zondag 4 augustus 2024

Keftethes met Saltsa Tomates (Griekenland)

KEFTETHES MET SALTSA TOMATES (GEHAKTBALLETJES MET TOMATENSAUS)

2 eetlepels olijfolie
1 ui, schoongemaakt en kleingesneden
2½ deciliter water of bouillon
4 eetlepels tomatenpuree
zout
peper
mespuntje suiker
2 theelepels maïzena
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 portie gehaktballetjes volgens het recept voor keftethes (van 500 gram gehakt)


Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui 3 minuten. Voeg het water of de bouillon, de tomatenpuree, wat zout en peper en de suiker toe. Breng het mengsel onder voortdurend roeren aan de kook. Draai de hittebron laag en laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Maak de maïzena in een kommetje aan met wat water en bind hiermee de saus. Voeg de peterselie en de gehaktballetjes aan de saus toe en laat alles 10 minuten zachtjes sudderen.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Recepten uit de Griekse keuken / Wiebe Andringa

Keftethes (Griekenland)

KEFTETHES (GRIESE GEHAKTBALLETJES)

500 gram mager lams-, runder- of kalfsgehakt
1 ui, schoongemaakt en kleingesneden
3 eetlepels paneermeel
1 ei
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 theelepels fijngehakte verse munt
1 eetlepel ouzo
zout
peper
3 eetlepels bloem
1½ deciliter olijf- of maïsolie


Vermeng het gehakt in een kom met de ui, het paneermeel, het ei, de peterselie, de munt, de ouzo en wat zout en peper. Kneed alles goed dooreen en vorm van het gehaktmengsel balletjes ter grootte van een walnoot. Laat het gehaktmengsel 30 minuten rusten.
Wentel de gehaktballetjes door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes bij matige hitte in 10 minuten rondom mooi bruin en gaar. Laat de gehaktballetjes uitlekken op keukenpapier.

4 personen

bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Griekenland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Recepten uit de Griekse keuken / Wiebe Andringa

Schlada dial Chisu (Marokko)

SCHLADA DIAL CHISU (WORTELSALADE)

500 gram wortel
1 teentje knoflook
1 theelepel mild paprikapoeder
1 theelepel komijn
2 eetlepels azijn
1 eetlepel olie
1 bosje peterselie
zout

Een liter water met wat zout aan de kook brengen en het knoflookteentje eraan toevoegen. De wortels schrappen, in schijfjes snijden en in het kokende water gaar laten worden.
Goed uit laten lekken. Paprikapoeder, komijn, azijn, olie en wat zout erover verdelen en voorzichtig door elkaar mengen. Peterselie hakken en erover strooien. Goed gekoeld serveren.

4 - 6 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : salade

bron : De Marokkaanse keuken : 200 Smakelijke en authentieke recepten / Brahim Lagunaoui