vrijdag 1 mei 2015

Omgekeerde bananen-karameltaart

OMGEKEERDE BANANEN-KARAMELTAART

125 gram boter, op kamertemperatuur
125 gram kokosbloesemsuiker
3 eieren
300 gram heel rijpe bananen, geprakt
300 gram bloem
snufje zout
2 theelepels bakpoeder
rasp van 1 (bio)citroen
1 theelepel nootmuskaat
4 – 5 rijpe bananen
zure room, voor erbij

KARAMEL
50 gram boter + extra om in te vetten
100 gram kokosbloesemsuiker


Verwarm de oven voor op 175°C. Smelt voor de karamel de boter in een pan en roer de kokosbloesemsuiker erdoor. Verdeel over de bodem van een ingevette springvorm met een doorsnede van 24 centimeter, bekleed met bakpapier. Klop voor het beslag de boter met de kokosbloesemsuiker met de mixer licht en romig. Voeg een voor een de eieren toe. Klop er ook de geprakte bananen door. Meng er dan de bloem, zout, bakpoeder, citroenrasp en nootmuskaat door. Snijd de bananen in de lengte door en leg ze met de platte kant op de karamel. Verdeel het beslag over de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 60 – 70 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. De prikker komt er schoon uit als de cake gaar is. Lekker met wat zure room.

6 - 8 personen

voedingswaarde : 595 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 70 minuten

gerechtsoort : gebak

bron : Delicious. mei 2015

Bietenrelish

BIETENRELISH

2 theelepel bruine mosterdzaadjes
1 eetlepel kokosolie
1 ui, fijngesneden
500 gram gekookte bieten, grof geraspt
55 gram kokosbloesemsuiker
125 milliliter ahornsiroop
1 kaneelstokje
½ theelepel gemalen piment
80 milliliter balsamicoazijn


Rooster de mosterdzaadjes 1 minuut in een steelpan op middelhoog vuur tot ze gaan geuren en opspringen. Voeg de olie en ui toe en bak, al omscheppend, 1 – 2 minuten tot de ui zacht is, maar niet gekleurd. Voeg de overige ingrediënten toe en 2 theelepels zout en roer alles door elkaar. Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur laag en kook, af en toe roerend, 30 – 40 minuten tot alles is ingekookt en dik is. Zet weg om af te koelen. De relish blijft luchtdicht afgedekt in de koelkast tot 1 maand goed.

Voor 900 milliliter

voedingswaarde : 100 kcal per 100 milliliter
bereidingstijd : 55 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Delicious. mei 2015

Ricottapannenkoekjes met bietrelish en warmgerookte forel

RICOTTAPANNENKOEKJES MET BIETRELISH & WARMGEROOKTE FOREL

3 eieren, gescheiden
240 gram ricotta
2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
50 gram bloem
30 gram gesmolten boter extra om in te bakken
25 gram fijngeknipte bieslook, kervel en platte peterselieblaadjes, gemengd
300 gram warm gerookte forel, of zalmfilets, vel verwijderd, in vlokken verdeeld
bietenrelish
alfalfa
waterkers


Meng de eierdooiers, ricotta, Parmezaan, bloem, gesmolten boter en kruiden in een kom. Breng op smaak met zout en peper en klop alles met een lepel door elkaar. Klop de eiwitten in een aparte kom met een snuf zout tot er zachte pieken zijn gevormd en spatel het dan voorzichtig door het ricottamengsel tot alles net is gemengd. Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep steeds eetlepels vol van het beslag en maak zo 4 pannenkoekjes van 8 centimeter doorsnede. Bak ze 1 – 2 minuten aan iedere kant en dek ze af met aluminiumfolie om ze warm te houden. Herhaal met de rest van het beslag en bak 8 pannenkoekjes in totaal. Serveer de pannenkoekjes met de forel, bietenrelish, alfalfa en waterkers.

8 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Delicious. mei 2015

Ceviche van scholfilet met zeekraal, rabarber en waterkers

CEVICHE VAN SCHOLFILET MET ZEEKRAAL, RABARBER EN WATERKERS

250 gram rabarber (2 stengels)
300 gram verse scholfilet zonder vel
1 theelepel roze peperkorrels
3 gram zeezout
100 gram zeekraal
75 gram waterkers
3 eetlepels koudgeperste koolzaadolie
1 eetlepel pompoenpitten


Was de rabarber en maak sap in een sapcentrifuge. Of hak de stengels tot moes in de keukenmachine. Doe de moes in een zeef en duw aan zodat al het sap er uit wordt geperst. Verdeel de scholfilet in 4 gelijke stukken. Plet de peperkorrels in een vijzel en meng ze met het zout. Wrijf de visfilets in met het mengsel, doe ze in een diep bord en giet het rabarbersap erover. Laat de vis 30 – 45 minuten marineren, afhankelijk van de dikte van de filet. Keer halverwege. Blancheer de zeekraal een paar seconden in een ruime pan met kokend water. Spoel koud in een vergiet onder de kraan. Laat goed uitlekken. Pluk de blaadjes en dunne steeltjes van de waterkers. Laat de visfilets goed uitlekken en verdeel ze over borden. Schik de waterkers en zeekraal over de filets en druppel er de olie en wat van de marinade over heen. Rooster de pompoenpitten kort in een droge koekenpan tot ze geuren en strooi ze over het gerecht.

4 personen

voedingswaarde : 165 kcal p.p.
marineer- / bereidingstijd : 45 / 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. mei 2015

Kipsalade met asperges en mango

KIPSALADE MET ASPERGES & MANGO

300 gram kipfilets
150 gram zilvervliesrijst
2 eetlepels zonnebloemolie
500 gram witte asperges, geschild en in schuine stukken van 3 – 4 centimeter
1 komkommer
1 mango
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels gembersiroop
1 ½ theelepel geroosterde-sesamolie
2 theelepels wasabipasta
2 bosuitjes, in schuine ringetjes
2 limoenen, gehalveerd


Breng een ruime pan water aan de kook. Voeg zout naar smaak en de kipfilets toe. Pocheer de kipfilets 10 minuten; houd het water net tegen de kook. Draai het vuur uit en laat de kipfilets nog 5 minuten nagaren. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit de olie in een wok. Roerbak de asperges in 6 minuten beetgaar. Schep uit de pan en laat afkoelen. Was de komkommer en halveer hem in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snijd de komkommer in reepjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in schijfjes. Klop een dressing van de sojasaus, gembersiroop, sesamolie en wasabipasta. Giet de rijst af en spreid op een schaal uit zodat deze snel afkoelt. Pluk de kipfilets in reepjes uit elkaar. Meng de dressing door de rijst. Schep de kip, asperges, komkommer, mango en bosuitjes luchtig door de rijst. Voeg naar smaak zout en peper toe en schep in 4 kommen. Geef de limoen erbij.

4 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Delicious. mei 2015