dinsdag 20 juni 2017

Gebakken vis met gember (Ghana)

GEBAKKEN VIS MET GEMBER

1,75 kilogram rode poon of schelvis
1 eetlepel gemberpoeder
1 ui, fijngehakt of geraspt
1 theelepel cayennepeper
zout naar smaak
plantaardige olie


Maak de poon of schelvis goed schoon en verdeel de vis in moten. Doe de moten samen met de rest van de ingrediënten in een kom, meng alles goed door elkaar en laat het mengsel 15 minuten intrekken.
Verhit een bodem olie in een grote koekenpan en bak de vismoten aan beide kanten licht goudbruin. Schik ze op een schaal en garneer met toefjes peterselie en plakjes tomaat. Dien het gerecht op met gekookte yam, gekookte rijst en salade.

6 personen

land : Ghana
gerechtsoort : visgerecht

bron : De traditionele Afrikaanse keuken / Ola Olaore

Gegrilleerde kalkoenbiefstuk met ananas

GEGRILLEERDE KALKOENBIEFSTUK MET ANANAS

1 eetlepel mosterd
1 eetlepel ananassap (pak)
½ eetlepel olie
2 kalkoenbiefstukjes à 100 gram
zout
peper
2 schijven verse ananas (elk 50 gram)


In een kommetje de mosterd, ananassap en olie door elkaar roeren. Kalkoenbiefstukjes rondom bestrooien met zout en peper en bestrijken met het mosterdmengsel. Minstens 2 uur afgedekt in de koelkast zetten. Schil van schijven ananas snijden. Kern verwijderen.
Grill voorverwarmen op de hoogste stand. Kalkoenbiefstukjes op het rooster leggen en met een lekbak eronder 10 centimeter onder het grillelement schuiven. Bovenkant in 5 minuten goudbruin grilleren. Kalkoenbiefstukjes keren. Ananasschijven ernaast leggen. kalkoenbiefstukjes in nog 5 minuten gaar en goudbruin grilleren. Ananas halverwege keren. Kalkoenbiefstukjes op twee borden leggen. Ananasschijven schuin erop leggen.
Idee: De ananas die u overhoudt kunt u de volgende dag heel goed verwerken in een nagerecht bij voorbeeld in magere yoghurt of in een fruitsalade.

2 personen

voedingswaarde : 195 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 5 / 120 / 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande januari 1989

Tongrolletjes met bosui en kruidensaus

TONGROLLETJES MET BOSUI EN KRUIDENSAUS

Een verfijnd gerecht, deze tongrolletjes waaruit reepjes bosui omhoog steken. Heerlijk met de friszure kruidensaus.

1 takje selderij
5 sprietjes bieslook
1 ei
1 limoen
50 gram boter
zout
peper
1 eetlepel tomatenketchup
2 bosuitjes
4 enkele tongfilets (200 gram)


In kopje selderij en bieslook fijnknippen. Ei splitsen. (Eiwit wordt niet gebruikt.) Limoen wassen. Helft uitpersen. Van andere helft 4 dunne plakjes afsnijden. Plakjes halveren. In kopje boter smelten (onafgedekt, 100%, ½ - 1 minuut). In schenkkan eidooier loskloppen met zout, peper en ½ eetlepel limoensap. Gesmolten boter erdoor kloppen. In magnetron verwarmen (onafgedekt, 100%, 10 seconden). Doorkloppen. Dit herhalen tot gebonden saus ontstaat. Steeds 5 - 10 seconden verwarmen. (Niet te lang verwarmen, anders schift de saus!). Tomatenketchup en kruiden erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Van bosuitjes knolletjes en lelijk blad verwijderen. 1 uitje schuin in dunne ringetjes snijden. Ringetjes op schoteltje leggen. Verhitten (onafgedekt, 100%, 20 seconden). In zeef onder koud water afspoelen. Andere uitjes in lengte in dunne reepjes van ± 5 centimeter snijden. Tongfilets uitspreiden. Bestrooien met zout en peper. Reepjes bosui erop leggen. Oprollen. Rolletjes in schaaltje zetten, zo nodig in midden glas of kopje zetten, zodat rolletjes blijven staan. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Tongrolletjes gaar laten worden (afgedekt, 75%, 1½ - 2 minuten). Saus verwarmen (onafgedekt, 100%, 10 - 20 seconden). Goed doorroeren. Op 2 borden saus scheppen. Tongrolletjes op saus zetten. Garneren met plakjes limoen en ringetjes bosui.

2 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip augustus 1988

Scholfilets met kruidensaus

SCHOLFILETS MET ROMIGE KRUIDENSAUS

50 gram boter of margarine
1 pak gepaneerde scholfilets à 300 gram (diepvries)
5 takjes peterselie
2 takjes selderij
10 sprietjes bieslook
1 zakje Cup à Soup (koninginnensoep)
3 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels koffieroom
1 theelepel citroensap


2 borden voorverwarmen. In een koekenpan de boter verhitten. Scholfilets in 8 minuten goudbruin en gaar bakken. Halverwege keren. Intussen in een kopje fijnknippen: 3 takjes peterselie, selderij en 6 sprietjes bieslook. In een steelpan 1 dl water aan de kook brengen. Met een garde soeppoeder erdoor roeren. Al roerende toevoegen: crème fraîche en koffieroom. Blijven roeren en weer zachtjes aan de kook brengen. Peterseliemengsel en citroensap erdoor mengen. Op de warme borden de scholfilets rangschikken. Saus er half over schenken. Garneren met rest van de peterselie en bieslook. Lekker met aardappelpuree (pakje) en rode bietensalade met zilveruitjes.

2 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande juni / juli 1988

Gepocheerde kalkoenfilet met kruidige sinaasappelsaus

GEPOCHEERDE KALKOENFILET MET KRUIDIGE SINAASAPPELSAUS

6 perssinaasappels
2 theelepels tijm
2 theelepels bouillonpoeder
2 kalkoenfilets (500 gram)
1 eetlepel scherpe Dijonmosterd (Grey Poupon)
zout
peper
2 eetlepels aardappelmeel
4 sprietjes bieslook


Sinaasappels uitpersen en het sap in een pan doen. Tijm en bouillonpoeder toevoegen.
Kalkoenfilets inwrijven met mosterd, zout en peper. Sinaasappelsap aan de kook brengen. Kalkoenfilets erin leggen en in 15 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Intussen vier borden voorverwarmen. Op een plank kalkoenfilets schuin in plakjes snijden en op de warme borden leggen. Warmhouden. Intussen het pocheervocht 3 minuten zachtjes laten inkoken. In een kopje aardappelmeel met 2 eetlepels water tot een glad papje roeren. Al roerende aan pocheervocht toevoegen. Blijven roeren tot een glad gebonden saus. Bieslook erboven fijnknippen. Lekker met broccoli en aardappelpuree.

4 personen

voedingswaarde : 225 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 8 / 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande januari 1988

Kalkoenterrine

KALKOENTERRINE

1 spitskool
2 worteltjes
3 takjes peterselie
250 gram kalkoenfilet
1 sjalotje
1 ei
4 eetlepels slagroom
2 theelepels chilipoeder
1½ theelepel zout
peper
4 blaadjes sla
1 tomaat


Van spitskool 3 tot 4 bladeren lossnijden. (Rest van kool wordt niet gebruikt.) Koolbladeren naast elkaar op een schone theedoek leggen, theedoek losjes oprollen en ingerolde kool zó in de magnetron leggen. Koolbladeren in 1 minuut op vol vermogen soepel laten worden. Uit de magnetron de theedoek openvouwen en de bladeren laten uitdampen. Intussen worteltjes schoonmaken en in de lengte in dunne plakjes snijden. Plakjes in luciferdunne reepjes snijden en de reepjes in heel kleine blokjes. In kopje peterselie fijnknippen. Kalkoenfilet in stukken snijden. Sjalotje pellen en in stukken snijden. In keukenmachine het sjalotje fijnmalen. Kalkoenfilet toevoegen en fijnmalen. Ei, slagroom, chilipoeder, zout en peper erdoor mengen tot een egale massa. Wortel en peterselie erdoor scheppen. Kleine vorm (bijvoorbeeld een glazen botervloot of een rond schaaltje met een doorsnede van 15 centimeter) bekleden met de koolbladeren en deze 4 centimeter over de rand laten uitsteken. Kalkoenmengsel in de vorm scheppen. Goed aandrukken en de bovenkant gladstrijken. Kool er overheen vouwen. Vorm afdekken met deksel of plasticfolie.
Bij een rechthoekige vorm de korte kanten aan de buitenzijde bedekken met een stukje aluminiumfolie, zodat de terrine gelijkmatig gaar kan worden. (Zorg dat de aluminiumfolie niet in aanraking komt met de wand van de magnetron!) De vorm op een omgekeerd schoteltje in de magnetron zetten. (De vorm komt op deze manier precies in het midden van de magnetron. Zo kunnen de microgolven aan alle zijden tegelijk de vorm bereiken, waardoor de kalkoenterrine gelijkmatig gaar wordt.) 5 Minuten verwarmen op de helft van het vermogen (350 Watt). Aluminiumfolie verwijderen en de terrine in nog 5 minuten gaar laten worden op de helft van het vermogen. Intussen de sla wassen en uitslaan. Tomaat wassen en in 8 partjes snijden. Uit de magnetron de terrine 3 minuten laten nagaren. Folie of deksel verwijderen. Plank op de vorm leggen. Samen keren en de terrine uit de vorm laten komen. In 8 plakken snijden. Plakken op 4 bordjes leggen. Garneren met een blaadje sla en partjes tomaat.
Idee: U kunt deze terrine ook als hoofdgerecht eten. De hoeveelheid is dan voldoende voor 2 personen. Ook koud smaakt deze terrine voortreffelijk; bijvoorbeeld als broodbeleg, onderdeel van een koud buffet of als koud voorgerecht.

4 personen

voedingswaarde : 170 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande augustus 1987

Rode bietensalade (Sri Lanka)

RODE BIETENSALADE

500 gram rode bieten
1 groene Spaanse peper
2 uien
1 theelepel zwarte peperpoeder
azijn
zout naar smaak


Bij het gebruik van verse bieten worden deze eerst met de schil gaargekookt en daarna van de schil ontdaan. Snij de bieten, de uien en de Spaanse pepers fijn. Meng dan de uien en de Spaanse peper met het peperpoeder, het zout en de azijn. Voeg daarna de rode bieten toe en vermeng alles goed met elkaar.

4 personen

gebied : Sri Lanka
gerechtsoort : salade

bron : Aartappel en kiribat : Ceylonees koken en eten / Eileen Candappa en Harry Haas