ZOMERSTAMPPOT MET KOMIJNEKAAS
1 Chinese kool
1 rode paprika
300 gram jonge Leidse kaas
1 zakje aardappelpureepoeder
2½ deciliter melk
10 gram boter of margarine
zout
peper
4 eetlepels gefruite uitjes
Chinese kool wassen, schoonmaken en in smalle reepjes snijden. Paprika wassen, schoonmaken en in blokjes snijden. Van kaas korstjes verwijderen en kaas in blokjes snijden. In pan aardappelpuree bereiden met 2½ deciliter melk en 3½ deciliter water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Boter erdoor roeren. Kool en paprika door de aardappelpuree scheppen en 3 minuten mee warmen. Blokjes kaas door stamppot roeren. Nog even goed doorwarmen en op smaak brengen met zout en peper. Bestrooien met de gefruite uitjes.
4 personen
voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : eenpansgerecht
bron : AllerHande juli 1990
donderdag 28 juli 2016
Salade van mosselen met hüttenkäse
SALADE VAN MOSSELEN EN HÜTTENKÄSE
1 pot ingemaakte mosselen (400 gram)
1 klein uitje
1 gele of rode paprika
1 kleine courgette
1 bak Hüttenkäse (250 gram)
peper
zout
1 bakje tuinkers
Spoel de mosselen af en laat ze uitlekken. Snipper het gepelde uitje. Snijd het kapje van de paprika. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd de paprika in blokjes. Snijd de ongeschilde courgette in dunne plakjes.
Schep mosselen, uisnippers en paprikablokjes door de Hüttenkäse. Breng deze salade op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over de borden en garneer met courgetteplakjes en tuinkers.
4 personen
voedingswaarde : 161 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen juli / augustus 2002
1 pot ingemaakte mosselen (400 gram)
1 klein uitje
1 gele of rode paprika
1 kleine courgette
1 bak Hüttenkäse (250 gram)
peper
zout
1 bakje tuinkers
Spoel de mosselen af en laat ze uitlekken. Snipper het gepelde uitje. Snijd het kapje van de paprika. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd de paprika in blokjes. Snijd de ongeschilde courgette in dunne plakjes.
Schep mosselen, uisnippers en paprikablokjes door de Hüttenkäse. Breng deze salade op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over de borden en garneer met courgetteplakjes en tuinkers.
4 personen
voedingswaarde : 161 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen juli / augustus 2002
Gevulde Marokkaanse paprika's (Marokko)
GEVULDE MAROKKAANSE PAPRIKA’S
4 kleine rode paprika’s
4 kleine gele paprika’s
200 gram couscous
400 milliliter kokend water
4 eetlepels olie
2 rode uien, in ringen
3 teentjes knoflook, geperst
4 theelepels komijnzaadjes
½ theelepel kaneelpoeder
2 theelepels harissa
geraspte schil en sap van 1 citroen
400 gram kikkererwten
4 eetlepels munt
4 eetlepels peterselie
Snijd de kapjes van de paprika’s en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Doe de couscous in een grote schaal, giet het kokende water erover en laat het 10 minuten staan. Verwarm de olie in een koekenpan, voeg de uien toe en bak ze enkele minuten. Voeg de knoflook, komijn en kaneel toe en bak ze mee. Meng het uienmengsel met de rest van de ingrediënten en roer het door de couscous. Voeg peper en zout toe. Doe het mengsel in de paprika’s en doe de kapjes er weer op. Steek een prikker door de paprika’s en de kapjes, doe er met een kwastje wat olie op en gril ze 10 tot 15 minuten op de barbecue. Draai ze van tijd tot tijd om.
Serveer de paprika’s met geroosterde aardappels.
4 personen
voedingswaarde : 476 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gebied : Marokko
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Sla! juli / augustus 2000
4 kleine rode paprika’s
4 kleine gele paprika’s
200 gram couscous
400 milliliter kokend water
4 eetlepels olie
2 rode uien, in ringen
3 teentjes knoflook, geperst
4 theelepels komijnzaadjes
½ theelepel kaneelpoeder
2 theelepels harissa
geraspte schil en sap van 1 citroen
400 gram kikkererwten
4 eetlepels munt
4 eetlepels peterselie
Snijd de kapjes van de paprika’s en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Doe de couscous in een grote schaal, giet het kokende water erover en laat het 10 minuten staan. Verwarm de olie in een koekenpan, voeg de uien toe en bak ze enkele minuten. Voeg de knoflook, komijn en kaneel toe en bak ze mee. Meng het uienmengsel met de rest van de ingrediënten en roer het door de couscous. Voeg peper en zout toe. Doe het mengsel in de paprika’s en doe de kapjes er weer op. Steek een prikker door de paprika’s en de kapjes, doe er met een kwastje wat olie op en gril ze 10 tot 15 minuten op de barbecue. Draai ze van tijd tot tijd om.
Serveer de paprika’s met geroosterde aardappels.
4 personen
voedingswaarde : 476 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gebied : Marokko
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Sla! juli / augustus 2000
Gebakken knoflook
GEBAKKEN KNOFLOOK
4 bolletjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
4 takjes tijm
5 takjes peterselie
peper
zout
Neem een deel van de velletjes rond de knoflook weg. Snijd de knoflookbollen halverwege voor ¾ in. Besmeer de ingesneden kant met olijfolie en peper en zout en doe er de kruiden tussen. Wikkel de knoflook in folie en bak ze 30 minuten op de grill.
4 personen
voedingswaarde : 46 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 30 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Sla! juli / augustus 2000
4 bolletjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
4 takjes tijm
5 takjes peterselie
peper
zout
Neem een deel van de velletjes rond de knoflook weg. Snijd de knoflookbollen halverwege voor ¾ in. Besmeer de ingesneden kant met olijfolie en peper en zout en doe er de kruiden tussen. Wikkel de knoflook in folie en bak ze 30 minuten op de grill.
4 personen
voedingswaarde : 46 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 30 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Sla! juli / augustus 2000
Geroosterde zomergroenten met tofu
GEROOSTERDE ZOMERGROENTEN MET TOFU
450 gram tofu, in plakken
3 eetlepels tamari of Kikkoman
2 tenen knoflook, uitgeperst
mespunt cayennepeper
1 aubergine, in lange plakken
1 courgette, in 2 centimeter dikke plakken
1 rode, gele en groene paprika, schoongemaakt en in brede repen
4 trostomaten, aan elkaar aan de steel
4 portobello paddenstoelen
olie om in te bakken
MARINADE
1 deciliter olijfolie
1 teen knoflook
3 eetlepels verse zomerkruiden (basilicum, tijm, oregano)
peper uit de molen
1 (biologische) citroen, schil geraspt
Bestrijk de plakken tofu met een mengsel van twee eetlepels tamari of Kikkoman, knoflook en cayennepeper en laat het geheel even intrekken. Verwarm de oven of grill alvast voor. Bestrijk alle groenten en portobello’s met de marinade en laat een paar minuten trekken. Gril alles gaar, de tomaten apart. Bak ondertussen de tofu om en om in hete olie. Serveer direct.
Lekker met een gepofte aardappel.
4 personen
voedingswaarde : 425 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Sla! juli / augustus 2000
450 gram tofu, in plakken
3 eetlepels tamari of Kikkoman
2 tenen knoflook, uitgeperst
mespunt cayennepeper
1 aubergine, in lange plakken
1 courgette, in 2 centimeter dikke plakken
1 rode, gele en groene paprika, schoongemaakt en in brede repen
4 trostomaten, aan elkaar aan de steel
4 portobello paddenstoelen
olie om in te bakken
MARINADE
1 deciliter olijfolie
1 teen knoflook
3 eetlepels verse zomerkruiden (basilicum, tijm, oregano)
peper uit de molen
1 (biologische) citroen, schil geraspt
Bestrijk de plakken tofu met een mengsel van twee eetlepels tamari of Kikkoman, knoflook en cayennepeper en laat het geheel even intrekken. Verwarm de oven of grill alvast voor. Bestrijk alle groenten en portobello’s met de marinade en laat een paar minuten trekken. Gril alles gaar, de tomaten apart. Bak ondertussen de tofu om en om in hete olie. Serveer direct.
Lekker met een gepofte aardappel.
4 personen
voedingswaarde : 425 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : veganistisch gerecht
bron : Sla! juli / augustus 2000
Twister
TWISTER
20 centiliter droge sherry
20 centiliter sinaasappelsap
10 centiliter whisky
½ eetlepel Cointreau
ijsblokjes
droge witte wijn
citroenschil
In een longdrinkglas doen: sherry, sinaasappelsap, whisky en Cointreau. Mengsel goed doorroeren. IJsblokjes in het glas doen en mengsel aanvullen met witte wijn. Garneren met citroenschil.
1 persoon
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : AllerHande juli 1990
20 centiliter droge sherry
20 centiliter sinaasappelsap
10 centiliter whisky
½ eetlepel Cointreau
ijsblokjes
droge witte wijn
citroenschil
In een longdrinkglas doen: sherry, sinaasappelsap, whisky en Cointreau. Mengsel goed doorroeren. IJsblokjes in het glas doen en mengsel aanvullen met witte wijn. Garneren met citroenschil.
1 persoon
voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : AllerHande juli 1990
Prost
PROST
6 ijsblokjes
20 centiliter cherry brandy
80 centiliter Duitse witte wijn (Rheinhessen)
cocktailkers
schijfje citroen
IJsblokjes in een schone theedoek doen. Met een hamer op een houten plank fijnslaan, of het ijs in een keukenmachine vergruizen. In keukenmachine doen: cherry brandy, witte wijn en fijngeslagen ijs. Mengsel 10 seconden mixen. Cocktail in een groot glas schenken en garneren met cocktailkers en schijfje citroen.
1 persoon
voedingswaarde : 125 kcal p.p.
bereidingstijd : 7 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : AllerHande juli 1990
6 ijsblokjes
20 centiliter cherry brandy
80 centiliter Duitse witte wijn (Rheinhessen)
cocktailkers
schijfje citroen
IJsblokjes in een schone theedoek doen. Met een hamer op een houten plank fijnslaan, of het ijs in een keukenmachine vergruizen. In keukenmachine doen: cherry brandy, witte wijn en fijngeslagen ijs. Mengsel 10 seconden mixen. Cocktail in een groot glas schenken en garneren met cocktailkers en schijfje citroen.
1 persoon
voedingswaarde : 125 kcal p.p.
bereidingstijd : 7 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : AllerHande juli 1990
Mitre
MITRE
60 centiliter rode wijn
30 centiliter sinaasappelsap
1 theelepel suiker
ijsblokjes
50 centiliter ginger ale
schijfje citroen
In een whiskyglas doen: rode wijn, sinaasappelsap, suiker en ijsblokjes. Goed doorroeren. Mengsel aanvullen met ginger ale. Garneren met schijfje citroen.
1 persoon
voedingswaarde : 90 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : AllerHande juli 1990
60 centiliter rode wijn
30 centiliter sinaasappelsap
1 theelepel suiker
ijsblokjes
50 centiliter ginger ale
schijfje citroen
In een whiskyglas doen: rode wijn, sinaasappelsap, suiker en ijsblokjes. Goed doorroeren. Mengsel aanvullen met ginger ale. Garneren met schijfje citroen.
1 persoon
voedingswaarde : 90 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : AllerHande juli 1990
Burgundy Cocktail
BURGUNDY COCKTAIL
ijsblokjes
60 centiliter rode Beaujolais
10 centiliter cognac
1 theelepel Maraschino
schijfje citroen
rode cocktailkers
IJsblokjes in een mengbeker doen en al roerende toevoegen: rode wijn, cognac en Maraschino. Goed doorroeren. Mengsel in een ballonglas schenken. Garneren met citroen en cocktailkers.
1 persoon
voedingswaarde : 80 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : AllerHande juli 1990
ijsblokjes
60 centiliter rode Beaujolais
10 centiliter cognac
1 theelepel Maraschino
schijfje citroen
rode cocktailkers
IJsblokjes in een mengbeker doen en al roerende toevoegen: rode wijn, cognac en Maraschino. Goed doorroeren. Mengsel in een ballonglas schenken. Garneren met citroen en cocktailkers.
1 persoon
voedingswaarde : 80 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : AllerHande juli 1990
Abonneren op:
Posts (Atom)