
20 centiliter kokosmelk
zout
versgemalen peper


Pel de garnalen. Spoel ze onder de koude kraan en dep ze goed droog met keukenpapier.
Verhit de boter in een koekenpan. Doe er de garnalen in en laat ze onder regelmatig omscheppen 2 tot 3 minuten bakken tot ze mooi gekleurd zijn.
Giet er de kokosmelk bij. Bestrooi met zout en peper en schep goed om. Draai het vuur laag en laat het geheel nog 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen.
Schep alles over in een dienschaal en dien meteen op. Geef er gestoomde basmatirijst bij.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Garnalen met rijst en specerijen

GARNALEN MET RIJST EN SPECERIJEN

200 gram basmatirijst
120 gram linzen (geel of bruin)
1 grote ui
2 kaneelstokjes
3 kruidnagels
5 kardemomzaden
versgemalen witte peper
geelwortelpoeder
16 rauwe steurgarnalen
3 eetlepels olijfolie
½ bosje platte peterselie
zout


Spoel de rijst en de linzen onder de koude kraan. Pel de ui en hak hem fijn.
Doe de ui, kaneel, kruidnagels, kardemom, 1 theelepel peper, een snufje geelwortel, de garnalen en 2 eetlepels kokend water in een pan. Leg er het deksel op en laat 10 minuten sudderen op matig vuur.
Giet er 30 centiliter kokend water over. Breng op smaak met zout en laat nog 10 minuten koken. Schep de garnalen uit de pan. Pel ze en leg ze weg. Giet de bouillon door een fijne zeef.
Doe 2 eetlepels olie in een steelpan en bak er de rijst en linzen 2 tot 3 minuten in. Giet er dan de gezeefde bouillon over. Voeg 8 van de garnalen toe. Leg er het deksel op en laat op laag vuur koken tot het vocht opgenomen is: dit zal circa 20 minuten duren. Giet er zo nodig wat kokend water bij als alles nog wat langer moet koken.
Was de peterselie en hak de blaadjes fijn. Doe de overgebleven olie in een koekenpan en schep er de rest van de garnalen, een snufje witte peper, 2 snufjes geelwortel en de gehakte peterselie door.
Serveer het warme rijstgerecht met de gebakken garnalen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 45 minuten

gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Garnalen met citroengras

GARNALEN MET CITROENGRAS

15 gram gedroogde shii-take
800 gram grote garnalen (of gamba’s), vers of uit de diepvries
1 teen knoflook
een paar stengels citroengras
3 eetlepels olie
een snufje gemalen chilipeper
zout
versgemalen peper


Doe de gedroogde shii-take in een kom. Giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan en laat ze circa 1 uur weken.
Laat als je garnalen uit de diepvries gebruikt de garnalen op kamertemperatuur ontdooien. Pel verse garnalen als je die gebruikt en laat het laatste segment van de staart er aan zitten. Giet de shii-take af en snijd ze in plakjes.
Pel de teen knoflook en hak hem fijn. Spoel het citroengras onder de koude kraan en dep het droog met keukenpapier. Snijd de uiteinden bij en trek er een paar buitenblaadjes af. Leg die weg voor het garneren en hak de rest van de stengels citroengras fijn.
Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de garnalen toe en bak ze ongeveer 4 minuten, waarbij je ze regelmatig omschept. Bestrooi met zout, peper en chilipeper en voeg de knoflook, het citroengras en de shii-take toe. Schep alles goed om. Draai het vuur matig en laat nog 2 minuten bakken tot alles goed heet is. Schep de garnalen uit de pan over op een voorverwarmde schaal en garneer met de apart gehouden blaadjes citroengras.

4 personen

weektijd / voor- / bereidingstijd : 1 uur / 30 / 6 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Gebakken garnalen met komkommer

GEBAKKEN GARNALEN MET KOMKOMMER

3 appels (goudrenet, schone van Boskoop, golden delicious)
1 komkommer
1 ui
30 gram boter
1 theelepel geelwortel of gemalen komijn
10 centiliter kokosmelk
400 gram gekookte, gepelde garnalen
zout
versgemalen peper


Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en schep er het zaad uit. Snijd de appels en komkommer in blokjes. Pel de ui en snipper hem.
Lat de boter smelten in een koekenpan en fruit er de ui in. Schep er de blokjes appel en komkommer en de geelwortel door. Bestrooi met zout en peper. Laat onder af en toe roeren 5 minuten sudderen op matig vuur.
Voeg de kokosmelk toe en schep er de garnalen door. Draai het vuur laag en laat alles 10 minuten sudderen.
Serveer dit heerlijk kruidige gerecht met gestoomde witte rijst.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Arroz de Marisco (Portugal)

ARROZ DE MARISCO (SMEUÏGE ZEEVRUCHTENRIJST)

50 milliliter olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 groene paprika, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngesneden
1 tomaat, ontveld, fijngesneden
1 liter bouillon van garnalenkoppen en -schalen
200 gram levende venusschelpen, schoongeborsteld
200 gram levende kokkels, schoongeborsteld
200 gram levende mosselen, schoongeborsteld en baarden verwijderd
300 gram risottorijst
400 gram gekookte gepelde garnalen
2 eetlepels gehakte verse koriander


Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de ui en groene paprika toe en bak ze 5 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn; roer af en toe. Voeg de tomaat en bouillon toe en breng het mengsel aan de kook.
Open de venusschelpen, kokkels en mosselen. Dit gaat het gemakkelijkst door ze kort te stomen in een beetje water en het vlees uit de schelpen te halen zodra ze opengaan. Dit kunt u het beste in kleine porties doen. Bewaar de zeevruchten en de schelpen apart.
Voeg de rijst toe aan de pan. Breng het mengsel aan de kook en kook het 12 minuten tot de rijst zacht is. Het mengsel moet smeuïg zijn; voeg indien nodig meer bouillon toe. Voeg alle zeevruchten en de koriander toe, verwarm alles kort en garneer het gerecht met de schelpen.

4 personen

voedingswaarde : 484 kcal p.p.

gebied : Portugal
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : De Portugese keuken : Tradities, ingrediënten, smaken, technieken, 65 klassieke recepten / Miguel Castro e Silva