zaterdag 1 april 2023

Jajang-Myeon (Korea)

JAJANG-MYEON (NOEDELS MET ZWARTEBONENSAUS)

1 eetlepel plantaardige olie, plus wat extra
300 gram mager buikspek, in blokjes
150 gram aardappel, in blokjes
1 wortel, in blokjes
1 grote ui, grof gehakt
1 middelgrote courgette (150 gram), in blokjes
3 teentjes knoflook, geperst
1½ eetlepel geroosterdesesamolie
7 eetlepels zwartebonenpasta (bij voorkeur Koreaanse chungjang)
450 gram udonnoedels
2 eetlepels maïszetmeel
1½ eetlepel honing
75 gram komkommer, zaadlijsten verwijderd, julienne
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes


Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op hoog vuur. Roerbak het buikspek 4 – 5 minuten tot het begint te kleuren. Giet het vet op 2 theelepels na uit de pan. Voeg de aardappel, de wortel en de ui toe aan het buikspek en bak het geheel 3 minuten op matig tot hoog vuur. Doe de courgette en de knoflook erbij. Bak alles nog eens 2 minuten en let op dat de knoflook niet aanbrandt. Schep alles in een kom.
Doe de sesamolie met de zwartebonenpasta in de pan en roerbak de pasta 1 – 2 minuten op hoog vuur. Doe de halfgare groenten en het buikspek weer terug in de pan en giet er 650 milliliter water bij. Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes koken op matig vuur tot de groenten door en door gaar zijn.
Breng ondertussen in een grote pan water aan de kook, voeg de noedels toe en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 3 – 4 minuten). Giet ze af en doe ze in een kom koud water. Laat ze goed uitlekken en hussel ze met wat plantaardige olie om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
Roer in een kommetje het maïszetmeel met 2 eetlepels water tot een papje. Roer de honing erdoor. Giet het papje geleidelijk bij de inhoud van de pan en roer het geheel ongeveer 2 minuten op matig tot hoog vuur tot het kookvocht een dikke, glanzende saus is geworden.
Verdeel de noedels over kommen, schep er wat van de zwartebonensaus over, leg er een bergje komkommer op en tot slot wat sesamzaadjes over. Serveer direct.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : noedelgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Geen opmerkingen: