vrijdag 6 februari 2015

Garnalen met rijst en specerijen

GARNALEN MET RIJST EN SPECERIJEN

200 gram basmatirijst
120 gram linzen (geel of bruin)
1 grote ui
2 kaneelstokjes
3 kruidnagels
5 kardemomzaden
versgemalen witte peper
geelwortelpoeder
16 rauwe steurgarnalen
3 eetlepels olijfolie
½ bosje platte peterselie
zout


Spoel de rijst en de linzen onder de koude kraan. Pel de ui en hak hem fijn.
Doe de ui, kaneel, kruidnagels, kardemom, 1 theelepel peper, een snufje geelwortel, de garnalen en 2 eetlepels kokend water in een pan. Leg er het deksel op en laat 10 minuten sudderen op matig vuur.
Giet er 30 centiliter kokend water over. Breng op smaak met zout en laat nog 10 minuten koken. Schep de garnalen uit de pan. Pel ze en leg ze weg. Giet de bouillon door een fijne zeef.
Doe 2 eetlepels olie in een steelpan en bak er de rijst en linzen 2 tot 3 minuten in. Giet er dan de gezeefde bouillon over. Voeg 8 van de garnalen toe. Leg er het deksel op en laat op laag vuur koken tot het vocht opgenomen is: dit zal circa 20 minuten duren. Giet er zo nodig wat kokend water bij als alles nog wat langer moet koken.
Was de peterselie en hak de blaadjes fijn. Doe de overgebleven olie in een koekenpan en schep er de rest van de garnalen, een snufje witte peper, 2 snufjes geelwortel en de gehakte peterselie door.
Serveer het warme rijstgerecht met de gebakken garnalen.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 45 minuten

gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Fruits de mer (Larousse 100% genieten) / Colette Hanicotte

Geen opmerkingen: