dinsdag 27 september 2016

Pilafrijst of Turkse rijst (Turkije)

PILAFRIJST OF TURKSE RIJST

300 gram rijst
1 eetlepel slaolie (liever olijfolie) of 20 gram boter of margarine
6 deciliter water (vooral niet meer en wanneer u de rijst pas hebt gewassen, kunt u zelfs volstaan met iets minder water)
zout


Was de rijst. Verwarm de olie of smelt de boter of margarine in een pan. Voeg hierbij de uitgelekte rijst en vermeng deze 2 minuten met het vet. Giet er dan het water op en kook de rijst gedurende 20 minuten gaar zonder erin te roeren en in de pan te kijken!

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Mixed Grill / Heleen A. M. Halverhout

Forellen Lucullus

FORELLEN LUCULLUS

forellen
zout
citroensap
boter of kruidenboter
boter of olie


Maak de forellen schoon. Zout ze, besprenkel ze met citroensap, vul de buikholte met boter of kruidenboter, besmeer ze aan beide kanten met boter of olie en wikkel ze in aluminiumfolie. Verricht dit zodanig dat bij het dichtvouwen de vouw bovenaan komt. Grilleer de forellen 10 centimeter van de grill af op het rooster in 10 minuten gaar. Het op deze wijze toebereiden van vis is een moderne versie van de Franse bereidingswijze genaamd en papillotte. De vis wordt in het omhulsel - dat van boven wordt openvouwen - opgedaan en geserveerd met bij voorbeeld nieuwe aardappelen.

gerechtsoort : visgerecht

bron : Mixed Grill / Heleen A. M. Halverhout

Saté met gado-gado-saus

SATÉ MET GADO-GADO-SAUS

mals rund-, kalfs- of varkensvlees

SATÉSAUS
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels suiker
knoflook naar smaak
citroensap
zout

GADO-GADO-SAUS
½ potje pindakaas
wat melk (liefst klappermelk of santen)
1 grote ui
1 eetlepel slaolie
1 theelepel suiker
1 eetlepel ketjap
citroensap
zout naar smaak
sambal naar smaak
1 teentje knoflook


Meng voor de satésaus ketjap, suiker, knoflook, citroensap en zout.
Snijd het vlees in dobbelsteentjes en ‘kneed’ er met de hand de satésaus goed in, laat het daarna nog enige tijd in de saus liggen. Prik 4 of 5 dobbelsteentjes aan een pen. Verwarm de grill voor (of de grilleerpan of de contactgrill). Grilleer het vlees in 10 minuten tot het gaar is. Wentel tijdens het grilleren de pennen nog even door de satésaus. Keer ze onder het grilleren geregeld om.
Deze saté aan pennen wordt opgediend in een gado-gado-saus. U maakt de saus zelf van: een half potje pindakaas, waar u wat melk (liever klappermelk of santen) doorroert. Fruit een grote ui in 1 eetlepel slaolie, voeg de pindakaas, 1 theelepel suiker, 1 eetlepel ketjap, citroensap en zout naar smaak toe. Doe er desverkiezend nog wat sambal bij en 1 teentje uitgeperste knoflook. Giet de saus over de saté.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mixed Grill / Heleen A. M. Halverhout

Kalfslapjes à la cordon bleu

KALFSLAPJES À LA CORDON BLEU

1 Wiener schnitzel van 125 gram
1 plak ham van 20 gram
1 dunne plak oude kaas
zout


Zout het vlees aan een kant. Leg de ham en de kaas hierop. Vouw de schnitzel dubbel en prik de open kant vast met twee cocktailprikkers. Kwast het vlees in met (olijf)olie. Verwarm de grill voor en grilleer het vlees op een afstand van 10 centimeter van de grill (of in de grilleerpan of op de contactgrill) in 10 minuten gaar. Draai het vlees een keer om.

1 persoon

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mixed Grill / Heleen A. M. Halverhout

Lever met sinaasappel op toost

LEVER MET SINAASAPPEL OP TOOST

4 sneetjes oud casinobrood zonder korst
400 gram rauwe kalfslever, in 4 dunne brede plakken gesneden
peper
zout
4 schijven (geschilde) sinaasappel, appel of ananas
bruine suiker
boter


Verwarm de grill voor. Grilleer de plakken afgedroogde lever in ongeveer 4 minuten onder de warme grill (of op de contactgrill of in een grilleerpan) aan beide kanten bruin en net gaar. Bestrooi ze dan met peper en zout. Leg tegelijkertijd de schijven sinaasappel of anderszins naast de lever onder de grill. Beleg ze met bruine suiker en een klontje boter. Draai ze niet om. Serveer de lever op warme toost (apart geroosterd of later, na het grilleren van de lever) en leg de schijven sinaasappel, appel of ananas erop. Als snack kunt u bij dit gerecht wat gestoofde rodekool geven, die u eromheen schikt, of appelmoes.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Mixed Grill / Heleen A. M. Halverhout