zaterdag 1 april 2023

Jajang-Myeon (Korea)

JAJANG-MYEON (NOEDELS MET ZWARTEBONENSAUS)

1 eetlepel plantaardige olie, plus wat extra
300 gram mager buikspek, in blokjes
150 gram aardappel, in blokjes
1 wortel, in blokjes
1 grote ui, grof gehakt
1 middelgrote courgette (150 gram), in blokjes
3 teentjes knoflook, geperst
1½ eetlepel geroosterdesesamolie
7 eetlepels zwartebonenpasta (bij voorkeur Koreaanse chungjang)
450 gram udonnoedels
2 eetlepels maïszetmeel
1½ eetlepel honing
75 gram komkommer, zaadlijsten verwijderd, julienne
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes


Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op hoog vuur. Roerbak het buikspek 4 – 5 minuten tot het begint te kleuren. Giet het vet op 2 theelepels na uit de pan. Voeg de aardappel, de wortel en de ui toe aan het buikspek en bak het geheel 3 minuten op matig tot hoog vuur. Doe de courgette en de knoflook erbij. Bak alles nog eens 2 minuten en let op dat de knoflook niet aanbrandt. Schep alles in een kom.
Doe de sesamolie met de zwartebonenpasta in de pan en roerbak de pasta 1 – 2 minuten op hoog vuur. Doe de halfgare groenten en het buikspek weer terug in de pan en giet er 650 milliliter water bij. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken op matig vuur tot de groenten door en door gaar zijn.
Breng ondertussen in een grote pan water aan de kook, voeg de noedels toe en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 3 – 4 minuten). Giet ze af en doe ze in een kom koud water. Laat ze goed uitlekken en hussel ze met wat plantaardige olie om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
Roer in een kommetje het maïszetmeel met 2 eetlepels water tot een papje. Roer de honing erdoor. Giet het papje geleidelijk bij de inhoud van de pan en roer het geheel ongeveer 2 minuten op matig tot hoog vuur tot het kookvocht een dikke, glanzende saus is geworden.
Verdeel de noedels over kommen, schep er wat van de zwartebonensaus over, leg er een bergje komkommer op en tot slot wat sesamzaadjes over. Serveer direct.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : noedelgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Yangnyeom Dubu (Korea)

YANGNYEOM DUBU (TOFU MET SOJADRESSING)

1 blok stevige tofu à 400 gram (het liefst biologisch)

SOJADRESSING
10 sprietjes bieslook (8 fijngehakt en 2 doormidden geknipt)
2½ eetlepel sojasaus
1 eetlepel mirin
1 eetlepel geroosterdesesamolie
1 theelepel honing
1½ theelepel geroosterde sesamzaadjes
1½ theelepel gochugaru (Koreaans peperpoeder)
1 teentje knoflook, geraspt


Giet het vocht uit de verpakking van de tofu. Wikkel de tofu voorzichtig in een schone theedoek en leg hem op een snijplank. Leg er een zwaar voorwerp bovenop, zoals een snijplank of bord. Het voorwerp moet zwaar genoeg zijn om het vocht uit de tofu te persen, maar het mag niet zó zwaar zijn dat het de tofu plet. Laat de tofu 30 minuten uitlekken en draai hem halverwege om.
Meng de fijngehakte bieslook met de overige ingrediënten voor de sojadressing in een kommetje.
Haal de volledig uitgelekte tofu voorzichtig uit de theedoek en leg hem terug op de snijplank. Snijd het blok tofu met een vlijmscherp met in 4 rechthoekige stukken van gelijke grootte. Leg de stukken tofu op een bord, besprenkel ze met wat sojadressing en garneer ze met de halve sprietjes bieslook.
Serveer de tofu op kamertemperatuur als voorafje of bijgerecht.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : voor- of bijgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Ki-Rum Ganjang Ddeokbokki (Korea)

KI-RUM GANJANG DDEOKBOKKI (KNAPPERIGE RIJSTCAKES IN SOJASAUS)

2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel ahornsiroop of honing
1 eetlepel geroosterdesesamolie
1 eetlepel mirin
400 gram Koreaanse rijstcakes
3 eetlepels plantaardige olie, plus wat extra
4 lente-uien, fijngehakt
1 theelepel zwarte sesamzaadjes


Maak eerst de saus. Meng de sojasaus, de ahornsiroop, de sesamolie en de mirin in een grote kom.
Breng in een grote pan water aan de kook. Doe de rijstcakes erbij en breng het water weer aan de kook. Kook de rijstcakes 2 – 3 minuten of tot ze gaan drijven. Laat de rijstcakes uitlekken en verdeel ze in een enkele laag over een grote bakplaat. Scheid eventueel samengekleefde rijstcakes van elkaar. Sprenkel wat plantaardige olie over de rijstcakes en hussel ze goed om.
Verhit de plantaardige olie op hoog vuur in een grote koekenpan. Zodra de olie heet is, bak je de rijstcakes in porties in 3 – 4 minuten knapperig. Schep ze af en toe om. Haal de rijstcakes met een schuimspaan uit de pan en doe ze bij de saus. Schep de rijstcakes op borden en strooi de lente-ui en de zwarte sesamzaadjes erover.

2 - 3 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo